Hvordan bager man en pizza –

og hvordan bager en perfekt hjemmelavet pizza? For det kan man altså sagtens. Derhjemme i eget køkken.

Vild med pizza? Altså sådan ret begejstret? Så har jeg lavet en ´bage hjemmelavet pizza manual´ til dig. Hvad skal der til for at den sidder lige i skabet. Det kan du såmænd læse mere om her.

Hvad skal der være på en pizza?

Svarene er nok lige så mange som der er mennesker og personligt er jeg til alle former for pizzaer – fra de vegetariske hvide pizzaer uden tomatsovs, men med squash og kartoffelskiver til de helt klassiske med salami eller skinke. Bunden af en pizza er selve grundstenen i en pizza. Dårlig bund er lig med dårlig pizza og sprød og tynd pizzabund er til gengæld lig med en pizza made in heaven!

Desværre synes jeg at vi herhjemme på dansk grund har vænnet os til at det fyld vi kommer på pizzaen er af en noget ringe kvalitet. Det er for eksempel gældende for de store pakker pepperoni, man kan købe i butikkerne eller de samme som vi har vænnet os til at der kommer på de købepizzaer vi henter hos nogle pizzeriaer af noget ringe kvalitet. Finder man en pizzaria med italienere bag ved skranken kan der være en himmel til forskel.

 

Hvad er den rigtige ost til pizza ?

Vaske ægte mozzarella. Altså ikke kunstig ost, som ikke har været i nærheden af en ko(!) men ganske enkelt aller helst ægte mozzarella – kan du skaffe bøffelost er du godt på vej. Men andre former for mozzarella lavet på komælk kan også noget. Bruger du frisk mozzarella er fordelen også, at den ikke bliver så hurtigt brun som revet mozzarella typisk gør.

 

Pizzafyld vegetar

Går du efter en vegetarisk pizza har jeg nogle favoritter. Ricotta ost er særdels velegnet til pizzaer og giver en sødme og god konsistens. Et miks kunne være:

1 Pizzabund, tomatsauce, ricottaost og rucolablade(ricottaost og rucolablade fordeles på den færdige vegetar pizza.

2 Pizzabund, tomatsauce, rød eller grøn pesto, mozarellaost og friske basilikumblade(basilikum drysses over ved servering).

3 Pizzabund, flødeost naturel, tynde kartoffelskiver og lidt rucola og chili(rucola og frisk chili fordeles ved servering)

 

Hvor varm skal ovnen være til pizza ?

Det kort svar. Varm. Meget varm. Gerne op omkring de 300 grader, hvis du har en ovn der kan komme op på så høj en varme. Læg pizzaen, som er klar til at komme i ovnen på et stykke bagepapir og kom bagepladen med i ovnen, når den varmer op. På den måde får du lavet en form for pizzaplade, hvor pizzaen får en ægte sprød skorpe. Vær hurtig med at åbne ovnen, når bagepapiret med pizzaen trilles over på bagepladen. Vi ønsker at varmen forbliver i ovnen og ikke ryger ud igen.

Har du en pizzasten skal du selvfølgelig bruge den. Den kan klare de højeste temperaturer og gemmer på varmen, sådan at  den ikke taber grader, når den køligere pizza kommer på.  Jeg selv har en og kan da slet ikke se nu hvordan jeg kunne overleve inden. Men det kan man altså. Ret godt faktisk.

Hvilket mel er bedst til pizza ?

En melsort med et højt glutenindhold, som en italiensk mel som tipo 00 eller tipo 0. Og så er der lige præcis en meget vigtig ting der er god at have sig for øje, når du laver hjemmelavet pizza. Udrulningen. En pizza må ikke rulles med en kagerulle. Det er helt bestemt ikke lovligt og det eneste rigtige er at rulle den rundt, mens du strækker dejen. Bruger du en kagerulle presses luften ud af dejen og den bliver kedelig. Dejen skal desuden æltes i ganske lang tid. En tommefingerregel er 10 min. Så har du en køkkenmaskine kan det klart anbefales.

 

En god tomat sauce ?

Du kan selvfølgelig vælge at købe et glas med pizzasauce. Kvaliteten af dem er noget varierende, men der findes da bestemt gode alternativer imellem. Dog er det næsten lige så nemt at lave sin egen pizzasauce, som det er at købe den. Prøv fx. min opskrift på tomatsauce lige her: Pizzasauce

Pizzafyld

Hvad kan man fylde på en pizza? Alt! Men helst ikke for meget. Kommer du for meget fyld sker der to ting. Pizzaen hæver ikke, da fyldet er for tungt. Pizzabunden kommer til at koge i stedet for. Og det er jo en skam, når nu pizzadejen er så lækker og er mindst halvdelen af oplevelsen.

Italienerne fylder ikke deres pizzaer  op med flere slags fyld og holder det helt enkelt. Derfor anbefaler jeg dig at gå efter “less is more”. Prøv fx. en hel enkel pizza blot med tomatsauce, lidt pesto og mozzarella. Eller tomatsauce, få skiver pancetta og mozzarella.

 

Pizzafyld

 

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest