Ristede havregryn til koldskål er det sunde alternativ til kammerjunkere til den lækre sommerkoldskål. Vi elsker koldskål herhjemme og er du vimmer, hvor kan det blive til mange kammerjunker i løbet af en sommer!
De ristede havregryn til koldskål er så fint et alternativ til kammerjunkerene og da jeg ikke hører nogle klager fra fire unger er det altså den her sprøde knas vi gerne kommer på toppen- gerne sammen med friske jordbær. Oh la la. Smagen af barndom og smagen af sommer!
Okay, smagen af sommer er det nok mere end smagen af barndom, for min mor købte gerne citrona! Er jeg den eneste der kan huske det? Jeg mindes at det smagte som en blanding af kærnemælk og koldskål. Det smagte skisme så godt. Det må jeg da lige følge op på, om det stadig bliver lavet?
Anyway, tilbage på sporet. Nu kommer mit bud på den bedste koldskål med lækre sprøde havgryn:
Ristede havregryn til koldskål
Sådan laver du ristede havregryn til koldskål
4 portioner:
3 spsk. honning
2 spsk. smør
2 dl havregryn
3 spsk. mandler(hele eller grofthakkede)
- Kom smør og honning på en pande og smelt.
- Vend havregryn og mandler på panden i 2-4 minutter til det tager farve. Pas dog på det ikke brænder og bliver sort.
- Afkøl på en tallerken.
- opbevar i en tæt beholder.
Det hænder jeg køber koldskål i butikkerne, men jeg laver den allerhelst selv. Det smager så godt, den hjemmelavede udgave. Det er nemt og så er det en fin måde, at have børnene med til at assistere i køkkenet.
Christian er lige blevet 11 år og er begyndt i 5 klasse, hvor man får madkundskab eller husholdning, som man kaldte det i “gamle dage”, da jeg var barn! Anyway, frisk og veloplagt kom han hjem den anden dag og fortalte, at de havde lavet koldskål i madkundskab. Det undrede ham bare så meget at de have lavet den blot med kærnemælk og ikke tykmælk!
Se lige der, smilede jeg inde i mig selv. Fedt, som han allerede nu har stor glæde af at lave mad herhjemme, ofte sammen med mig. Og jo, hvis det står til os, skal der helt bestemt tykmælk i en koldskål. Det giver en dejlig cremet koldskål. Lige præcis sådan her laver vi en klassisk koldskål herhjemme:
Koldskål:
(til 6-8 personer)
1 liter kærnemælk
1 liter tykmælk
1 citron(saften heraf)
2 spsk. rørsukker eller almindelig sukker
1 stang vanille eller 4 tsk. god vanillesukker
2 stk. æggeblommer(jeg bruger de pasteuriserede)
Sådan laver du en god portion klassisk koldskål:
Kom kærnemælk og tykmælk i en skål. Vend sammen. Tilsæt citronsaft, sukker og vanille. Vend rund med æggeblomme. Smag til og server med ristede havregryn og eventuelt friske bær.
Flere opskrifter på koldskål:
Denne her smager sødt og godt, da der er pære banan yoghurt i kolskålen. Det giver en sød, frisk og børnevenlig udgave, lidt mere hen af en dessert udgave af koldskålen:
0 kommentarer