Havregrynsboller

De her boller med havregryn er dejlig grove, men samtidig bløde. Kan man kalde dem æltefri?  For det er de. Bollerne langtidshæver i ca. 8 timer, f.eks. natten over og dejen røres blot sammen med en ske. Når dejen har hævet sættes dejklatter med en ske og bollerne sættes straks i ovnen på varme grader.

Det giver nogle grove boller med havregryn, som det tager blot 10 minutter at bikse sammen. Fantastiske koldhævede boller med havregryn som kan laves helt uden klistrede dejfingre!

Herhjemme bliver der altid dimset og eksperimenteret med nye opskrifter på boller. Gerne groveboller med lidt bid, som gerne kan hæve natten over og komme i ovnen om morgenen. Så er der lune og friskbagte boller til morgenmad og samtidig grovboller til børnenes madpakke. Og det er noget for teenagerne i huset, skulle jeg hilse og sige!

Da bollerne kun hæver den ene gang og herefter kommer ind i en skoldhed ovn hæver de fint op og får en sprød og god overflade. Og så må jeg lige nævne de ikke klistrede fingre igen. I love it!

Sådan laver du grovboller med havregryn

boller med havregryn

Boller med havregryn

boller med havregryn

Antal 20 styk

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 7 dl kold vand
  • 5 dl havregryn
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 2 spsk. olie
  • 8 dl hvedemel

Sådan gør du

  1. Opløs gær i vand. Tilsæt de øvrige dele og rør med en ske til en dej.

  2. Dejen er nu noget lind, det skal den være.

  3. Lad dejen hæve på køl i ca. 6-8 timer.

  4. Beklæd to bageplader med bagepapir.

  5. Sæt ca. 15 klatter med to spiseskeer,

  6. Tænd ovnen på 225 grader og bag en plade af gangen på ca. 25 min.

  7. (Du kan også bage to plader af gangen npå varmeluft og sætte temperaturen på 210 grader)

  8. Lad bollerne afkøle på en rist.

Langtidshævede grovboller med havregryn

I den her opskrift har jeg jo brugt havregryn, men det kan du altid variere og f.esk. erstatte med hvedeklid eller solsikke eller hørfrø. De skønne grovboller kan du i virkelighede variere på mange måder – både med mel, gryn og kerner. Uanset hvad du vælger af mel, så opnår du en dejlig og luftig bolle.

Det gode ved at bage langtidshævede boller er, at der skal bruges  en mindre gærmængde. Det giver en saftig krumme. Du kan også minimere gærmængden og lade dejen hæve i to- til tre dage. Når dejen hæver på køl udvikler gæren sig ikke så hurtigt og det er bare med ti lat give noget andet til brødet- mere smag. Har du ikke tid til det kan du også bare bage et hurtigt madbrød som det her.

boller med havregryn

boller med havregryn

 

Hvis du har nogle spørgsmål, eller kommentarer til mine indlæg, finder du et kommentarfelt herunder. Jeg elsker det, når I deler jeres erfaring med mine opskrifter med mig og jeg er meget taknemmelig for at I tager jer tid til det.

Jeg deler alle mine opskrifter på forskellige medier og du kan også også finde mig på facebook og  pinterest.dk

Hvis du giver dig i kast med mine opskrifter, så brug endelig hashtagget #benedictesmad så jeg kan følge lidt med 🙂

De bedste hilsner, 

Benedicte 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.