Kærnemælksboller – luftige og lette boller med kærnemælk.
Kærnemælksboller
Kærnemælksboller
Ingredienser
- 50 gram gær
- 4 dl. kærnemælk
- 1 dl. varm vand
- 2 spsk. sukker(eller honning)
- 2 tsk. groft salt
- 50 gram smeltet smør
- 800 gram. hvedemel (evt .mere til udrulning)
- 1 stk. æg(pisket til pensling)
Fremgangsmåde
- Vand og kærnemælk røres sammen, så blandingen er lunken. Opløs gær heri.
- Kom sukker, salt i væden, smeltet smør og mel ved og ælt grundigt. Brug gerne en køkkenmaskine. Ælt i ca. 8 minutter.
- Lad dejen hæve under et klæde i ca. 1 time.
- Slå dejen let ned og skær stykker af bolledejen.
- Form boller og placer med afstand på to bageplader med bapapir. Lad efterhæve i 30 min.
- Bag i en fovarmet ovn på 200 grader eller 180 grader varmeluft i ca. 12 min. til de er let gyldne og lyder hule, når der bankes på bunden.
De her boller med kærnemælk er rigtig velegnet til at fryse ned. På den måde kan de tages op løbende og tøes op og nydes kolde eller varmes op i ovnen eller på brødristeren. Det fungerer både/og.
De her boller har jeg hevet ud af ovnen i dag. Luftige og lune kærnemælksboller. Tror du det bringer lykke, når en plade med luftige boller rammer køkkenbordet. Ja, det tror jeg så på. Det gør det. Fire børn på matriklen er ellevilde – og det er deres venner også. For pt. er det coronatid og med store børn i udskolingsalderen og et gymnasiebarn er de endnu ikke sendt tilbage i skolen.
Og ærlig talt, det fungerer faktisk rigtig fint og alle er ved godt mod, selvom de glæder sig til at komme over til vennerne og det vante. Men når nu det er som det er, kan vi lige så godt få det bedste ud af det. Det gør vi så ved at spise gode sager, lave god mad og glæde os over, når huset fyldes af den dejligeste duft af nybagte kærnemælksboller. Uh, hvilken herlighed det er. Det gælder om at finde det gode i de her dage. Og for mig er det duften af hjemmebag og i det hele taget glæden ved at lave mad og eksperimentere i køkkenet.
Bagværk med kærnemælk
Kærnemælk, ja i det hele taget syrnede mælkeprodukter er rigtig velegnet i i bagværk. Man ender ofte med nogle mere saftige boller og brød, som holder sig saftige i længere tid. Jeg har gerne kærnemælk stående i køleskabet. Det er relativt langtidsholdbart og personligt elsker jeg et glas iskold kærnemælk. Og er der så en smule kærnemælk tilbage kommer jeg det i mit bagværk. Eller en portion gammeldags koldskål. Det spiser vi gerne vinter og vår:
Klassisk koldskål med æg og kærnemælk
Tak fordi du læste med, det gør mig rigtig glad. Du er velkommen til at skrive dig op til at modtage en mail, når der er nyt herinde fra eller smide en kommentar, når opskriften er afprøvet. På den måde kan andre se, at den er afprøvet….
Kh, Benedigte
0 kommentarer