Rømertöpf
Du kan lave den lækreste møre kylling i en römertopf.
Lad kyllingen ligge og hygge sig i lerfadet med lidt vin, fløde og grøntsager. Lad den gerne ligge der og ovnstege i op til tre timer – eller mere hvis du har tiden. Det er det der øge hele forskellen på den her skønne kylling i römertopf.
Kylling og hvidvin i rømertopf
En deciliter hvidvin, det er det der gør hele forskellen, så den må du altså ikke undlade. Det klæder kyllingestykkerne og giver sammen med fløde den lækreste sauce, som kyllingen og grøntsagerne ligger der og bobler i. Estragonkviste er så godt til kylling, så det bør du unde dig selv. Har du ikke friske kviste kan du bruge tørret estragon.
Du får den mest fantastiske stegesky og hvis du er til tykke saucer kan du sagtens si fonden fra, når maden er færdig og koge op og jævne med maizena. Meeeen du kan også gøre som jeg og blot servere retten med et godt stykke brød som så kan suge alt den lækre saft og kraft der ligger der på tallerkenen. Det guf jo!
Prøv en super nem og lækker ret i din rømertopf, som er ret tilfredsstillende. Altså indsatsen af retten er ret minimal og kræver blot en smule hakke arbejde. Når tingene er sænket i stegesoen er det bar ind i ovnen og vente.
Jeg er vild med sådan en lidt gammeldags opskrift på kylling i stegeso. Gammeldags i den forstand at den indeholder få, men gode grund ingredienser, som man alligevel ofte har på lager. Helt enkel- ingen dikkedarer, bare masser af smag. Det koncept holder synes jeg!
Ovnen klarer det meste af arbejdet og derfor synes jeg retten med kylling i römertopf er særlig velegnet til to formål. Til de dage, hvor der er gæster, men man vil ud og traske en god gåtur, mens maden tilbereder sig selv og man slet ikke behøver skænke maden en tanke andet end glædes sig til at komme hjem, få varmen og sætte sig om bordet, mens duften spreder sig. Eller til de dage, hvor tiden er minimal og man enten er sent hjemme fra arbejde eller bare ikke lige har tid eller lyst til at stå i køkkenet.
Mig? Jeg har haft små børn om fødderne på mig lige så længe jeg kan huske og de perioder hvor de har været aller mindst er det ikke tid i køkkenet der har været mest af. Som i overhovedet ikke! Så er sådan et måltid i röemertopf helt vildt praktisk.
Her kommer ihverfald mit bud på en mør og lækker kylling römertopf.
Rømertopf kylling
Kylling i stegeso med hvidvin
Stegt kylling i rømertopf
kylling i rømertopf
Ingredienser
- 4 stk. kyllingebryst
- 2 store rødløg(grofthakket)(eller alt. skarlotteløg)
- 5 fed hvidløg(i skiver)
- 1 dl. hvidvin
- 2 dl. fløde
- 2 spsk. smør
- 1 håndfuld estragonkviste eller et par spiseskefulde tørret estragon
- 6 stk. store spisekartofler
- 2 stængler bladselleri(kan undlades)
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 70 grader. Kom de to dele af römertopfen i vand. Det skal gøres hver gang du bruger den.
- Nu kommer den super nemme del.
- Kom alle ingredienser i römertopfen, pånær fløde og hvidvin. Læg kyllingen til sidst og kom nu fløde og vin over. Drys med salt og peber.
- Kom lågen på og sæt i ovnen.
- Har du ikke tid kan du skrue op på 180 grader efter fem minutter i ovnen. Herefter steger maden i ca. 1 time til kyllingen er mør og grøntsagerne færdige. Tag låget af og lad kyllingen få lidt farve på alm. varme aller alternativt grill. Men hold øje det går stærkt og vi ønsker blot at kyllingen får en gylden overflade.
- Har du bedre tid anbefaler jeg at du steger maden i ca. 3 timer på de 70 grader og alternativt varmer op på 150 grader efter de 3 timer, hvis kyllingen og grøntsagerne ikke er helt møre. På den måde, bliver mest muligt at saften i både grøntsager og kyllingen.
- Sæt den brandvarme rømertopf på bordet og lad dufte brede sig, når låget tages af. Det er super duper nem og lækker mad. Servér evt. med et godt groft brød til og evt. en let salat.
Kylling i rømertopf
Flere opskrifter i römertopf
Grydebrød med amaranth, Møre kyllingelår i rømertopf,
Kyllingebryst i römertopf
Om du bruger kyllingeinderfilet eller kyllingebryst er ligegyldigt i den her opskrift med rømertopf. Bruger du inderfilet kan du med fordel placere stykkerne lidt tæt i fadet, så saften bliver i kødet. Stykkerne er jo noget mindre som inderfilet.
Du kan også vælge at bruge en hel kylling. I så fald skal kyllingen have noget længere tid i ovnen. Bruger du en hel kylling bør den have en temperatur på ca. 75 grader. Mål med et termometer, så er du sikker på at kyllingen er færdig. Gnid kyllingen med groft salt og kom ellers ovenpå grøntsager med samme mængde væde. Det fungerer super godt.
Jeg synes der er noget smukt og rustikt over en servering af mad i en römertopf. Det sparer samtidig på opvasken at maden kan serveres i samme fad som den er lavet i. Og forventningens glæde, når låget løftes og duftes spredes kan altså noget.
Rømertopf i blød
Husk altid at lægge din romertopf i blød i minimum 30 minutter inden den skal fyldes. Det gælder både låg og bund. Leret kan krakelere. En anden grund til at det er en god idé er, at den væde leret opsuger, når det er i blød bliver frigivet undervejs. Det er derfor den her stegemetode i en rømertopf eller en stegeso generelt er så god og giver nogle møre resultater.
Stegt kylling i stegeso
Hvis du ønsker en brunet overflade på kyllingen, uanset om du bruger bryst, inderfilet eller hele kylling kan du med fordel tage låget af, når kyllingen er færdigstegt og grille den let på overfladen. Hold øje undervejs. Ovne og grillefunkioner varmer forskellige.
Nå da da. Når man sådan har børn i huset (og ret så mange af dem oven i købet!) er der ofte mange holdninger til maden. Står det til dem ser de aller helst at maden bliver lavet sådan helt klassisk uden dikkedarer. Men sjovt nok er det altid lige indtil de smager det færdige resultat. For de spiser lystigt de retter der så er lavet og tilberedt lidt utraditionelt ala kylling i en römertopf. De synes jo det er super lækkert, når det kommer til stykket, men tror ALDRIG at de kan lide det, når de hører om det.
Derfor er jeg altid ret så spændt, når maden serveres. Og så ender de med at slubre maden i sig selv. For de kan jo godt lide det. Er der andre end mig der kender til stok konservative børn i huset? Børn som aldrig tror det er godt, men alligevel ender med at spise løs!
De synes den her kylling er super saftig og lækker og spiser også grøntsagerne med- ihverfald de større af dem. Det glæder mig hver gang, når de lader sig overbevise og spiser løs af nye måder at tilberede maden på.
Tak fordi du læste med.
Husk at du er mere end velkomme til at smide en kommentar hernede i bunden. Jeg ville elske at høre fra dig 🙂
Du er også mere end velkommen til at skrive dig op til at modtage en mail, når der er nyt herinde fra mit lille madunivers.
Ses!
Benedicte
0 kommentarer