Luftige varme hveder

Ingredienser

  • 3 dl mælk
  • 2 dl varm vand
  • 50 gram gær
  • 2 æg
  • 100 gram blødt smør
  • 3 tsk kardemomme(kan undlades)
  • 800 gram hvedemel
  • 200 gram fuldkornshvedemel
  • 1 tsk groft salt
  • 3 spsk sukker

Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i mælken og vandet. Rør kardemomme , æg og sukker i. 

    Nu rører du smør, melet og saltet i. Rør og herefter ælt  grundigt i dejen. Dejen bliver tilpas, sådan den ikke klistrer til dine hænder, men dog alligevel er let fugtig. Stil til hævning med et klæde over i 1 time.

    Nu former du 18 lige store boller og sætter på to bageplader beklædt med bagepapir. Sæt dem med ca. 1 cm mellemrum(eller lidt tættere hvis du gerne vil have at de "vokser" sammen under bagning.

    Tænd ovnen  på 180 grader varmeluft og sæt de to bageplader til hævning  i 20 minutter.

    Sæt nu forsigtigt begge plade med boller ind i ovnen og bag dem i ca. 20 minutter til de er gyldne og lyder hule når du banker nederst på bollen.


 

varme hveder

Varme hveder

Traditioner er nu så hyggelige- og hveder det skal der til i dag. Jeg har sneget 200 gram fuldkornshvedemel i dejen, men du kan bare bruge 100 % hvedemel hvis du ikke har fuldkornshvedemel. (Der går bare lidt “sport i det” herhjemme med at putte fuldkorn i, hvor det kan lade sig gøre- uden at det ændrer ved luftighed og smag.

Og så sidder vi ellers der. Mig, mand og fire unger og taler om traditionen med hvorfor vi spiser hveder. Og det går tilbage til de gamle gamle tider, hvor bageren skulle holde fri på stor bededag og derfor lavede en masse boller som kunderne kunne købe og varme op på st. bededag. Så oprindeligt var det vist egentlig på stor bededag, at man spiste de varme hveder. Men godt det smager de. Og jeg laver en god stor portion salat til og hygger mig ved synet af 4 unger der synes at mor er noget af en “hverdagshelt”- fordi hun giver dem lov til at spise bløde hvedebrødsboller. Til aftensmad!

🌷Benedicte

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *