Gratineret blomkål er retten der kan få overbevist selv den mest blomkålsfjendske person. Måske børnene i familien?
Seriøst? Det er vanvittigt godt. For mig er det smagen af barndom. Jeg elskede, når min mor lavede blomkålsgratin. Det smager ret godt og er samtidig fantastisk, som en ret så simpel kan smage så godt. Jeg er ihverfald overbevist.
Du kan tilsætte skinke, kalkun eller kylling eller du kan helt undlade kødet og lave en vegetarisk udgave. Serverer jeg en omgang gratineret blomkål – blomkålsgratin som hovederet laver jeg gerne en fyldig salat, gnavegrønt og groft brød til.
Da en gratineret blomkålsgratin er hurtig at røre sammen laver jeg den gerne i weekenden til frokost. Aller helst i de kolde vintermåneder, hvor det er tiltrængt med lidt ekstra varme. Så bliver det serveret med et godt rugbrød og ikke så meget andet. Det er nemt og godt.
Sådan laver du en god og klassisk blomkålsgratin
Blomkål i en klassisk blomkålsgratin er en skøn måde at nyde den sunde kål på.
Gratineret blomkål
Ingredienser
- 4 spsk. smør
- 1 stk. blomkål str. medium
- 3 spsk. mel
- 3 dl mælk
- 3 stk æggehvider
- 3 stk æggeblommer
- 2 tsk. revet muskatnød
- ca 1 dl rasp
- 150 gram skiver af skinke eller kylling
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Del blom i grove buketter og damp under låg i lidt vand i 3-4 minutter.
- Smelt smørret i en gryde og kom mel i, mens du pisker.
- Tilsæt mælk og pisk til saucen tykner. Tag fra varmen og krydr med salt, peber og muskatnød.
- pisk æggeblommer i saucen og pisk æggehviderne i stive i en anden skål.
- Vend hviden i saucen.
- Smør et ildfast fad og drys med rasp, så det er fint dækket.
- Sæt ovnen på 200 grader- eller 180 grader varmeluft.
- Vend blomkålen med skinke eller kylling og kom saucen over og vend forsigtigt sammen, gerne med en dejskraber. Kom det hele i fadet og drys med lidt rasp(det giver en dejlig sprød overflade)
- Sæt fadet midt i ovnen i ca. 40 minutter.
Gratiner skal være luftige og gratiner skal være med masser af fylde, gerne grøntsager. En luftig gratin får du ved at piske æggehvider og blommer hver for sig. Når hviderne er pisket (i en helt ren skål, ellers er de svære at få luftige) vendes de forsigtigt med de øvrige ingredienser, så luften ikke tages ud af retten. Det er lige præcis det her der gør forskellen på den gode gratin og den rigtig gode gratin 🙂
Du kan i princippet bruge forskellige kålhoveder. Broccoli eller dampet spidskål fx. Andre kålsorter har jeg ikke forsøgt mig med. Det er på eget ansvar 🙂
Lignende opskrifter: gulerodsgratin, Gratineret pasta med skinke og mornaysauce
Nyeste opskrifter: Mine nyeste opskrifter finder du blandt andet på facebook- Benedictes mad og på pinterest
0 kommentarer