Verdens bedste koldhævede brød uden surdej

Opskrifter på brød

Verdens bedste koldhævede brød uden surdej – det er det her brød. Det fungerer bare. Det har så edder meget smag og struktur og er endda helt uden surdej!

Det eneste det kræver? Din tålmodighed, mens det hæver. Brødet skal have tid og den lille smule gær skal have lov til at udvikle sig. Det får det så også igennem de tre døgn, hvor det hviler på køl. Jeg er så begejstret for det og bager det ret ofte.

Da jeg ikke er den tjekkede type, som  tænker fremsigtet er det ofte sådan en brød jeg bager, når jeg med sikkerhed ved, at der kommer gæster den næstkommende weekend. Så røres dejen til brødet sammen for eksempel  onsdag eftermiddag og er så klar til at smækkes i ovnen lørdag eftermiddag. Nej men der ikke et øje tørt, når fruen i huset (læs:mig)  serverer det her. Det bliver så fint og rustikt at se på med en boblende overflade og en struktur så sej og lækker.

Det bedste koldhævede brød er som sagt uden surdej og kræver ikke  meget arbejde. Alligevel bliver man så meget belønnet af den lille indsats man har lagt i det.  Det smager så afsindig godt og ligner et man har fodret med surdej og kælet for i flere dage. Det har man bare ikke!

For snart fem år siden, da Axel skulle døbes, stod jeg selv for at lave maden til hele selskabet. Vi havde lånt menighedslokalet i vores lokale kirke og der var således et køkken tilknyttet. Alt maden lavede jeg så i forvejen og anrettede lige inden. Any way, de her koldhævede brød uden surdej bagte jeg så fire af, frøs ned og lunede op lige inden servering. Det fungerede også ved jeg så nu.

Brødet kan sagtens holde sig frisk i to til tre dage på køkkenbordet i en dybfrostpose. Det skyldes den meget lille gærmængde. Jo mindre gær, desto længere holder det sig frisk. Er der rester af endeskiven kan andet trylles om til de de lækreste små sprøde croutoner.

Verdens bedste koldhævede brød uden surdej

Sådan laver du brødet:

Verdens bedste brød uden surdej

Sådan her ser det koldhævede brød ud, når det har koldhævet i tre døgn. Fyldt med bobler og liv. Brødet er ikke det mindste syrligt, men man fornemmeler alligevel et surdejsbrød, selvom det er bagt helt uden surdej.

Jeg er så vild begejstret for den her opskrift og det er derfor jeg kalder det verdens bedst brød uden surdej. For det synes jeg det er. Og så er jeg ret vild med, at man altid kan bage det lækreste brød, blot man koldhæver det, selvom man ikke lige har et glas surdej på lager.

Jeg håber du vil prøve det af og lade dig begejstre lige så meget som mig? Smid en kommentar til opskriften, hvis du har lyst.  Jeg vil elske at høre fra dig 🙂

Verdens bedste brød uden surdej

Store og luftige bobler i det her koldhævede brød uden surdej. Det er da dejligt, at man kan bage skønne og lækre brød uden surdej også.

Verdens bedste brød uden surdej

Verdens bedste koldhævede brød uden surdej

Det her brød smager så dejligt. Det koldhæver i tre døgn, er uden surdej, men får alligevel den dejligst esmag og struktur.
Print opskrift Pin opskrift
3 d 55 min
Antal: 1 stort brød

Ingredienser

  • 6 dl. kold vand
  • 5 gram gær(ja, kun fem gram)
  • 100 gram rugmel
  • 500 gram hvedemel
  • 15 gram salt(det er en del, så vej gerne af, så du kommer nok i)

Fremgangsmåde

  • Oplæs gær i vand og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Rør grundigt i dejen. Gerne 10 min. på en køkkenmaskine. Alternativt. 10 min. med dejkroge på en elpisker eller grundig æltning med en grydeske.
  • Lad nu dejen hvile på kjøl i tre døgn med et låg over.
  • Tag skolen ud af køleskabet og glid over på et bagepapir.
  • Stil bageplade i ovnen på 280 grader, så den bliver brandvarm. Rul langsomt bagepapir over på bageplade og bag brødet først i 6 minutter. Skru herefter op til 230 garder og bag brødet færdigt de sidste 25-30 min. til det er gyldent og lyder hult, når der bankes på bunden.
  • Afkøl på en rist.

 

Verdens bedste brød uden surdej

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest