Den bedste opskrift på luftige pitabrød

Børnenes Maddag, Brød, Hverdagsmad til store og små

Luftige pitabrød – tricket bag luftige og lette pitabrød. 

Intet mindre end et mirakel er det, når man står foran ovnen og kigger ind. For pludselig siger det puf derinde og så ved man at det er lykkedes. Lykken er gjort og det mest puffede og luftige pitabrød ligger og bager inde i ens egen ovn.

Jeg må indrømme at det først er nu, at jeg er blevet tilfreds med resultatet. Altså sådan rigtig tilfreds. Jo, vist har jeg da bagt pitabrød før og jo med nogenlunde resultat. Men den her opskrift…? Den sidder lige i skabet!

Den vigtigste regel med pitabrød? Plads til fyld. Der skal være plads- masser af plads til at fylde pitabrødet med skønne sager. Falafler, kylling, pølser, tunsalat, finthakket grøntsager og en lækker dip. Hvad foretrækker du? Jeg kan aldrig bestemme mig?

Siden det er lykkedes at bage de bedste luftige pitabrød selv, går jeg udenom købeudgaverne, som jeg altid har sværget til før det. Så bager jeg en dobbeltportion og kommer resten i fryseren. Jeg lægger dem godt spredt i en pose og sikrer mig, at der ikke ligger noget tunget ovenpå. Vi gider ikke at luften fiser ud, vel?

Så er der hurtig mad de til dage, hvor tiden er knap. Vel at mærke sund og børnevenlig mad. Pitabrød er en nem måde, at få masser af sundt fyldt i ungerne!

Om pitabrødet

De fleste har et forhold til pitabrød, ikke?

Alle har smagt pitabrød, og vi, der er vokset op i 1980’erne og 1990’erne, har sikkert fået pitabrød et utal af gange, ikke? Jeg elskede ihverfald, når det var på menuen. Dengang var der vist kun et mærke på markedet. Jeg tror det hed Jacobs pitabrød. Jeg kan se emballagen for mig. Kan du? I dag er der flere producenter. Nogle noget bedre end andre.

Tricket bag de luftige pitabrød er bageprocessen- eller rettere ælteprosessen. Har du ikke tid vil jeg anbefale at du laver dem en anden dag! Det er nemlig de tre gange hævning der gør forskellen og ender med at give lige præcis de luftige pitabrød vi ønsker.

Jeg har ikke et specielt bagestål eller pizzasten. Jeg bager mine pitabrød på en meget varm bageplade. Så glider bagepapiret med de  ubagte pitabrød lige så stille over på den varme bageplade, som sættes ind i den brandvarme ovn.  Forsøg at være ganske forsigtigt i processen. Både så pitabrødene ikke mosles med mere end nødvendigt, men også at ovnlågen  åbnes og lukkes så hurtigt så muligt. Vi vil gerne at varmen bliver i ovnen og ikke fiser ud!

Har du pizzatrin i din ovn, kan du også sætte den på det. Så bliver ovnen endnu varmere. Hold øje med pitabrødene. Ovne varmer forskelligt. Og det går hurtigt. De skal ikke gerne have mere end cirka. 4 minutter.

Og mere besværligt end det er det så heller ikke. Det er ikke en videnskab 🙂

 

luftige pitabrød

Pitabrødene puster sig op i ovnen.

 

luftige pitabrød

Luftige pitabrød

Luftige pitabrød

Print opskrift
Antal: 8 pitabrød

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 4 dl lunken vand
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olie
  • 600 gram manitobamel(eller almindelig hvedemel)

Fremgangsmåde

  • Opløs gær i vandet. Tilsæt sukker, salt, sukker og olie.
  • Tilsæt nu halvdelen af melet og ælt( hænder eller gerne maskine) i et par minutter. Tilsæt det sidste mel og ælt ca. 10 minutter.
  • Dæk dejen med et tæt klæde i 50 min.
  • Fold og del dejen i 8 stykker(dejen skal helst ikke have mere mel, da den så kan blive for tung og ende med at blive til luftige boller, men ikke pitabrød!
  • Tril til boller og læg under et fugtigt klæde(hårdopvredet viskestykke). Lad hæve i 20 min.
  • Rul bollerne ned til 5 mm tykkelse og lad dem hæve igen i 20 min. Det er nemmest, hvis du lader dem ligge på et bagepapir og lægger 4 pitabrød pr. plade/bagepapir.
  • Rul bollerne igen til 5 mm tykkelse og lad dem hæve igen under det hårdtopvredne klæde.
  • Tænd ovnen på det højeste, altså 250 grader- eller 260 grader varmeluft. Lad bagepladen stå herinde, mens den varmer op.
  • Efter ca. 40 min. burde ovnen være gennemvarm. Kom nu forsigtigt en bageplade ind i ovnen. Pitabrødene puffer nu op og er klar efter ca. 4 minutter. (hold øje undervejs)
  • Når de kommer ud af ovnen lægges de på en bagerist og beklædes med det hårdopvredne viskestykke. Det modvirker at de sprækker.

luftige pitabrød

Hvad betyder pitabrød

Pita betyder flad på græsk. Et pitabrød er derfor et fladbrød. Pitabrød er et hvedebrød bagt med gær i en meget varm ovn. Når brødet kommer ind på en varme bageplade på høje grader puster brødet sig op. Når det så afkøler falder det let sammen og danner en lomme, hvor der er plads til masser af det lækre fyld.

 

Hvad er manitobamel

Manitoba mel.  Manitoba mel er lavet på en særlig hvedesort, der oprindeligt stammer fra det canadiske distrikt kaldet  Manitoba. Der er tale om en kraftig hvedemel med et ekstra højt indhold af proteiner, hvilket giver en elastisk dej og et flot og lækkert brød. Jeg kan  godt lide at bage med manitobamel, men du kan også bruge almindelig hvedemel.

 

Børn i køkkenet

Vil du have dine børn med i køkkenet og lave dagens mad, så er pitabrød med fyld en god lille aktivitet. Der er flere småting, som skal snittes og hakkes. Så kan I hjælpes ad, mens brødene hæver og bages. Det er en hyggelig aktivitet sammen, ikke mindst fordi der er småopgaver til de både det lille barn og det store barn. De fleste børn er vilde med menuen, så motivationen er ofte større til at hjælpe til, når de er vilde med menuen!

Lad børnene være med under processen og se dem få gumlet sig igennem en del grøntsager under processen. Det er svært at lade være 🙂

Er der rester er det et hit i madpakken dagen efter. Det er det så også hos mine børn i dag. Så kommer dressingen i en lille bøtte for sig, så fyldet ikke bliver blødt og pitabrødet vådt.

luftige pitabrød

Lignende opskrifter: Bløde og luftige brioche burgerbolleLækre pølsehorn med drys af chiafrø

Nyeste opskrifter: Facebook  og Instagram.  Her deler jeg mine nyeste opskrifter. Følg med, hvis du har lyst.

Take care,

luftige pitabrød

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest