Boller med sigtemel

Brød, Tips til madpakker

Sprøde boller med sigtemel – langtidshævede og med godt bid. Det er den her opskrift på sigtemelsboller, som jeg synes fungerer dejligt på bordet til en weekendbrunch-eller morgenmad, som en bolle i madpakken eller til den søde sult om eftermiddagen, når familien vender hjem efter en lang dag.

For bollerne med sigtemel fungerer både fint, som en sandwichbolle med masser af fyld eller  som en bolle  med marmelade eller chokolade(som der spises adskillelige af herhjemme)

 

boller med sigtemel  boller med sigtemel

Boller med sigtemel

Langtidshævede boller med sigtemel - sprøde, grove og lette
Print opskrift Pin opskrift
8 t 20 min
Antal: 15 stk.

Ingredienser

  • 20 gram gær
  • 8 dl. kold vand
  • 500 gram sigtemel
  • 1 spsk. sukker
  • 2 spsk. olie
  • 3 tsk. groft salt
  • 210 gram rugmel
  • 200 gram hvedemel

Fremgangsmåde

  • Opløs gær i vand
  • Kom sigtemel, sukker, olie og salt ved og rør rundt.
  • KOm rugmel og hvedemel ved og ælt grundigt. Gerne i en køkkenmaskine, med håndkraft eller med dejkroge i en køkkenmaskine.
  • Lad dejen hæve i køleskabet i ca. 8 timer.
  • Kom ca. 15 klatter dejklatter på en bageplade og varm nu ovnen op til 240 graders varme. Har du en dampovn kan du sætte den på høj dampfuntion og har du ingen undalder du.
  • Bag nu bollerne i midten af ovnen oi ca. 20 minutter til de er sprøde og gyldne.

Sigtebrød og boller med sigtemel

Du har måske hørt om et sigtebrød, som var meget populær i 80 ´erne (som jeg husker det). Brød med sigtemel er et kraftigt brød, da sigtemel består af en blanding af sigtet rug og hvedemel. De her boller med  sigtemel, får også et godt bid og er samtidig ret nemme at røre sammen, da dejen ikke skal æltes med fingrene, men gerne i en køkkenmaskine eller en røremaskine med dejkroge. Røres grundigt skal den helst. Det giver det bedste resultat. Har du en røremaskine, sættes den på mellemniveau og æltes en fem minutter. Er det med dejkroge bør det også være en fem minutter.

Sigtemel fungerer dejligt i langtidshævede boller, da smagen får lov til at udvikle sig og gærmængden er mindre end ved de hurtighævede af slagsen. Rør f.eks. dejen sammen om aftenen eller om morgenen og lad den hvile en otte timer, enten mens du sover eller er væk hele dagen. Så sættes dejen som klatter, når du er tilbage i køkkenet og venter en 30 minutter, mens ovnen varmer godt op. Ind med bagepladen og vent…. Så er der frisklavet bagværk.

Har du en dampovn kan du med fordel bruge dampfunktionen, når du bager sigteboller. Sæt den på mellem eller høj dampfunktion. Har du ikke en dampovn, smager de helt lige så godt. I så fald kan du vælge at sprøjte lidt vand ind sammen med bollerne, når du sætter pladen ind.  Enten bruger du en forstøver ellers tager du blot en lille skål med vand og dypper fingrene heri og sprøjter bollerne let med vand. Ikke meget- – bare lidt. Gør det ikke undervejs, da varmen så slipper ud. Bollerne bages på høje temperatur og det er meningen. Varmen får bollerne til at danne skorpe og laden fugten blive i bollerne.

boller med sigtemel

 

God fornøjelse derude!

Kh, Benedicte

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest