Jeg ved at jeg er kæk, når jeg skriver at det er verdens bedste grydebrød. Men det synes jeg virkelig. Det er en opskrift jeg ofte vender tilbage til. Og så får du det bedste resultat på trods af lille anstrengelse. Ikke dårligt, vel?
Brødet røres sammen, sættes på køl natten over og lægges i en støbejernsgryde eller rømertorf dagen efter. Bag først med låg. Herefter uden låg….Så får du et brød der er både sej, sprødt og … smager aldeles godt. Hov! Fik jeg nævnt at du også kan bruge en gryde. Det kan du selvfølgelig gøre, så længe den er lavet til ovnbrug også…
Bruger du en rømertopf, anbefaler jeg at du beklæder bunden med en lidt bagepapir. Så hænger dejen ikke i. Husk også at lade formen stå med vand – gerne i op til et par timer før den bruges. Det anbefaler producenten(du ved noget med at holde på fugten i leret med mere)
Verdens bedste grydebrød
Verdens bedste grydebrød
Ingredienser
- 10 gram gær
- 2 tsk. groft salt
- 1 tsk. sukker eller honning
- 400 gram hvedemel
- 100 gram rugmel
- 4,5 dl. vand
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vand. Rør øvrige ingredienser ved og ælt grundigt. Det er nemmest med en køkkenmaskine, men håndkraft med en grydeske kan også bruges.
- Sæt på køl i ca. 8- 9 timer.
- Hæld dejen i formen og lad dejen hæve på køkkenbordet i en time
- Sæt ovnen på 230 grader. når ovnen er fuld varm sættes formen forsigtigt ind. Lad brødet bage under låg i ca. 25-30 min.
- Tag låget af og bag yderligere 15 min. på 210 grader til brødet er gyldent.
- Tag forsigtigt brødet ude og afkøl på en rist.
Jeg er færdig med at give kassen(læs:masser af penge) for et lækkert, men dyrt brød hos de gode bagere efter at jeg har erfaret, hvor nemt det er at bage et brød, som får den der saftige, men samtidig seje krumme. Det er virkelig ultra nemt og jeg lover dig du bliver overrasket over resultatet. Det tør jeg godt skrive.
Når du bager brødet i en støbejernsgryde holder du dampen inde i brødet og det giver den mest saftige krumme. Når låget tages af i den sidste bagetid får brødet den sprøde overflade. Og det er jo det vi går efter. Sejheden og sprødheden på én gang, ikke?
Brødet kan serveres til alt. Til hverdagsmaden, f.eks. en enkel og nem suppe bliver retten bare fluks lidt mere spændende med det her brød. Til tapas/ostebord med vennerne eller veninderne. Når du køber osten, pølserne og serverer det her grydebrød til. Ja, så har retten pludselig fået lidt mere “klasse”. Læg lidt god olivenolie på en tallerken med lidt flagesalt og dyp brødet i. Det er godt!
Mere hjemmebag og opskrifter på grydebrød?
Koldhævet grydebrød med ølandshvede, Grydebrød med amaranth, Italiensk grydebrød med tipo 00
Benedictes mad på de sociale medier
Har du lyst til at blive inspireret til endnu flere opskrifter på hjemmelavet bagværk?
Så er du meget velkommen til at skrive dig op til at modtage en mail, når der er nyt herinde fra. Det gøres i den grå bjælke.
Jeg håber at vi høres ved,
hilsen Benedicte
Hvilken str er den ovale gryde som du brugte til bagning af brød?vh Silvana
Hejsa,
Den er knap 5 liter, men formen behøver ikke være så stor, brødet fylder det ikke helt op 😊