En pizzamel opskrift, som bare holder. For pizzamel kan bruges til så meget mere end at bage lækre sprøde pizzabunde. Kom pizzamel i dine koldhævede boller og hiv de skønneste boller ud af ovnen. Boller med masser af bid, sprød og sejhed. Så det slut med at smutte til bageren, for du bager da selv det bedste brød! Har du dampovn kan du bruge den funktion, og har du ikke kan du lige vel bruge en klassisk ovn.
Sådan laver du lækre koldhævede boller med pizzamel
Koldhævede boller med pizzamel
Jeg koldhæver allerhelst mit bagværk. Det giver nogle saftige boller med masser af smag. På grund af den lille gærmængde holder bollerne sig saftige i længere tid end hvis det er med en større mængde gær. Derfor anbefaler jeg altid at du koldhæver bollerne. Hvis du da har tid. Det er selvfølgelig ikke alle boller det gælder. De boller der skal være store og luftige ala klassiske theboller (som de her: se link) skal selvfølgelig have en god portion gær. Sådan bør det være: Skønne bløde og luftige boller
Om hjemmebag
Jeg køber sjældent mit brød. Jo rugbrød gør jeg. Min kære mand er aldrig i køkkenet. Det er ligesom blevet min del. Jeg er sådan lidt heldig, at vi ikke skal slås om at få køkkentjansen. Jeg elsker det. Ham? Not so much.
Dog er der en ting han laver i køkkenet: Rugbrød. Min mor bagte, lige siden jeg var barn det bedste rugbrød. Sådan et brød edder smækfyldt med kerner og bagt på surdej. Og det er lige præcis de rugbrød Hans Henrik bager. Jeg synes bestemt, at du kære læser bør få muligheden for at lave det også. For det fungerer bare. Det smuldrer ikke. Holder sig frisk længe og er så fiberrigt, at enhver fiberekspert ville blive ganske tilfreds. Stay tuned. Opskrift kommer…
Indtil da, kan du muntre dig med at bage de her lækre koldhævede boller. De holder nu også!
Pizzamel opskrift - koldhævede boller med pizzamel.
Ingredienser
- 12 gram gær
- 8 dl. kold vand
- 350 gram pizzamel
- 650 gram hvedemel
- 120 gram græskarkerner- eller andre kerner som solsikke, hørfrø, sesamfrø
- 2 tsk. groft salt
- 1 spsk. honning
- evt. et drys med birkes
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet. Kom de øvrige ingredienser i og rør rundt. Enten på en køkkenmaskine, en stor spiseske eller dejkroge på røremaskine.
- Dæk skålen og kom på køl i va. 8 timer.
- Beklæd to bageplader og sæt ca. 12 klatter med dej på hver plads. Du kan vælge at komme et lille drys birkes på bollerne.
- Varm ovnen op på 215 grader. Bag en bageplade af gangen på ca. 15 min. til bollerne er gyldne og sprøde. Bruger du en dampovn kan du sætte den på mellemdamp og ellers på samme temperatur.
Pizzamel opskrift
Pizzamel er typisk blandet af flere melsorter og har et højere glutenindhold end almindelig hvedemel. Det højere glutenindhold giver et sejere brød og en bedre hæveevne. Du kan sagtens skifte en pose med pizzamel ud med en italiensk tipo 00 eller tipo 0, som vil give hen af samme effekt.
I pizzahumør? Prøv min sprøde pizzadej med pizzamel. Opskrift er her:
Boller med birkes
Jeg har et lille trip med birkes i disse dage. Mit samarbejde med Svansø har ført til afprøvning af både blå og hvide birkes. Ingen klassisk og luftigt rundstykke uden et drys af birkes, vel? De koldhævede boller med pizzamel får sprødhed og også ekstra smag med et drys birkes. Den eneste ulempe ved de små frø? De grisser! Drysser du dog en mindre mængde ud over bollerne, når de ligger på pladen lige inden bagning, hænger de fint ved og bliver hvor de bør. På brødet og ikke på gulvet!
Hej Benedicte!
Vill först och främst tacka för alla underbara recept. Du är verkligen fantastisk.
Jag undrar om du tycker att man kan ta en eller två matskedar oliv- eller rapsolja i degen?
Mina bullar har svårt att bli så där härligt bruna som dina är på dina bilder.
Med kärlig hilsen
Tina Engberg
Hej Tina, Tusind tak for din søde kommentar. Den glæder mig mere end du aner 😊
Man kan sagtens tilsætte et par skeer olie. Begge slags, som du foreslår. Husk dog at en meget god olivenolie vil smage igennem i bollerne.
Mht. farven, så kan det sagtens have noget at gøre med det melmærke som du bruger.
Hilsen Benedicte
Hej igen Benedicte!
Jag använder ett “Tippo 00” från Ramlösa kvarn. Har du något förslag på ett annat mjöl jag kan använda?
Kärlig hilsen
Tina
Hej Tina, Du kan sagtens erstatte din tipo 00 med fx. pizzamel, men skal stadig også bruge helt almindelig hvedemel – ihvertfald i de her boller med pizzamel. Ps.
kender ikke det mærke du omtaler 😊
Hilsen Benedicte