fact om havtorn

Alt det andet

Hvad er havtorn egenligt?

Havtorn er en busk, som kan blive op til 6 meter høj. Den bærer frugt fra om efteråret og ud på vinteren. Den vokser primært i kystnære områder, men du kan sagtens plante den andre steder. Den kræver blot lys.

De der hårdføre og  små orange bær? De er sprængtfyldte med gode sager, talrige af vitaminer og omega fedtsyrer. Hver lille havtorn indeholder lige så meget c- vitamin, som en hel appelsin! A og B vitaminer indeholder de også… og antioxidanter. En lækker lille superfood kan man vel tillade sig, at kalde det?

De er elsket også af fugle, men først efter den første nattefrost. Det bringer sødmen frem i dem og gør dem mere spiselige for de flyvende væsner.

MEN, for der er en men med havtorn. De skal altid tilberedes inden de nydes. Det går altså ikke lige at nuppe sig et havtorn med på vejen, hvis du støder på busken. Det smager helt og aldeles urart. Syrligt af pom… til! De er heller ikke sådan ligetil at pille af busken. De sidder så ganske godt fast.

Men lad dig ikke slå ud, for det er ikke så besværligt, som det måske lyder. Hvad gør man:

Skal du plukke havtorn er det nemmest, at

  • Klippe de grene af, hvor bærrene sidder. Kom dem hjem i fryseren, så bliver det hele lidt nemmere. Efter et døgns tid kan du lige så stille plukke dem af.

Havtorn smager som sagt, bare slet ikke læks, i rå tilstand. De skal tilberedes, gerne med noget sødme ala sukker. Se så er der lige pludselig noget ved dem.

Havtorn kan bruges til masser af lækre sager. Hvad med: syltetøj, gele, sirup, havtorncurd, gele, juice. Eller hvad med som fyld i en  lækker kage?  https://benedictesmad.dk/kage-med-

Du kan også lave en havtorn sirup. Den  smager godt på skyr, græsk yoghurt og lign.

havtorn/https://benedictesmad.dk/havtorn-sirup/

Hvad er havtorn

hvad er havtorn

Sådan ser havtorn ud inden de har fået nattefrost.

I år holdt vi jul i Nordjylland sammen med hele min søde svigerfamilie. Min svigermor bor i Frederikshavn, så en af dagene trillede vi til Skagen for at lege(og vandre julefedtet af os!) ved plantagen og skoven ved den tilsandede kirke.

Her stod masser af buske. Mens alle andre buske på denne tid af året er barre står der buske, tæt ved kysten  med spiselige havtorn. Naturen er fantastisk, ikke?

hvad er havtorn

Havtorn ved den tilsandede kirke i Skagen

Hvad er havtorn

Havtornbuske ved de danske kyster- her er det Skagen.

hvad er havtorn

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest