Oksegryde i stegeso med rødvin

Gæstemad, Hverdagsmad til store og små

Oksegryde med rødvin – langtidssimret gryderet med det møreste kød og smagfulde grøntsager i sauce med blandt andet rødvin.

Den tager absolut et minimum af tid at forberede den her oksegryde. Jo vist har du tid, kan du med fordel lade retten simre i mange timer. Men selve arbejdstiden som du lægger i retten er minimal. Og resultatet? Oh jo da. Det er så ganske herligt.

Oksegryde med rødvin

Oksegryde med rødvin

Oksekød i stegeso

Møre stykker af oksekød, som ligger i blandt grøntsager og den fineste sauce. Jo længere tid retten får at simre i, desto mere  saft får lov til at udvikle sig. I princippet kan du bruge de fleste udskæringer af oksekød. Nogle stykker bliver mere møre end andre og derfor vil jeg anbefale dig at lade rette simre i længere tid, desto mere kødet ikke er en “fin udskæring”” om man vil. Mørbrad, inderrfilet  og andre fine udskæringer er taknemmelige og fungerer så fint- andre slags har godt af at simre godt og længe for ekstra mørhed.

Giv hele herligheden et par minutter i gryden, hvor det kort brunes af inden det kommer i den gryde du vælger, læg lå på og lad så gryderetten passe sig selv.

Jeg serverer blot den langtidssimret oksegryde med rødvin med et godt brød til og så en let salat. Med et godt brød kan man nemlig få mest muligt af den skønne sauce med. Boullion og rødvin, samt væden fra kødet og grøntsagerne er det der giver den herligste sauce. Du kan sagtens vælge at variere mængden af rødvin og boullion, sådan at du kommer en større mængde rødvin i fremfor boullion. Da jeg serverer retten her til mine fire unger, vil jeg nødig at smagen af rødvin bliver for gennemtrængende. Men igen, variér som du synes.

Tilbehør til oksekød i stegeso

Du kan variere og bruge lige du grøntsager du har på lageret. På den måde er det en oplagt at måde at komme af med diverse grøntsager der måtte ligge i bunden af køleskabet. Rodfrugter og kartofler- både søde kartofler og almindelige kartofler er meget velegnet, men porrer, squash, tykke skiver af peberfrugt kan også bruges.

Oksegryde med rødvin

Oksegryde med rødvin

langtidssimret gryderet med oksekød og grøntsager i stegesom med rødvin
Print opskrift Pin opskrift
2 t 20 min
Antal: 6

Ingredienser

  • 800 gram oksekød(i tern på ca. 2x 2 cm)
  • 4 stk. gulerødder (i grove tern)
  • 3 stk. pastinakker (i grove tern)
  • 2 stk. løg(grofthakket)
  • 3 fed hvidløg(hele)
  • 3 stk. bagekartofler (i grove tern)
  • 1 lille håndfuld salvieblade
  • 1 dl. rødvin
  • 3 dl. boullionvand(okse)

rosmarin- salt

  • 1 håndfuld rosmarinkviste
  • 1 stk. citron (skallen heraf)
  • 1 fed hvidløg(fintrevet)

Fremgangsmåde

  • Skær kød og grøntsager ligesom opskriften foreskriver.
  • Varm olie eller smør i en stor gryde og kom, kødtern, gulerødder, pastinakker, løg, hvidløg og kartofler her i. Brun på lidt over mellemvarme i et par minutter, mens der røres rund. kom ned i en stegeso eller lignende.
  • kom rødvin, boullionvand og salvieblade her og læg låg på. Har du tid kan du med fordel langtidsstege kødet og grøntsagerne for det møreste resultat. I så fald sættes temperaturen på 100 grader og ovnen sættes i ovnen i op til 4-5 timer. Kig et par gange undervejs for at sikre sig, at der er væde nok. Det er der givetvis, da kødet langsomt afgiver lidt væde også. Til sidst skrues på på 180 grader og kødet og grøntsagerne steges færdigt til det bobler.
    Har du ikke så mange timer til spisetid, kan retten sættes op på 180 grader fra start og blot steges i ca. en time til kød og grøntsager er møre.
  • rosmarin salt:
    Fjern nålene fra kvisten og knus i en morter med citronskal og det fintrevet hvidløg. Drys på den dampende varme ret ved servering. Det smager himmelsk!
    Tip.Den kan snildt holde sig i op til en uge på køl.

Oksegryde med rødvin

Dampende varm oksegryde. Retten har passet sig selv i ovnen og jeg fristes til at sige, at den nærmest har lavet sig selv. Grøntsagerne og kødet tager et minimum af tid at lave og hvilken duft der breder sig, når låget tages af gryden….

oksegryde_roedvin

Oksegryde med rødvin

Simreretter med rødvin

Simreretter kan altså noget. Retter som får lov til at passe sig selv. Her er det ingrediensen tid, som er hovedingrediensen. Lad retten komme i ovnen over middag og nyd som maden klarer sig selv, mens du nyder duften som breder sig. Jeg bare elsker det koncept.

For det første kan man med ganske få ingredienser og krydderier trylle retter frem som smager så dejligt og samtidig kan man lave mad der er så nemt at lave og derfor frigiver masser af tid til at lave alt muligt andet ved spisetid. Og se, det er ganske dejligt når man har huset fuldt af unger i alle aldre. Alt fra et børnehavebarn der skal leges med til en stort teenager som skal køres til og fra sport og alt hvad der følger med. Fik jeg nænvt at du også kan lave retten om morgenen, sætte ovnen på halv blus, dvs. ca. 50 grader og lade mad være mad, mens du passer arbejde eller lignende.

Du vil måske være interesseret i de her opskrifter:

Braisserede svinekæber. Dejlig simremadMexikansk kylling i stegeso

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest