Boller med Manitoba mel

Opskrifter på brød

Boller med Manitobamel – koldhævede, seje og med sprød skorpe.

Manitobamel har den gode evne at der er godt med protein i og samtidig en del gluten i. Det giver gode bagebetingelser, hvilket bollerne her også er et resultat på.

De her manitobaboller bager jeg som koldhævede. På den måde minimerer vi gærmængden og smagen af den lækre bolledej slår mere igennem. Generelt vil jeg sige, at jeg koldhæver langt størstedelen af mit bagværk. Det er nemt og smager ofte bedre er min erfaring. Hvad gør du? Er du mest til de koldhævede eller hurtighævende bagværk?

Luftige og lette hvedebrødsboller skal selvfølgelig ikke koldhæves, men de fleste andre slags opskrifter? De kan med fordel røres sammen om aftenen, kommes i køleskabet natten over og bages morgenen efter. Det koncept holder bare. På den måde har jeg boller til børnenes morgenmad og samtidig deres madpakker. De er vilde med det og jeg slipper for at stå og rive mig selv i håret, når der skal smøres madpakker til børnehavbarnet Axel og gymnasiepigen, Elisabeth!

 

Boller med manitobamel

Opskrift på sprøde og saftige boller med Manitoba

Boller med manitobamel

Boller med manitobamel

Den her opskrift på boller med manitoba mel kan bages med eller uden dampfunktion. Men har du en sådan, er det altid at foretrække. Jeg bager gerne de fleste af mine boller på mellemdamp. De giver en ekstra sprød overflade.

Har du ikke en dampovn, kan du sprøjte en anelse vand ind, når bollerne sættes i ovnen. Det har lidt samme effekt. Du kan bruge en forstøver eller blot komme lidt vand i en skål og så sprøjte en smule ind. Undervejs, under bagningen  bør du ikke åbne lågen. Vi bager nemlig bollerne på en meget høj varme. Den ønsker vi ikke at slippe ud undervejs.

Hold dog øje med bollerne undervejs, da ovne varmer forskelligt og din kan være anderledes fra min.

Boller med manitoba mel

Koldhævede boller med manitobamel og rugmel- sprøde og gode
Print opskrift Pin opskrift
Antal: 14

Ingredienser

 • 15 gram gær
 • 5 dl kold vand
 • 300 gram monitoba mel
 • 200 gram hvedemel
 • 100 gram rugmel
 • 2 tsk. salt
 • 2 tsk. sukker
 • 2 spsk. olie

Fremgangsmåde

 • Opløs gær i vandet og kom de øvrige ingrediesner ved. Kør dejen på en køkkenmaskine, dejkroge på en elpisker eller brug håndkraft med en ske. Uanset hvad du bruger røres dejen ca. 5 min.
 • Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i ca. 8 timer- fx. natten over.
 • Sæt som klatter med to spiseskeer og lad bollerne hæve i ca. 25 min. mens ovnen varmer op på 230 grader.
 • Bag bollerne på mellemste rille i ca. 20 min. til de er gyldne og sprøde og lyder hule, når de bankes let på bunden.
 • PS. Har du en dampfunktion kan du bruge den og sætte bollerne på mellemdamp funktion.

 

Boller med manitobamel

Boller med manitobamel og andre opskrifter med hjemmebag?

Hvad er manitobamel egentlig?

Et særdeles proteinrigt mel med et højt indhold af gluten. Det giver en brød med en høj hæveevne. Manitoba mel er rigtig velegnet til at bage med og giver brød med en god struktur.

Tjek nogle af mine andre brød opskrifter ud, nogle sf dem linker jeg til her. De øvrige kan du finde under kategorien brød. Det er ingen hemmelighed at jeg elsker hjemmebag og eksperimentere med forskellige melsorter. Find måske din kommende favorit brød-opskrift herinde:

Saftigt brød med Manitoba mel,

Klassisk toastbrød

Havregrynsboller

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

8 Kommentarer

 1. Karina

  Hej
  Der står 14 boller i opskriften. Men dine ser meget større ud. Og det ser ud som om du har færre boller på din plade. Syntes de bliver meget små. Kan det være rigtigt? 😊

  Svar
  • Benedicte Thrane

   Jeg synes det passer med de 14, når jeg laver dem👍🏻 Du kan ikke regne med hvor mange jeg har på pladen- jeg omplacerer lidt😊

   Svar
 2. Grethe

  4 stars
  Jeg kan ikke forstå at bollerne er lækker sprøde når de kommer ud af ovnen, men når de har stået lidt er de bløde og seje

  Svar
  • Benedicte Thrane

   Hejsa!
   Det oplever jeg ikke, så det ved jeg ikke. Måske kommer de i en pose? Opbevar i en pose på frys, hvis de skal spises et par dage efter bagning.

   Hilsen Benedicte😊

   Svar
 3. Majbritt Bach

  Hejsa
  Skal prøve at bage bollerne i dag, men tænkte på om man kunne undvære at komme sukker i?

  Svar
  • Benedicte Thrane

   Det tror jeg godt at du kan, dog skal du huske at den hjælper til med gæringen, så lidt honning i stedet ville være godt,
   Hilsen Benedicte😊

   Svar
 4. Chris

  Super lækre boller, men hvor mange kalorier er der i? 🙂

  Svar
  • Benedicte Thrane

   Hejsa,

   dejligt at høre 😊

   Og kalorieantal kan jeg ikke svare dig på, hilsen Benedicte

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?
Pin It on Pinterest