Klassisk mørbradgryde med oksekød og pølser

Hverdagsmad til store og små

Klassisk mørbradgryde med oksekød og pølser – den bedste gryderet!

Den her opskrift på mørbradgryde med oksekød og pølser smager så dejligt. Det er en populær gryderet der laves med oksekød i en skøn paprikasovs.

Det er en af de gryderetter vi elsker herhjemme, fordi den er ganske enkel, men samtidig har så meget smag og mørt kød. Opskriften passer til ca. 4 personer og kan serveres til ris eller kartoffelmos.

Mørbradgryde med oksekød

En opskrift på en klassisk mørbradgryde med oksekød og pølser i en cremet paprika sauce.

Mørbradgryde med oksekød og cocktailpølser

I den her mørbrad gryde går vi efter den helt enkle- man kunne fristes til at kalde den en rigtig herregryde. Det er nu en gang sådan, at der intet galt er i, at lave noget mad, som er helt enkelt. Uden de store dikkedarer, men stadig holder! Sådan en enkel ret der bare smager sådan rigtig – RIGTIG godt.

Den gør den her mørbradgryde. Den er selv for smagsselektive børn, som jeg har nogle stykker af herhjemme, da der ikke er tilsat alverdens  hakkede grøntsager til retten.

Når vi laver opskriften på gryderetten her sørger jeg i stedet for at lave flere små skåle med gnavegrønt til børnene og en god salat til de voksne. Det kunne fx. være den her  salat med spidskål og pærer

Mørbradgryde med creme fraiche

Og så er der der det med en mørbradgryde: Den må ikke mangle sovs, vel? Aldrig må man stå og mangle noget af den over lækre cremede og lysebrune sauce. Det er den der gør hele forskellen. Serverer du gryderetten med ris er det særligt vigtigt at have masser at toppe risene med. Er det derimod mørbradgryde med kartoffelmos er det knap så nødvendigt.

Sådan laver du klassikeren over dem alle:

Mørbradegryde med oksekød

Den her opskrift på mørbradgryde med oksekød og pølser er klassisk og så super lækker i en cremet paprikasovs.....Saucen er med creme fraiche og bliver dejlig cremet...
Print opskrift Pin opskrift
1 time
Antal: 4

Ingredienser

 • 2 stk. løg(finthakket)
 • 3 spsk. smør
 • 400 gram oksekød i tern(ca. 1x1 cm)Gerne et godt stykke mørbrad, men andet oksekød kan også gøre det.
 • 2 spsk. mel
 • 3 spsk. paprika
 • 4 spsk. tomatpuré
 • 5 dl. vand
 • 1 stk. boullionterning(grøntsags, svin eller oksesmag)
 • 3 dl. creme fraiche- 18 eller 38 %(alm fløde kan bruges)
 • 200 gram cocktailpølser

Fremgangsmåde

 • Pil løg og skær i små tern.
 • Varm smør i en stor gryde, evt. en støvejernsgryde eller wok.
 • Vend løg til gennemsigtige og ikke brune. Kom Kød og paprika ved og brun det på høj varme, så det ikke koger, men danner skorpe. Tag kødet fra og læg på en tallerken.
 • Kom mel i gryden med 2 spsk. smør og pisk. Kom koncentrat, boullion og vand ved og pisk op til det tykner. Når det er tyknet kommer creme fraiche (fløde kan bruges)ved, oksekød og pølser. Varm det hele op, og smag til med salt og peber og evt. en smule mere paprika. Lad let simre lige så stille under låg og samle smag. Det skal dog ikke koge op i længere tid, da sovsen kan skille.
 • Ønsker du en anelse mere flydende sovs kan du tilsætte en smule mere boullionvand eller en mere tyk tilsætter du sovsejævner til lyse sovser eller ryster mel med vand og varmer hurtigt op.

Mørbradgryde i paprikasauce

Gryderetter er altid populære. Indholdet kan variere i det uendelige og til tider kan man nærmest tømme køleskabet og få et lækker gryderet ud af de rester man havde liggende.

Jeg laver sovsen af creme fraiche, fordi det giver den ultimative creme sovs. Dog skal man huske, at sovsen ikke børn komme op og bulderkoge, når den er lavet med creme fraiche, da den kan risikere at skille. det gælder særligt, hvis man benytter en mager udgave af creme fraiche. Det bør man ikke. Det gør noget ved smag og konsistens og nogle gange, må man gerne give den gas, ikke!?

Tricket til den bedste gryderet er smagen og sovsen selvfølgelig, for nøøøj sådan en cremet paprikasovs kan altså noget. Er der weekend og er det sådan rigtig gammeldags blæsevejr, hvor det rusker i træerne og vinden blæser derud af, så ville jeg servere kartoffelmos til den her mørbradgryde med oksekød. For den lidt nemmere hverdagsversion er ris særdeles lækkert også.

Mørbradgryde med kartoffelmos

Kartoffelmos er det ultimative vinter tilbehør og er så meget smagen af barndommen i 1980´erne og 90´erne! Der var kartoffelmos lidt eksklusivt, mindes jeg. Kartoffelmos  var alsidigt og kunne gratineres, vendes med ost, serveres i små skåle eller det kunne pisket op med fløde og smør for den ultimative mest luksus udgave!

Mindre kan også gøre det og i dag er det typisk blot kartofler pisket op med lidt af kogevandet og tilsat en god smørklat og masser af salt og peber.

Det slår mig, at der faktisk er rigtig  mange måder at tilberede kartoffelmos på og det er måske lidt af en smagsdeler ala frikadeller, hakkebøffer. Hvordan man synes de bør laves og tilberedes? Èn ting er sikker. Kartofler der skal bruges til mos skal ikke saltes under kogning. Det gøres bagefter. Om du bruger en elpisker, en kartoffelmoser eller blot et piskeris er vist en smagssag. Om den skal tyknes med fløde, mælk, smør, kogevandet eller en blanding er vist også helt og aldeles en smagssag?

Herhjemme er der delte meninger. Nogle mener den bør være helt uden klumper og let i det, andre at den skal være helt luftig og let. Hvad foretrækker du?

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

2 Kommentarer

 1. Bettina Skyum Sloth

  5 stars
  Denne her ret gjorde lykke i de helt store højder. Jeg havde en rest oksemørbrad liggende på 320 gr men med rigeligt pølser og bacon, blev det virkelig godt. Søgte lidt inspiration og fik det til et STORT 13 tal her på din madblog.
  Ikke sidste gang jeg kommer herind.

  Svar
  • Benedicte Thrane

   Det var da bare den bedste besked!Er så glad for at høre at den bragte lykke👍🏻
   Elsker dit 13 tal! Den “gamle” skala holder bare. Se den forstår jeg nemlig🥳😊

   Svar
5 from 1 vote

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?
Pin It on Pinterest