Blomkålsgratin – vegetar udgaven. Det skønneste grøntsagsmåltid, som jeg gerne spiser bare som en selvstændig ret, blot serveret med en skive rugbrød og måske lidt salat. Du kan vælge at tilsætte en anelse skinke til blomkålsgratinen eller du kan helt lade være. Jeg synes selv det er en af de bedste måder at få serveret blomkål på.
Det gjorde jeg nu også som barn og jeg mindes min mors over-lækre blomkålsgratin. Godt gratineret med sprød rasp. Det aller bedste? Det var at sidde med en kniv, når fadet var tomt og så kratte det sidste af siderne og bunden. Uh det var læks. Tanker om dejlige barndomsminder og om en kær barndom, hvor min mor serverede de skønneste retter for min far, søster og jeg selv.
En blomkålsgratin som den her er faktisk en ret nem at smække sammen og kan næsten ikke kan fejle. Man smelter smør, pisker med mel og kommer mælk ved til sovsen er dejlig cremet. Æg vendes i. Sovsen til blomkålsgratinen smages til med salt, peber og gerne en anelse muskatnød. Ikke meget, bare lidt. Den dampede blomkål lægges i et smurt fad, drysset med rasp inden blomkålen, som er vendt med sovsen kommer i. Drys til sidst med et ekstra lag rasp og måske et par smørklatter…
Jeg siger dig. Det er godt.
Sådan laver du en nem blomkålsgratin
Nem og lækker blomkålsgratin
Ingredienser
- 70 gram smør
- 75 gram hvedemel
- 3,5 dl. mælk
- 4 æg (delt i hvider og blommer)
- 1 stk. blomkål( i grove buketter)
- ca. 1,5 dl. rasp
- salt og peber
- en smule revet muskatnød
Fremgangsmåde
- Fjern stokken og del blomkål i buketter. Damp under låg i en gryde. Den skal koges færdig, men stadig have lidt bid.
- Smelt smør i en gryde og pisk mel i det smeltede smør.
- Kom mælk ved og pisk til en fast masse. Pas på det ikke brænder på og pisk kontinuerligt, så du undgår klumper. Smag til med salt, peber og evt. muskatnød. Pisk æggeblommer ved.
- Pisk hviderne stive og vend i massen med en dejskriber sådan at luften ikke tages ud af massen.
- Smør et ildfast fad med smør eller olie og kom halvdelen af rasp over.
- Vend blomkål med den opbagte sovs og kom i fadet. Drys med en anelse rasp og kom gerne et par smørklatter over.
- Sæt ovnen på 200 grader og bag blomkålsgratinen i ca. 30 min. til den er fast og gylden.
En blomkålsgratin er for mig en af de klassiske retter, som jeg elsker at give videre til mine egne børn. Selvom jeg elskede det(også som barn) er det ikke ensbetydende med at de gør. Men de skal have muligheden for at smage det. Blomkål er sundt og blomkål er en af de kålsorter vi selv kan dyrke herhjemme og har gjort i mange år.
For mig er det lidt en del af de danske retter, som ikke må gå i glemmerne. Det er mormor mad, når det er bedst. Som barn var det virkelig godt, når der var blomkålsgratin på dagens menu. Min mor lavede en skøn gratin, hvor min søster og jeg længe kunne sidde og skrabe de sidste raster af den sprøde rasp i siden af fadet.
Desværre lever min mor ikke mere, men det gør hendes blomkålsgratin og selvom jeg ikke har kunne opspore præcis hendes opskrift, så synes jeg faktisk den her kommer ret tæt på.
Velbekomme!
Helt suverænt
Dejligt at høre😊
Hilsen Benedicte
hej Benedicte, jeg tror ikke du skal bekømre dig, om at Blomkålsgratinen går i glemmebogen, jeg har aldrig mødt nogen som ikke kan li en blomkålsgratin, heller ikke børn, smager superskønt, og helst med lidt honnoingsennep uhmmm hilsen René
Hej René,
Du har ret. Ingen bekymringer her. Det smager nemlig super duper skønt. Og honningsennep lyder slet ikke så dårligt til 👍🏻
Hilsen Benedicte 😊