Hemmeligheden bag bedstes bedste frikadeller!

Frikadeller er ikke sådan bare lige at lave. Eller jo, det er det, men at lave de perfekte frikadeller, se det er jo nærmest en videnskab. Og lur´ mig, om ikke allerede du har din yndlingsopskrift -eller blot har undret dig over, hvorfor “bedste” altid kunne lave de mest saftige og velsmagende frikadeller, men at det aldrig sådan helt er lykkedes,  altså ihvertfald 100% i dit køkken?!

Frikadeller skal være saftige, fulde af smag og så må de ikke mangle salt.

Indrømmet. Det tog mig nogle år før jeg lurede, hvordan både min mor og min svigermor fik fremtryllet så perfekte nogle frikadeller. Hver gang. Nu er tricket imidlertidig luret. Here it goes:

To do og not to do!

To do:

Brug hakket kalv og flæsk eller hakket svinekød. Min 10% fedt(nej, det er ikke her du skal tænke kalorier!)

Skift gerne mel ud med rasp eller havregryn. Brug ikke kun 100% mel(kan gøre farsen klistret).

Lad dejen hvile lidt inden stegning(opsuger væsken=saftige dunser).

 

Not to do:

Steg ikke i olie(brug enten ren smør eller en blanding af olie og smør)

Brug ikke magert kød

Spar ikke på saltet(se opskrift)

Kom ikke for grove løgtern i farsen. (De skal være finthakket eller revet. Helt bestemt!).

Steg ikke dunserne for tæt. Så risikerer vi at de koger i stedet for at stege og det ønsker vi slet ikke, vel?

Nuvel. Så langt så godt.

Opskriften på de bedste frikadeller

Hvordan laver man de bedste frikadeller

hvordan laver man de bedste frikadeller

Frikadeller:  4 personer

(Du får ca. 12 frikadeller). 

Arbejdstid i alt: 40 minutter)

500 gram hakket kalv/og flæsk(min 10% fedt)

2 tsk. salt(altså ved groft salt. Ved fint salt- brug lidt mindre.

Lidt friskkværnet peber

2 dl mælk(alternativ 1 dl mælk og 1 dl danskvand)

1 løg(finthakket eller revet)

1 stort æg(eller to små)

0,75 dl eller 1 dl rasp, havregryn eller hvedemel(gerne blandet)

 

Sådan skal du gøre:

  • Rør fars og salt sammen.

Nu til den “skøre del”. Farsen røres sej med saltet, men IKKE klæg!

  • Tilsæt mælk, æg, rasp/gryn, finthakket løg og peber. Rør rundt og stil nu farsen på køl en halv times tid.
  • Kom riiiigeligt med smør(eller smør/olie) på en pande. Varm op til det bruser. Form nu hver dunse i din håndflade til den rette form. Steg nu i ca. 6 min. på hver side.

Og nu til lidt ekstra bonus:

Sprød stegeskorpe eller ej?

Om du ønsker dine frikadeller med et sprød stegeskorpe er en smagssag. Det er ganske vist. Jeg er ikke den store tilhænger, men det er jo smag og behag. Er du til den sprøde skorpe steger du dunserne lidt hårdt i starten, til skorpen er dannet. Vend nu rundt og steg den anden side til skorpen er dannet. Skru ned og  steg færdig på lav varme.

 

Tilbehør til frikadeller?  Prøv denne:

Sprød og letsyrlig er den her agurkesalat. Den er lyn hurtigt at lave og spiller så fremragende med frikadeller.

https://benedictesmad.dk/nem-agurkesalat/

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.