De her langtidshævede boller med tipo 00 mel er skønne morgenmads- eller frokostboller.
Jeg er kommet ind i en god periode, hvor jeg laver hjemmebagte boller hver morgen.
Før du tænker: “Ah, come on, det er da lige en tand for helligt og overskudsagtigt”, så skylder jeg dig at sige, at det er jordens nemmeste bolleopskrift.
Du rører dejen sammen med en spiseske om aftenen og kommer skålen i køleskabet.
Dagen efter tænder jeg for ovnen kl 6.30 og sætter dejklatterne med det samme på bagepladen. Ind med bollerne med det samme på høje temperaturer og voila! 20-25 minutter efter er der lune og sprøde boller klar.
Når vi sætter os til morgenbordet kl 7.00 kan børnene vælge at få en meget lun bolle allerede til morgenmad- eller glæde dig til madpakkerne i skolen, hvor de så får dem med.
At lave de langtidshævede boller med tipo 00 kræver virkelig ikke meget af min tid og børnene er inde i en “rugbrøds-træt” periode! De gider ikke lige de der klap-sammen madder. Bollerne bliver typisk spist på én dag- og så bager jeg endnu et frisk hold dagen efter.
Det gør jeg så ihvertfald for tiden. Det kan jo ændre sig…
Bollerne smager super skønt og skal jo blot have én gang hævning. Det er da nemt. Jeg bager dem på ganske høje temperaturer- det giver nogle dejlige sprøde boller, som hurtigt hæver op.
Boller med tipo 00 til madpakken
Er det luksusudgaven jeg laver til frokost fylder jeg bollerne med sprød bacon, pesto og lidt salatblade. Det er absolut favoritversionen for tiden. Den hurtige, men også lækre udgave er fyldt med flødeost naturel, en god oksespegepølse, figenpålæg, peanutbutter, lemoncurd(Cremet lemoncurd)
Sådan laver jeg langtidshævede boller med tipo 00
Langtidshævede boller med tipo 00
Ingredienser
- 10 gram gær
- 4 dl kold vand
- 1 tsk. groft salt -lidt mindre hvis fint salt
- 3 spsk. olie
- 500 gram tipo 00 mel- alm. hvedemel kan i mangel af andet benyttes
Fremgangsmåde
- Rør gær og vand sammen.
- Tilsæt mel og nu øvrige ingredienser. Rør til fugtig dej
- Kom låg på og sæt på køl i minimum 8 timer.
- Tænd ovnen på 220 grader(almindelig luft)
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Med to spiseskeer sættes ca. 8 klatter.
- Sæt i oven i ca. 14 - 18 minutter. De er klar når de er flot gyldne og lyder hule, når der bankes på bunden af dem.
- Bruges dampovn sættes den på "mellemdamp" og har du ikke en kan du med fordel sætte et fad med vand i, når ovnen varmer op, samt mens bollerne bages. Dette for en mere sprød bolle med en saftig midte/krumme.
Hvad er tipo 00
Tipo 00 er italiensk hvedemel. Meltypen giver en et ekstra sejt brød blandt andet pga. det høje glutenindhold.
Det er aldeles velegnet ved bagning af foccaciabrød og pizzabunde.
Tipo00 mel kan købes i de fleste dagligvare butikker.
Jeg bruger forskellige mærker af tipo 00 og har intet favoritmærke- Den her fra valsemøllen ved jeg ihvertfald er god https://www.valsemollen.dk/produkter/tipo-00-hvedemel/
Ha´det rart!
Hilsner, Benedicte
Du skriveralmindelig luft skal det ikke være varmluft
Bare almindelig luft, men bruger du varmeluft skrues ned på 200 – ca 😊
Tak for opskrift
selv tak 🙂