Om børn og Ipads og så lige en nem og lækker opskrift på en chokoladekage! 

børn og iPads

Er iPads, mobiltelefoner, playstations mm. også en hitter hjemme hos jer?

Sommetider stiller jeg mig selv det spørgsmål om de er roden til alt ondt  eller et fantastisk værktøj til at udvikle kreativitet? Jeg er oprigtigtalt ret så meget i tvivl!

Børn og iPads

 Mine tanker som mor til fire om børn og iPads :
Kender du til trætte børn efter en hel dag i skole eller daginstitution? Sikkert. Jeg gør ihvertfald.
Jeg kender også til børn der som det mest naturlige i verden hiver deres iPads  op af tasken, så snart de kommer hjem. Og det går altså ikke. Slet ikke. Jeg  er heldig- jeg ved det  godt, for jeg er hjemme når mine børn kommer dumpende  hjem fra skole i løbet af eftermiddagen…
.
Mine børn er aktive, går alle tre(ikke mindstemanden på 2) til sport flere gange om ugen. Så jeg ved de bliver motioneret.  De cykler også ofte til/fra skole alle tre. Så jeg kan godt overbevise mig selv om, at de får bevæget deres korpus mere end rigeligt og går det så ikke at de gamer lidt, når de kommer hjem.
Jo måske? Jeg synes bare ofte at det tager overhånd.
Selv i skolen er iPads deres arbejdsredskab!(jo, den er god nok. Samtlige elever i kommunen har modtaget en iPad til undervisningen). Selv i pauserne må de bruge deres iPads. Og hvad tror du en 2, 3, 4, 5 klasses barn gør:
1)Sætter sig til at løse matematikopgaver helt frivilligt?
2)Finder yndlingsspillet på ipaden og gamer?
eller
3)lægger den fra sig og går ud i kulden og leger dåseskjul!
Ja, godt gættet. Nr. 2 selvfølgelig. Og det er ikke fordi de ikke har lyst til at lege, for det har børn. Det ligger bare ikke lige til højrebenet, når Ipaden ligger lige der.
Og så tænker jeg bare, at de dejlige poder kommer til at mangle noget. Motion, fællesleg, motorisk udvikling, glæden ved fællesleg og så videre og så videre…Og det bekymrer mig faktisk.
Jeg  oplever, at jeg  bliver nødt til at forholde mig skeptisk ift. vores børn og brugen af diverse spil osv. Hvis jeg eller børnenes far ikke gør det er der ingen der gør.
Mine børn er helt almindelige danske børn,(løgn, jeg synes de er helt og aldeles vidunderlige, skønne, fantastiske, men jeg er jo også der mor!)og jeg kan da se hvordan det at hive iPads op af tasken som det mest naturlige er normen blandt dem og deres jævnaldrende. Fik de lov kunne de game i timer. Det gør de ikke. Får lov altså.
Jeg er meget interesseret i at høre, hvilke tanke du gør dig som mor mht. børn og brugen af iPads, ja spil i det hele taget.
Er det fordi jeg er en gammel tudse der ikke følger med tiden?(og ikke ser fuld potentiale af den læring der kan være ved gaming?)
Får dit barn lov til at “game” lige så meget han/hun lyster?(eller sætter I et max. på?)
Sætter I restriktioner på ift. Hvilke spil de må spille eller?
For mig er det et spændende emne. Ikke fordi jeg synes det er 100 % problematisk. Endnu. Men mine børn er også  kun 2, 9, 11 og 13 år og dermed stadig børn der kan “ledes” ift. Hvad deres mor/far synes.
Om børn og iPads og tegn på, at “gameriet” bliver for meget:
At børnene ikke kigger på klokken eller får deres egen “stopklods”, som siger, at nu er det tid til at lave noget andet!
At de glemmer at være børn( i klassisk forstand) og gøre det der også hører børnelivet til.  Lege gemme, spille bold, klatre i træer, tegne, spille klassisk brætspil, kede sig, ja ALT muligt.
I dag er der så meget planlagt læring, f.eks. i skolen(som også indbefatter brugen af iPad!). Kunne vi tænke lidt mere på legens selvstændige værdi.
På hvordan barndomslegene er grundstenen i kreativiteten også hos voksne mennesker? At når  vi ikke får “leget igennem som børn” får vi ikke udviklet og grundlagt vores kreativitet og fulde potentiale som voksne.
Eller(?) er jeg gal på den, fordi der er (måske?) lige så meget kreativitet i at navigere rundt i spillets univers?
Tankerne om børn, leg, kreativitet og brugen af “digital gaming” er jeg ikke færdig med. Tankerne er mange. Og jeg tror at jeg melder tilbage på emnet om ikke så længe igen. Eller det ved jeg at jeg gør. For jeg har efterhånden gjort mig mig overvejelser og både jeg og børnenes far har efterhånden gjort os nogle gode erfaringer. Dem drysser jeg ud af næste gang.
Men pssst…..  🤫vil du høre, hvad jeg har lært om børn og IT?
Jeg har erfaret, at køkkenaktiviteter er en alletiders “nu skal vi lave noget andet end game”-aktivitet. Det er en sikker vinder. De fleste børn vil meget gerne lave noget sammen med deres forælder. Også når der er  venner på besøg.
De mindre børn ca. 10 år og under(er min erfaring) bør have en voksen omkring sig. De lidt større børn kan få/finde en nem opskrift på alt fra kager og nem mad, som de selv kan stå for. Jeg har endnu ikke oplevet børn der ikke har lyst til at gå i gang.
Mærk energien og glæden ved at børnene er i gang OG nyd deres stolthed over at “kunne selv”. Det er en klar hitter.
Christian på 9 år var i “gamerhumør”, men lod sig overtale til at at gå i køkkenet i stedet for og bagte den her ultra nemme chokoladekage. Den er nem at måle af, da du kan bruge et deciliter mål til det hele. Barnet bliver pavestolt af at servere dagens dessert, som Christian fik glæden af.
Sådan gør du, når du laver nem chokoladekage:

Nem chokoladekage

2 æg
2 dl sukker/eller rørsukker
2 dl mel
3 tsk. bagepulver
6 spsk. smeltet smør eller/flydende margarine
1 dl. kærnemælk/eller almindelig mælk.
3 spsk. kakao
(eventuelt 3 spsk. chokoladeknapper/m&m´s)
 • Sæt ovnen på 200 grader.
 • Pisk æggene med sukker til det er lyst og luftigt at se på.
 • Hæld smørret/stegemargarinen ned i skålen og pisk lidt.
 • Bland bagepulver, kakao og mel.
 • Hæld ned i skålen skiftevis med kærnemælk. Pisk sammen.
 • Nu smører du en form (ca. størrelse 20×25) enten med smør eller putter bagepapir i.
 • Hæld blandingen i formen og drys eventuelt med chokoladen og sæt ind i midten af ovnen.
 • Bag i ca 20 minutter. Den er klar, når du kan stikke en kødnål i kagen og der ikke hænger ubagt dej ved(eller når den føles let fast, når du trykker i midten af kagen)
 • Pynt eventuelt med glasur eller server helt som den er.
børn og iPads
børn og iPads
Flere alternative opskrifter på nem og sjov mad, som børnene kan være med til at lave?
Den her gryderet kaldet jambalaya lavede 13 årige Elisabeth til os. Nemt, sund og godt. Og selvom man er en stor og fornuftig pige på næsten 14 år, anes der altså snerten af stolthed, når maden skal præsenteres for familien….

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

2 Kommentarer

 1. Trine

  Mine 4 unger er som dine- de er også glade for deres iPad og til tider synes jeg også, at det tager overhånd. Men tænker jeg tilbage på min barn, så fik vi hug, hvis vi røg direkte i Anders And bladene, når vi kom hjem fra skole. Dengang var det ikke ordentlig litteratur. De var ikke pædagogisk korrekte og indeholdt mest af alt billeder….
  Vi havde bare et behov for at sidde i ro og være sig selv, uden at skulle forholde os til en masse andre. Og det var dengang man havde fri klokken 12/13.
  I dag kommer ungerne senere hjem efter SFO. De skal også helst gå til 2-4 aktiviteter i løbet af ugen. Hvornår skal de finde ro og fordybelse?
  I erkendelse af at de gerne vil spille og har hovedet inde i iPad en, som bekymrer mig med forkert stilling af nakke og hoved, gav vi dem en PS4 til jul.. Tror sjældent yngste mand på 8år har fået så meget motion. Han er bliver grebet af begejstring og hopper og danser- også når det ikke er ham der spiller. Og så er alle ungerne sammen om det- hvilket kan være en udfordring, når de er mellem 8 og 18…

  Svar
  • Benedicte

   Hej Trine.
   Tak for din kommentar. Jeg kan høre, at du også gør dig mange tanker. For/imod. Har også de samme tanker omkring kropsholdning/nakke mm og iPad og ja ps 4 spil kan noget andet. Men synes til tider det gør det børnene lidt asociale. Det gode gamle “bare at være”, hvis du forstår tiltaler mig bare. At kede sige, blive kreativ, tulre omkring, læse en bog osv.
   Synes lidt, at vores generation af børn er lidt prøveklude ift. brugen af spil, sociale medier osv. Alt med måde og det er det der er lidt svært synes jeg. Anyway, fortnite er ikke noget vi spiller mere herhjemme, synes børnene blev lidt for optaget af det. Så er det ud i køkkenet til mor 🙂
   Hilsen Benedicte

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest