falafler – opskrift på en skøn og sprød falaffel

Hverdagsmad til store og små, Vegetariske retter

Falafel opskrift med persille, spidskommen og andre krydderier. En mix der giver de skønneste smagfulde og sprøde falafler.

Du kan tilpasse mængden af krydderier, men personligt synes jeg, at du skal give den lidt ekstra end du måske ville krydre andre retter. Simpelthen fordi falafler kan tåle det og fordi kikærter ikke smager af så meget i sig selv.

Falafler er sundt og billig mad og så er det nok en af de retter der kan få selv den mest kød-elskende person omvendt. For det smager jo vildt godt!

 

falafel opskrift med persille

Falafler

Ja, jeg tør godt kalde denne opskrift for skønne og sprøde falafler… For det er virkelig nogle af de skønneste falafler. Opskriften er gennemtestet igen og igen og serveret for sultne børn. De er godkendt!

Det er vigtigt at bruge tørrede kikærter til den her falaffel opskrift. Du bør ikke bruge kikærter fra dåse! Du skal derimod gerne bruge tørrede kikærter, som har ligget i blød i 10-20 timer. Bruger du kikærter fra dåse, bliver falaflerne svære at få faste og sammenhængende.

Opskriften er super nem, billig og bare…velsmagende. Så hvis jeg var dig ville jeg straks lægge kikærter i blød i dag, så du kan få sprøde og lækre falafler til aftensmad i morgen.

Falafler må gerne stege i rigeligt med olie – aller helst rapsolie eller olivenolie. Den olie kommer ikke så nemt til at smage harsk, når den steger på høj temperatur.

Falafler med persille er  meget populært i den østlige del af den arabiske verden og herhjemme er det også blevet rigtig populært. Det er en  arabisk “frikadelle” lavet af  mosede kikærter, der er friterestegt  i godt med olie. Det er en meget populær fastfood, som du sagtens (med fordel!) kan lave selv.

Opskrift på sprød falafel

Nedenfor kan du finde opskriften på  traditionelle  falafler med persille).

Sprøde falafler smager aller bedst i et pitabrød, som fyld  i en salat eller i et wrap. Jeg foretrækker mine falafler i et pitabrød med salat, tomater, Syltede rødløg  og en dressing som den her  chilimayo dip. Dippen her må du give en chance. Den matcher bare godt.

 

 

Falafler

Print opskrift Pin opskrift
12 t 30 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 400 gram tørrede kikærter
  • 5 fed hvidløg
  • 2 stk mellemstore rødløg
  • 4 tsk spidskommen
  • 2 spsk. tahin
  • 3 tsk. stødt koriander
  • 1 stk citron(saften heraf)
  • 4 tsk bagepulver
  • 1,5 dl persille(krus eller bredbladet)
  • olie til stegning
  • Evt. lidt tørret chili til servering

Fremgangsmåde

  • Læg kikærterne i blød i rigeligt vand natten over, ca. 12-20 timer. Hæld vandet fra og skyl kikærterne godt i koldt vand.
  • Kom i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser til falaflerne. o
  • Blend det hele godt sammen til en fast fars- er farsen lidt for tør kan du tilsætte 2-3 spsk. vand.
  • Kom nu rigeligt med olie i en let dyb pande og varm op. Form falafler af farsen og steg i olien i ca. 2-3 min. på hver side. De er færdige, når de er gyldne og dejligt sprøde.
  • Drys. evt. med tørret chili ved servering.

 

falafel opskrift med persille

Falafel opskrift med persille

falafel opskrift med persille

Hvad er falafler

Falafler med persille er  som nævnt meget populært i den østlige del af den arabiske verden og herhjemme er det også blevet rigtig populært. Den  arabiske “frikadelle” er  lavet af  mosede kikærter, der er friterestegt  i godt med olie, men i nogle lande laver man dem også gerne af andre slags bælgfrugter.

Falafler er en populær fastfood, som faktisk er ret nem at lave selv. Jeg vil vove at påstå at det er et af de mere populære fastfood retter, som ikke indeholder kød.

Hjemmelavet falafel opskrift

Der findes mange variationer af falafel og forskellige måder at krydre dem på. Det afhænger særligt af, hvor de spises. Fælles for dem, er ihverfald at de er lavet af tørrede kikærter, som bliver blendet sammen med krydderier og krydderurter. Som nævnt kan  falafler tåle en del krydderier og krydderurter, så kom rigeligt i og smag til undervejs.

Ønsker du inspiration til kødfrie dage?

Jeg er lige vendt hjem fra en dejlig rejse i New Zealand og Australien. Jeg erfarede, at de er ganske langt fremme “downunder”, når det kommer til lækre alternativer til kødretter. De havde så mange vegetariske alternativer til traditionelle retter. Vel at mærke  retter der smagte helt vildt godt.  Og selvom vi elsker kødretter herhjemme er der altså bare gået lidt sport i at komme på lækre retter og få dem til at smage af meget – også uden kød. Så vi varierer og spiser både/og.

Nyt fra Benedictes mad?

Du kan finde mine nyeste opskrifter på både facebook, pinterest og instagram. Du kan også skrive dig op til at modtage en mail, når der er nyt herinde fra,

Tak fordi du læste med,

Kh. Benedicte 🖤

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

4 Kommentarer

  1. Yvonne

    DE ser kudyl lækre ud!!

    Svar
    • Benedicte

      Dejligt at høre 🙂
      Hilsen Benedicte

      Svar
  2. Tine Pedersen

    Hej Benedicte. Tak for en super hjemmeside!! Hvis jeg bruger kikærter på dåse, hvor mange gram vil du tro der skal i din falaffelopskrift?
    Hej fra Tine i Vordingborg

    Svar
    • Benedicte

      Hej Tine, tak for de søde ord 🙂
      Jeg har faktisk lige undersøgt det på nettet og der står at 400 g(240 gram drænet vægt)kikærter på dåse = 115 gram tørrede kikærter. Dvs at du kan bruge to dåser og så blot halvere opskrift – det giver stadig ret mange falafler… Håber det lykkes og at mit svar giver mening…
      Hilsner fra Benedicte

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest