En mælkesauce til dampede grøntsager gør en verden til forskel, f.eks. til en klassisk ret ala krebinetter, frikadeller, kogt skinke, fiskefrikadeller-filetter.
Ja, i det hele taget rigtig mange retter. Mælkesaucen gør det ud for en klassisk brun sauce, så den kan du såmænd skippe over og istedet for servere den her lækre hvide cremede mælkesauce til grøntsagerne og kødet.
Jeg vendte mælkesaucen i dampet blomkålsstykker og gulerødder, som var det jeg valgte som tilbehør til krebinetterne og kartoflerne. Sjovt nok, spiste børnene gladeligt med. Og tro mig. Kogte grøntsager plejer ikke at være deres speciale!
Du kan variere grøntsagerne i det uendelige. Dampet broccoli, rosenkål, fintsnittet spidskål, peberfrugter. You name it! Brug det du har og kan lide. Det vigtigste er at du blot damper grøntsagerne, de skal altså stadig have “bid”.
Til opskriften brugte jeg en mellemstort blomkål og to store gulerødder.
Nu til opskriften. Sådan laver du en mælkesauce:
Mælkesauce til grøntsager
Cremet mælkesauce til grøntsager
Ingredienser
- 25 gram smør
- 1 spsk mel
- 5-6 dl vand(gerne kogevandet fra grøntsagerne)
- 2 dl mælk(gerne sødmælk)
- salt/peber
- evt. 1 dl finthakket persille
Fremgangsmåde
- Smelt smør i en gryde.
- Tilsæt mel og rør til en melbolle.
- Tilsæt vand, mens der piskes. Mælk piskes med.
- Smag til med salt og peber. Tilsæt evt. persille.
De fleste af af os har sikkert vores erindringer om servering af kogte grøntsager som barn!
Du ved, sådan lidt overkogte og kønsløse serveringer? Grøntsager som havde kogt for længe, var blevet for slatne og så videre…
Det er jo egentlig en skam, da dampede grøntsager kan være så meget mere end det. Særligt serveret som en cremet mælkesauce med dampede grøntsager. Se så er der noget om det.
De fleste klassiske retter ala krebinetter og så videre er jo super læks med kartofler og en sauce. Den hvide mælkesauce gør det så ud for den klassiske brune sauce. Win-win!
Vild med klassiske danske retter?
Måske nogle af de her kunne friste?
Krebinetter. Bare fordi det altid er godt. Denne her udgave er med et lille twist, da det er fyldt med godt sager, som giver en sprød overflade og en blød midte af smeltet ost. Nam nam!
Eller denne her frikadelle- manual!
Jeps, den er god nok! Hvordan er det lige med de frikadeller? Hvor meget salt? Hvordan bliver de saftige? Hvor meget må man røre, uden at ødelægge farsen?
Mere om det lige her:
Hemmeligheden bag bedstes bedste frikadeller!
0 kommentarer