Koldhævede kærnemælksboller – min nyeste “gå til” opskrift, når jeg står ret træt fredag aften og kommer efter at familien da skal nyde nybagte boller morgenen efter. De er ret nemme at lave, smager rigtig dejligt og kræver ikke et fyldt køkken-bage-skab.
Sådan laver du de bedste koldhævet boller med kærnemælk
Bagværk med kærnemælk
Kærnemælk er noget jeg gerne har liggende på køl. Er kartonen uåbnet kan den holde sig et pænt stykke tid og det syrnede mælkeprodukt er perfekt i bagværk. I alt fra boller, brød og kager. Det giver en saftighed til bagværket og resultatet er nogle boller som holder sig friskere i længere tid.
At kærnemælk desuden er ret velegnet i madlavning også og er perfekt til at mørne for eksempel kylling er en helt anden sag. Kærnemælk holder bare. En glas iskold kærnemælk er desuden en overset delikatesse. Sundt, magert og skønt.
Anyway, er du kommet i mere baghumør eller har ekstra kærnemælk til overs efter at have bagt de her koldhævede kærnemælksboller? Så kan jeg anbefale dig at prøve en af disse opskrifter:
Kærnemælksboller, Grovboller med kærnemælk og kerner, “Hæv om natten” kærnemælksbolle
Koldhævede kærnemælksboller
koldhævede kærnemælksboller
Ingredienser
- 20 gram gær
- 5 dl. kærnemælk
- 1 dl. varm vand(knap kogende)
- 1 tsk. groft salt
- 2 tsk. honning
- 600 gram hvedemel
- 100 gram havregryn
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vand og kærnemælk.
- Kom salt, honning,, mel og gryn ved og rør rundt. Du kan bruge en røreske eller røre dejen i en køkkenmaskine. Begge fungerer.
- Kom låg på skålen og kom på køl i ca. 8 timer.
- Kom bagepapir på en bageplade og rør dejen let igennem. Med to spiseskeer sættes ca. 12 klatter af boller. Med fugtige hænder kan bollerne formes let.
- Sæt ovnen på 220 grader og lad bollerne efterhæve i ca. 20 min. mens ovnen varmer op. Kom bagepladen i midten af ovnen, hvor bollerne bages gyldne i ca. 20 -25 min til gyldne.
Dejligt at du har fundet din vej forbi min opskrift her på siden Det gør mig super glad. Jeg håber at du bliver lige så begejstret for mine opskrifter som jeg er og du er velkommen til at skrive en kommentar til opskriften, før eller efter den er afprøvet. Måske har du et spørgsmål til opskriften? Skriver du her, kan andre læsere få glæde af din kommentar.
Mere inspiration til herlige og “nemme at gå til opskrifter”?
Så kan du finde mine nyeste opskrifter på både
Pinterest, Instagram og Facebook.
Ses vi?
Kærlig hilsen Benedicte
Kan jeg lave denne opskrift på dej og bage som et stort brød i en bradepande?
Vh Di
Det kan jeg desværre ikke svare på, men selv ville jeg bare lave dem som boller, for det fungerer så fint
Hilsen Benedicte😊
Kan man bruge noget af sin surdej og putte i bollerne og så nøjes med kun et par få gram gær selvfølgelig?
Er i tvivl om man bruge surdej sammen med kærnemælk:)
Det kan jeg desværre ikke svare dig på, da jeg ikke selv har prøvet det 😊
Tak for opskriften!
Fantastiske boller som jeg bager igen og igen. Jeg tilsætter tørrede tranebær og solsikkekerner for lidt ekstra fylde og sødme. De holder sig saftige i flere dage modsat så mange andre boller.
Og selv tak. Og tak for at dele👍🏻
Super tip med kerner og tørrede tranebær – det tip er hermed givet videre!
God dag til dig fra Benedicte😊
Kan man gemme dejen, og bage både Feks lørdag og søndag? Lyder lækre.
hejsa
jeg ville lade det komme an på en prøve og bage størstedelen om lørdagen og så gemme lidt til søndagen.
Er i tvivl om hvor meget de hæver på 2 dagen. Men giv det et forsøg😊
En virkelig god og lækker bolle som er nem at lave
Ej hvor er det dejligt at høre – tak for at kommentere på opskriften. Jeg synes nemlig også at de er så nemme at røre sammen og smager skønt.
God dag til dig😊 fra Benedicte
👍 Har brugt opskriften flere gange, dejlig nem og roder ikk nær så meget i køkkenet når delt i 2 omgange bl.a. natten over . Bollerne er goe sprøde og går i fryseren når afkølet. Tar ud når jeg skal bruge, 1 1/2 min. i micro ovn og de er som friskbagte , dejlig smag og fyldige 🥯
Dejligt at høre. Tak for at dele 😊