Luftige hveder opskrift. Min absolut aller bedste opskrift på de søde, bløde og ikke mindst luftige hveder!
For dagene omkring stor bededag skal vi da have varme hveder.
Måske skal de ristes- måske skal de bare spises sådan helt nybagte som de er med et godt lag smør?
Spises skal de ihverfald og faktisk gerne året rundt. Ikke kun omkring stor bededag. Det ville være en skam. For samtidig med at de har den der helt vildt dejlige blødhed som kendetegner gode hjemmebagte hveder, så smager de altså også vildt godt vinter og vår. De er bløde, søde og så dejlige luftige at de kan spises som det rene slik.
Jeg bager gerne en portion og kommer halvdelen i fryseren. Så er det altid nemt at hive op og komme i madpakken eller weekendens morgenmad.
Når der er fødselsdag herhjemme er der også en tradition der indbefatter de her luftige hveder. Så hiver jeg dem frem fra fryseren, halverer og bager i ovnen til sprøde… krydderboller. Det fik jeg selv som barn og det ønsker mine børn også. Duften af kardemomme der spreder sig i hele huset bringer dejlige minder frem. Og i virkeligheden er opskriften på hveder samme opskrift, som bløde og lækre kardemommeboller. Så bag dem og nyd som varme hveder, sprøde krydderboller eller bløde boller til fødselsdagsbordet. Ved at sætte bollerne tilpas tæt på egepladen voksen de sammen under bagningen. Det giver færre tørre kanter og gør dem mere bløde og saftige.
Du kan også tilsætte 150 gram rosiner eller chokoladeknapper til opskriften, når melet er rørt i. Det giver skønne rosin- eller chokoladeboller.
Luftige hveder
Hvis du tidligere har bagt boller, som ikke lige har ramt den der “wow- de er skisme luftige og lette de her boller”, så prøv den her opskrift på luftige hveder. Tricket til de ekstra luftige hveder? Det er hævning nummer to der gør hele tricket. Bollerne hæver i en ovn, med en skål med kogende vand stående i bunden. Det gør dem fugtige og lette og giver lige præcis de boller vi godt kan lide herhjemme. Boller som minder meget om bløde bamseboller hos bageren.
Opskrift på luftige hveder
luftige hveder
Ingredienser
- 1 pakke gær
- 5 dl lunken mælk
- 2 æg
- 3 tsk. sukker
- 2 tsk. groft salt
- 4 tsk. stødt kardemomme
- ca. 1 kg hvedemel
- 100 gram blødt smør
Fremgangsmåde
- Lun mælken til den er lun- ikke varm og opløs med gær.
- Tilsæt æg, sukker, salt og kardemomme.
- Tilsæt mel og smør og rør grundigt. Dejen er noget blød.
- Lad dejen hæve under et viskestykke i en time til dobbelt størrelse.
- Form nu dejen til ca. 24 boller og sæt på en bageplade med bagepapir. Sæt med 2 cm. mellemrum. Så vokser de sammen under bagning. Det svarer til halvanden plade fuld af boller. Den ene plade er helt fuld den anden halvfuld. Sæt stadig bollerne tæt på nummer to plade, selvom den er halvfuld.
- Kom kogende vand i en skål og sæt nederst i en ovn. Sæt bagepladen med boller ovenover og lad dem hæve i ca. 25 min.
- Tag skål og bageplade forsigtigt ud af ovnen.
- Varm ovnen op til 200 grader C- ikke varmeluft.
- Bag hvederne i ca. 18-20 minutter til de er let gyldne. Servér som de er eller flæk og rist let sprøde på en brødrister.
Lignende opskrifter: Skønne osteboller, Grovboller med 5 korns blanding, Havregrynsboller
Hvorfor spiser vi hveder på stor bededag?
Traditionen med at spise varme hveder er egentlig en mere praktisk foranstaltning. Skikken med varme hveder stammer fra dengang, da store bededag var en arbejdsfri dag- også kaldet en “bede- og bodsdag”.
Alle holdt fri – selv bageren, så derfor bagte bageren godt med hveder, som folket kunne få til st. bededag. Så kunne han slippe for at stå tidligt op og bage til folket, men i stedet for stå op for at …bede.
0 kommentarer