Luciaboller hører sig til den 13 december. Det er tradition herhjemme og vi elsker traditioner hos os. Du kan bage  luciabrød eller lussekatte, som det også hedder med enten safran eller gurkemeje.

I know, I know. Safran er det originale og nok det helt rigtige. Safran er bare ikke altid til at skaffe- og så er det så hundedyrt, at jeg forsøgte mig med gurkemeje i stedet. Det har så to fordele

1) Det er billigt, 2)gurkemeje er jo gået hen og blevet lidt af en superfood, så smækfyldt med antioxidanter, at det halve ku´gøre det!

Jeg har ikke forsøgt mig med friskrevet gurkemeje(endnu), men det er jeg sikker på fungerer rigtig fint. Se det kan man jo efterhånden fremskaffe i de fleste supermarkeder. 

luciaboller     luciaboller

Luciaboller

Luciaboller hører (traditionen tro) til hjemme hos os. De er skønne synes jeg(både luciaboller og traditioner!)

De binder os sammen som folk – og herhjemme i huset er der noget over duft, smag, traditioner og snakken om hvorfor vi bager de her luciaboller. Det er da vildt hyggeligt. 

Sådan laver du luciaboller(ca. 15 stk.):

 

luciaboller - klassisk opskrift

Mit bud på de fine svenske jule brød
Print opskrift Pin opskrift
55 minutter
Antal: 15 luciaboller

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 1,5 dl lunken mælk
  • 2 tsk. sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 æg mellemstort
  • 1,5 tsk. tørret gurkemejepulver eller 1/4 tsk. safrantråde
  • 80 gram blødt smør
  • ca. 400 gram hvedemel

pisket æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Opløs gær i den lune mælk.
  • Tilsæt sukker, salt, æg og gurkemeje eller safran.
  • Tilsæt blødt smør og hvedemel. Ælt nu dejen. Sæt til hævning i ca. 30 minutter under et klæde. 
  • Form nu ca. 15 luciaboller. Læg på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd nu ovnen på 210 grader almindelig ovn(eller 180 grader varmeluft)
    Pensl med pisket æg og evt. korender eller rosiner og lad efterhæve i 15 min. Sæt i midten af ovnen i ca. 15. min. 
luciaboller
luciaboller- inden bagning 

 

Hvad er det egentlig med det lucia bagværk? Hvorfor er det lige, at vi spiser de gule “kattehaleformede” boller den 13 december på Luciadag? 

Hvorfor spiser vi luciaboller? 

I gamle dage, før traditionen med luciaoptog sendte man en pige rundt i huset med et levende lys, for at jage det onde/djævlen væk. 

De snoede luciaboller skulle minde lidt om halen på en  kat. Det er derfor vi også kalder luciaboller for lussekatte. Lucifer er efter sigende navnet på djævlens kat. Den 13 december er årets mørkeste dag, hvor man frygtede at djævlen kunne komme med Lucifer. Derfor de levende lys på luciaoptoget.

Lyset sejrer over mørket. Fint ikke?

Må du få en hyggeligt og traditionsrig luciadag✨😘

Tid og lyst til mere julebag? Jødekager er julekager i den skønne juletid. Jeg elsker kanel og når duften spreder sig i hele huset.

https://benedictesmad.dk/joedekager/

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest