Hvad er umami (om de fem grundsmage)

Alt det andet, Tanker fra en mor

Hvad er umami og de fem grundsmage og hvad kan du selv gøre, for at give din eget mad mere smag?

“Hvor her dufter dejligt og hvor ser det godt ud”

Du kender det godt ikke? Du er måske inviteret i byen og kommer hjem til nogle – eller træder ind i en restaurant og duften  af noget lækkert rammer dig, så snart du træder ind af døren?

Alle sanser er på spil, når du tilbereder og laver mad. Du bruger altså både smagssansen, følesansen, synssansen, lugtesansen. og høresansen, både når du spiser og laver maden. Det er egentlig samme sanser der er på spil når du står ved hylderne i supermarkedet og skal bestemme dig for hvad der skal i kurven.

Altså måske pånær de dage, hvor man er taget sulten af sted og ender med at komme noget andet i kurven end man ellers ville have gjort. Så er det nok mere blodsukkeret og maven der taler. Men det er en helt anden sag!

Dine hjerne behandler altså alle de her indtryk, når du trykker på madvaren, dufter til den, mærker efter hvad du har lyst til og så videre

Hvad er umami

Her ser du bare et lille udsnit af umami givende ingredienser. Soltørret tomater, chorizopølse, ansjoser, tomater, stegt kyllingebryst for bare at nævne nogle af dem.

Hvad er umami

De fem smage.

Umami består af fem smage. Sød, salt, sur, bitter eller umami.

Hvad er en grundsmag:

En grundsmag er en smag der ikke kan deles op i flere smage, som altså er helt særlig for lige den smag. Den femte grundsmag er umami, som er den smagssag man har opdages senest.

Hvad er så smagen af umami?Som udgangspunkt betyder det faktisk bare “velsmagende”. Ordet stammer fra japansk. Umami er smagen af en kraftig, fyldig og velsmagende smag. En smag som altså ikke er hverken sur, salt, bitter eller sød.

Fødevarer som har smagen af umami er alt fra champignon, tang, svampe generelt, soltørret tomater, soyasauce, bacon, parmaskinke eller parmesanost. Umamismagen finder du også i kød, det er derfor vigtigt at du tilsætter diverse smage, hvis du lever mere eller mindre kødfrit. Mad skal jo smage af noget. Tang er en af de ingredienser jeg fremhæver, som en del af en smagfuld mad, hvis du ikke spiser meget kød. Det skyldes at tang hjælper med til at fremhæve de fire andre grundsmage. Smart, ikke?

Den tekniske del:

Smagssansen sidder på tungen. Det er den du smager med. På vores tunger sidder en masse knopper og disse knopper kalder man papiller. Det er på disse vores smagsløg sidder.

Smagsløgene består af en masse forskellige celler. Cellerne har følere og  de her følere hjælper os til at opfange de smage der er i den mad vi spiser. Nervetråde sender et signal til hjernen om hvilken grundsmage man kan smage. Hver smagsløg  kan kun smage en grundsmag, men til gengæld kan alle celler smage flere af de her grundsmage.

Håber du blev bare lidt “umami- klog” efter mit lille skriv.

Inspiration til flere opskrifter med umamigivende ingredienser

Pasta med champignon,

Asparges i baconsvøb

Dip med soltørret tomater

Langtidsbagte tomater

Mange madglade hilsner 

Benedicte 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest