Mør kylling – helt tilpas saftigt og velstegt er noget af det bedste.
Men tørt kylling? Det er knapt så spændende, vel?
Derfor har jeg her samlet en lille manual til hvordan du får et mørt stykke kylling. Hver gang. Slut med kedelig og tør kylling. For det er der ikke nogen der gider mere, vel? Det kan gøres så meget bedre uden at det kræver en kokkehue eller Michelinstjerne. Med få tricks kan du hjælpe kyllingekødet godt på vej, så du ender med det møreste stykke kød.
Tips til perfekt stegning af kyllingebryst
Kylling er en meget populær spise er herhjemme på danskernes spiseborde. Og det forstår jeg virkelig jeg godt. Kylling er magert og kan varieres og spises på så mange måder. Om det er i en gryderet, som helstegt kylling eller som her, hvor jeg marinerer kyllingebryst i æblejuce i flere timer! Men mere om den slags længere nede…
Det er noget godt og enkelt over et veltilberedt stykke kylling. Til med er det en del af måltid som de fleste kan lide. Både voksne og børn. Sådan er det også herhjemme. Nem og overskueligt mad at spise, hvor tilbehøret kan tilberedes på mange måder. Hvad med pasta med basilikumpesto, hasselback kartofler eller kartoffelfritter? Det er altid godt.
Mør kylling
Der er forskellige måder man kan mørne sin kylling på. Det er uanset om du bruger kyllingeinderfilet, kyllingebryst eller steger en hel kylling. Tid!
Tid er det vigtigste. Tid til at marinere kyllingen inden den tilberedes. Så med lidt forberedelse, som indebærer den tid det tager at marinere kødet er det faktisk ret nemt. Mine foretrukne måder at mørne kylling på er ved at lægge den i to slags væder:
Kærnemælk. Jamen altså kærnemælk er et mindre vidundermiddel og kan bruges til de fleste former for mad og brød. Kærnemælk er en af de grundting jeg altid har i mit køleskab. Da det er et surmælksprodukt kan det holde sig ok længe i uåbnet stand. Kærnemælk er fremragende i alt fra kager, fx. den her kærnemælkskage til “Hæv om natten” kærnemælksboller. Kærnemælken går ind og udvider fibrene i kyllingen og lader væden trænge ind. Derfor vil du også opleve at kyllingekødet, desto længere tid det ligger i kærnemælken, bliver mere lyst og kommer til at ligne snerten af fiskekød. Kødet mørner og bliver nærmest sprængt.
I princippet kan du også bruge et andet surmælksprodukt som yoghurt naturel. Det har den samme effekt. Det vil du opleve, hvis du laver min skønne og letkrydrede indiske opskrift på Tikka chicken masala. Her ligger kyllingen og mørner i yoghurten med lækre krydderier, som rigtig får tid til at trænge ind i kødet. Jo flere timer desto bedre og mere mørt kylling.
Æblejuice
Hvad er tricket med æblejuice? Det gode ved æblejuice er at det ofte er noget man har på lager. En uåbnet karton kan jo holde sig længe. Du behøver ikke bruge et specielt mærke eller kvalitet, så vidt jeg har prøvet mig frem med.
Anyway, æblejuice indeholder både enzymer og syre i juicen, som går ind og mørner kødet. Endvidere er æblejuice ret smagsneutralt og smages ikke i kødet. Her bør jeg lige nævne at citronsaft har samme virkning. Det kan du faktisk skifte ud med. Den eneste udfordring er at den rene citronsaft smager mere igennem. Det gør dog intet, hvis du tilbereder asiatiske retter, som ofte er krydret med lime eller citronsaft/skal.
Åh jo, der er også lige den med temperaturen. Den bør lande omkring de 75 grader. Ikke mindre, ikke mere. Det der med at gå og stikke i kødet flere gange, mens den tilberedes er ikke så godt. For hver gang der stikkes i den stakkels kylling lader man noget af saften slippe ud. Saften som vi ønsker i kyllingen. Derfor prøv at begrænse det.
Mør kylling – sådan får du mør kylling. Hver gang.
Kylling kan være så noget så godt, når det er mørt og velstegt. Men lige så lækkert det kan være, lige så top kedeligt kan det være, når det er tørt. Det er virkelig ikke spændende. Men det er der råd for. Derfor har jeg lavet den her manual til, hvordan du letteste vis kan tilberede det møreste stykke kylling.
Kyllingebrystet på billedet er marineret i æblejuice. Helt almindelig æblejuice. Jeg tror såmænd bare en fra rynkeby. Du behøver altså ikke noget bestemt mærke eller kvalitet. Lad kyllingen ligge i 4-8 timer over kyllingebrystet. Det skal være helt dækket. Kom lidt salt over. samtidig. Når kødet har ligget i flere timer, er det nærmest blevet sprængt og man kan se, at det er mørnet. Kyllingebrystet duppes let tørt og steges nu enten på pande i god olivenolie eller smør eller du kan gøre følgende.
Mør kylling opskrift
Ingredienser
- 4 stk. kyllingebryst
- ca. 5 dl æblejuice
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom kylling i en skål og kom æblesaften over. Kom film over over lad kyllinge marinere i min. 4 timer, men gerne op til 8- 10 timer. Sæt på køl.
- Dup kyllingestykkerne tørre og varm en pande med olie eller smør, eller en kombination.
- Steg kyllingebrystet på mellemvarme 6- 8 min. på hver side. Kyllingebrystet er klar, når der kommer klar saft ud, når der trykkes let å kødet.
Et drys af salt på kyllingen, uanset størrelse og om det er med eller uden ben. Saltet får kyllingen til at holde på saften og det er jo saften der er med til at give det møre resultat.
Steger du mindre stykker kød af kylling, som tern eller strimler, kan du vende stykkerne i majsstivelse. Det smager ikke melet, ja det smages slet ikke, men er derimod med til at holde på saften.
For sent I gang med maden?
Okay, er du kommet for sent i gang og kom lige over fem minutter i spisetid, at menuen står på kylling? Det kan jo hænde, ikke?
Fortvivl ikke. Det kan nåes. Altså det slår ikke en flere timers marinade, men det er bestemt bedre end ingenting at gøre. Så. Altså. du kan forsigtigt prikke kødet med en kødnål og så komme den marinade på kyllingen, som du ellers vil gøre. Det får marinaden til at trænge hurtigere ind.
Held og lykke med forsøget derhjemme. Du vil ikke fortryde, at du fra. nu af håndterer din kylling på en ny måde 🙂
Hilsen, Benedicte
Hej!
Kan kyllingen fryses, efter den er marineret i juice eller kærnemælk?
Vh Helle
Hejsa,
Undskyld mit sene svar- har været sydpå her i påsken 😊Det har jeg faktisk ikke prøvet, men det tror jeg egentlig godt at du kan👍🏻