Grydebrød med amaranth frø, er en dejlig måde, at tilføre sit hjemmebag sundhed og bid. Amaranth frø er(grundet navnet “frø”)således ikke et korn, men et frø. Derfor er det glutenfri og særdeles sundt, springfuld med protein og fiber. I det her brød er de med til at give brødet et godt bid.
At lave sit grydebrød med amaranth i en støbejernsgryde eller rømertorf giver et lækkert saftigt brød, fordi fugten bliver inde i brødet under bagning. Når du til slut tager lågen af, når brødet at få en sprød overfladen. På den måde, kan man snyde sig til at bage sit eget lækre “bager-professionelle” brød.
Grydebrød med amaranth
Ingredienser
- 25 gram gær(en halv pakke)
- 5 dl kærnemælk
- 1 dl varm vand
- 125 gram amaranth
- 200 gram fuldkornshvedemel
- 780 gram hvedemel
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i kærnemælk og det lune vand.Tilsæt nu amaranth. Rør grundigt. Nu fuldkornshvedemel, og løbende hvedemel. Rør grundigt igennem. Gerne med en køkkenmaskine, dejkrogene på en elpisker eller en stor ske. Sæt til hævning i 1 time med et viskestykke over.
- Rør dejen igennem. Smør formen med olie og læg nu dejen i en støbejernsgryde eller en ler romertorf.
- Sæt låg på og lad dejen hæve i 1 time igen. Tænd ovnen på 180 grader. Sæt forsigtigt formen(med låg) ind i midten af ovnen. Bag brødet i 30 minutter.
- Tag nu låget af og sæt ovnen op på 225 grader. Bag yderligere i ca. 20 minutter. Nu bliver brødet dejligt sprødt og gylden.Tag brødet ud. Efter ca. 15 minutter kan du løsne brødet og hælde det ud på en rist.
Fakta om amaranth frø:
- smager mildt og med et strejf af nød,
- de kan bruges i både det søde og det salte køkken
- amaranth er et frø og vokser i mellem og sydamerika,
- amaranth kan bruges i brød, men kan også koges, som tilbehør ala ris, couscous med mere,
- amaranth kan også kommes i hjemmelavet muslibarer, musli,
- amaranth kan også koges til en glutenfri grød og
- amaranth forhandles i helskostbutikker og i nogle supermarkeder.
Skulle du få lyst til at bage et grydebrød, uden amaranth ligger der også det her grydebrød på bloggen. Jeg linker her:
Kære Benedicte.
Jeg har søgt på hvad amarant er, da jeg faldt over en snack opskrift, hvori der skal amarant. Derfor havnede jeg ved dit grydebrød med amarant.
Jeg kan godt blive nysgerrig for at “få dine nyhedsbreve”. MEN MEN jeg er ikke på nogle af dine nævnte sider, og jeg har ingen ønsker om at komme der. Så nu spørger jeg, om jeg vil kunne følge dig ved nyhedsbreve i min mail box?
Mine mest optimistiske Sommerhilsner
Dorte