Kulmule på hokkaidogræskar

Hverdagsmad til store og små

Ovnbagt kulmule på en bund af græskar, kartofler eller grøntsager. Retten med kulmule kan laves på kort tid og så er det en nem måde, at få den sunde fisk på! Når det er sæson for græskar, kommer jeg gerne det i retten. Både fordi jeg er vild med græskar, men også fordi sæsonen er kort. Og det skal udnyttes. Kulmule kan i øvrigt byttes ud med andre fiskearter, som torsk, rødspætte, laks med mere.

Grofthakkede peberfrugter, tomater, squash, aubergine, søde kartofler eller almindelige kartofler skåret i grove tern er mindst ligeså godt. På den måde er retten med ovnbagt kulmule en god måde at få tømt køleskabet på. Tøm grøntsagsskuffen og vær´ let gavmild med en god olie, drys med salt, peber og timian og kom i ovnen.  Kom stykker af kulmulen på det sidste 10-15 minutter og retten er klar.

ovnbagt kulmule

Sådan laver du ovnbagt kulmule

Ingredienser:

til 4 personer:

600 gram kulmule(eller torsk, rødspætte, laks eller lignende fast fisk)

4 spsk. smør eller olie

1 citron(i skiver)

1 kg græskarkød(i grove tern)(f.eks. hokkaido eller andet græskar. Eller  alm. kartofler eller grøntsager velegnet til ovn)

1 spsk. tørret timian eller tørret timankviste

flagesalt

peber

Sådan laver du ovnbagt kulmule

  • Skær kulmule i mindre bidder. Fjern gerne eventuelle ben
  • Skræl søde kartofler. Skær i mellemstore tern. Kom i et ovnfast fad. Vend olie og timian i.
  • Tænd ovnen på 200 grader og kom fadet i ovnen i ca. 30 minutter til kartoflerne er møre. Vend undervejs.
  • Kom kule i fadet med skindsiden op ad.
  • Læg tynde skiver af citron på fiskestykkerne. Gem lidt citronskiver til servering.
  • Sæt i ovnen i ca. 10-12 minutter til fiskekødet er hvidt og let fast. Fisk må ikke få for meget, så bliver det tørt.

Server med et godt brød og en let salat.

ovnbagt kulmule

Hvad er en kulmule?

Kulmulens mund er sort ligesom kul, deraf det sjove danske navn! Den kendes også under mange -lokale navne: Den kendes også under navne som løjer og skelfisk. Den regnes for en virkelig god spisefisk, særligt  i Syd-europa.  Den spises både i frisk tilstand, selv om kvaliteten faktisk forbedres ved ned-frysning.

Kulmulen har et lille underbid og ingen skægtråd(ligesom torsken). Kulmulens mund er stor med spidse tænder. Mundens og gællerne er sorte.
På grund af kulmulens specielle bygningstræk i ryg og  kranie,  er kulmulen nu en selvstændig fiskefamilie inden for torskefiskenes “familie”.
Kulmulen er en skøn spisefisk og er nem at tilberede, da kødets flager falder let fra hinanden efter tilberedning. Husk dog at kulmulen(ligesom alle andre fisk) ikke må overtilberedes!

Oprindelse

Kulmulen er udbredt i store dele af Nordsøen og kystnært i Middelhavet. Den er en saltvandsfisk og lever på 70-400 meters dybde.

Fact om næringsværdi:

Kulmulen er en mager fisk, som er særlig rig på selen og sunde fedtsyrer.

Bonus tip om kulmulen:

  • Danmarksrekorden for største fangst af en kulmule for lystfiskere er fra 1984 og lyder på 7,5 kg!
  • Kulmulen er en grådig rovfisk, og blandt det typiske  fødeemne er sild, ansjos og makrel. De kulmuler, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Norge. Og det er jo også en bonus i de her klima-timer. At man kan nyde en fisk, som er fanget tæt på!
  • Kulmulen er også velegnet til kogning, dampning og stegning.

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest