Krydderurtehaven for begyndere

Alt det andet

Urtehaven for begyndere er mit bud på, hvad jeg synes et godt krydderurtebed bør indeholde.

Findes der noget bedre end at tulre ud i sin køkkenhave med en saks i hånden og komme dryssende tilbage med en håndfuld friske kviste? Nej vel.

Det er sgu´lidt sådan tilbage til basic, hvor man lever lidt ala sine forfædre. Altså bortset fra at kyllingen, som krydderurterne fyldes i, er hentet  i netto og posen med pasta ligeså!

Anyway, med en krydderurtebed har man altid friske krydderurter ved hånden, i sommerhalvåret vel at mærke.

Urtehaven for nybegyndere, som jeg har herhjemme er bestemt for begyndere, hvor alle kan være med. Jeg har da nogle ting jeg ønsker at ændre lidt i(mere om det nederst på siden) men det er blot min måde at vise dig, hvad du med fordel kan plante, som passer sig selv, kommer igen og igen og ikke kræver så stor en indsats.

Her får du mit bud på “what to do” og “not to do” i krydderurtebedet!

Urtehaven for nybegyndere

Not do do:

 • Plant helst ikke myntesorter i bedet. De spreder sig! Plant dem gerne i en krukke, som er med til at holde dem på plads.

 

 • Vær obs. på at nogle myntesorter er mere spredsomme end andre. Min erfaring er at pebermynteplanten også spreder sig med lange rødder, men hurtigere lader sig overtage af f.eks. den grønne æblemynte eller den marokkanske mynte.

 

 • Glem ikke at vande dit krydderurtebed – de er ikke meget vandkrævende, men i perioder med meget tørke er det synd, hvis de dratter om af vandmangel, ikke?

To do:

 • Gør det nemt for dig selv og plant krydderurter, som kommer igen år efter år. Det er da for nemt.

 

 • Krydderurter der som udgangspunkt  kommer igen  og igen er f.eks. Persille, purløg, salvie og rosmarin. Enkelte kan blomstre, f.eks. persille. Og for hvad jeg  har læst mig frem til, så er det dødsstødet for den. Meeen når det er forår igen, køber du en ny plante og kommer i bedet, vander den flittigt og så er du kørende på persille igen.

 

 • Kom lidt dækbark over jorden. Det hjælper til at holde ukrudtet nede indtil urterne “tager fat” og så ser det da pænt ud 🙂

 

 • Og mit aller vigtigste bud på en krydderurt du så absolut må have i urtebedet, så er det selvfølgelig marrokansk mynte. Hvorfor?

 

 • Fordi det er den der bedst i en skøn og iskold mojito. Du ved den skønne drink, som stammer fra Cuba og smager himmelsk serveret på en varm sommerdag med masser af mynte, lime, rom og isklumper.

urtehaven for nybegyndere

Urtehaven for nybegyndere

urtehaven for nybegyndere

Urtehaven for nybegyndere

Mit krydderurtebed, som det ser ud lige nu.

Fra venstre mod højre:

Skovsyre, kruspersille, marokkansk mynte

Bredbladet persille, purløg,

Rosmarin, pebermynteplante og timian.

Mine planer for bedet?

 • Mynterne skal i krukker, så de ikke overtager her bedet, men jeg trækker den lidt.

Hvorfor?Jeg synes det er synd at pille ved et rodværk, som har så godt fat(jeg kan skisme ikke lide det!) Det er fjollet, I know!

 • Løvstikke skal jeg eje. Løvstikke smager skønt i supper, stuvninger eller bare kogt sammen med kartofler giver det en skøn smag. Den kan plantes både i krukker eller i urtebedet. Den bliver stor og høj, så skal gerne plantes bagerst op af muren.

 

 • Must have: Koriander og basilikum. Det har jeg af en eller anden årsag ikke fået plantet i år. Det er begge et-årige planter, som begge bliver store og mægtige og smager skønt.

 

 

 • Koriander i asiatiske eller indiske retter: F.eks. som drys på thairetter med kokosmælk eller som smagsgiver i det indiske køkken. F.eks. i denne her indiske salat:  Indisk-inspireret spidskålssalat

Skulle du få endnu mere lyst til at lave et- eller gøre noget ved dit nuværende krydderurtebed, linker jeg til idenyts hjemmeside. Der er masser af inspiration og nyttige råd. Dog vil jeg allerhelst at du bliver her på siden og finder skønne og nemme retter, hvor krydderurterne kan bruges 🙂

mere inspiration til krydderurtehaven

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest