De her boller bagt i dampovn eller i helt almindelig ovn er med sesam – og hørfrø.
De får så ganske meget bid og sprødhed og er de nemme af slagsen. Du rører blot dejen sammen, en dej som er ret lind faktisk og sætter til hævning natten over. Eller rører sammen om morgenen og sætter på køl inden du tager afsted. Så er der hurtigt nybagte boller, tnår du vender hjem igen!
Bollerne var med i et lille eksperiment jeg lavede herhjemme. Jeg har to ovne i mit køkken. En helt almindelig ovn, som kan alt det en moderne ovn skal kunne og så en dampovn. På trods af, at jeg har haft dampovnen i knap et halvt år er det først indenfor de sidste par uger at jeg er gået rigtig i gang med at bruge den.
Nu er jeg så rigtig i gang. Sådan ret meget faktisk og kan slet ikke forstå at jeg har været så længe om at tage den i brug. En dampovn er jo indet mindre end fantastisk! Men vanens magt overtog og jeg skulle indse, at nye bageteknikker måske også kan være gode! Min to nye ovne er forøvrigt fra Siemens. Det er mange år siden jeg havde Siemens ovne, men har god erfaring med det mærke og har derfor købt igen https://new.siemens.com/dk/da.html
Dampovnen kan så meget, som jeg slet ikke har har forsøgt mig med endnu. Men jeg glæder mig til at dele mine oplevelser med sous vide og andre sjove ovn-teknikker, efterhånden som jeg tager det i brug.
Boller i dampovn eller almindelig ovn
Uanset om du bager bollerne i en almindelig eller en dampovn bliver de rigtig gode og sprøde. Sesam- og hørfrø er med til at give dem godt med bid. Dampovnen skyder jo damp ind undervejs, hvilket er med til at give særlig sprøde boller, men du kan få næsten samme effekt ved at skyde lidt vand ind undervejs, når du bruger en almindelig ovn. Du kan f.eks. bruge en forstøver eller blot holde en skål med vand, som du dypper fingrene i og plasker let over bollerne. Gerne et par gange undervejs. Gør det dog hurtigt, da vi ikke ønsker ikke at lukke for meget varme ud af ovnen. Det er de høje temperaturer der er med til at give den sprøde overflade.
Sådan laver du sprøde boller med hørfrø og sesamfrø
Boller i dampovn
Boller med hør-og sesamfrø som kan bages med/uden dampovn
Ingredienser
- 6 dl vand(kølig ikke lunken vand)
- 25 gram gær
- 2 spsk. olie
- 2 tsk. salt
- 1 spsk. honning(eller 2 tsk. sukker)
- 1,5 dl hørfrø
- 1,5 dl sesamfrø
- 750 gram hvedemel
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet. Brug gerne en røremaskine hvis du har- alternativt en elpisker med dejkroge. Rør dejen grundigt i ca. 5- 8 minutter.
- Tilsæt sesam og hørfrø. Rør rundt og kom mel ved. Dejen er nu ret lind og ikke fast. Det skal den være. Dæk skålen til og sæt i køleskabet i 6-9 timer.
- Beklæd bageplader med bagepapir. Sæt ca. 15 boller med to spiseskeer. Sæt dem let adskilt, da de hæver op og flyder lidt ud. Lad bollerne efterhæve mens ovnen varmer op - minimum 25 min.
- VED DAMPOVN: Bruger du en dampovn sætter du den på 220 grader varmeluft(alternativt 3D varmeluft) og med medium dampindsprøjtning. Sæt bollerne ind i ca. 25 min. til de er gyldne og sprøde.
- VED ALMINDELIG OVN: Tænd ovnen på varmeluft 220 grader og sæt i midten af ovnen i ca. 25 minutter til bollerne er sprøde og gyldne.
Boller bagt i dampovn
Opskrifter på hjemmebagte boller
Hjemmebagte boller er noget af det vi oftest laver herhjemme. De forsvinder sådan bare lige så stille og roligt!
Det hænder at vi køber morgenbrød hos bageren i weekenden, men det er nu mest på grund af bagerens wienerbrød, som nogle herhjemme er vild med!
Efter jeg har fundet ud af hvor nemt det er at lave sprøde og lækre hjemmebagte boller, laver jeg meget hellere det. For ærlig talt. De fluffy og luftfyldte rundstykker synes jeg sjældent der er noget ved.
Næ! Giv os sprøde nybagte boller fyldt med kerner, som tilmed kan komme med i børnenes madpakker. Se det er der noget ved 🙂
Jeg kommer gerne en portion i fryseren, så er der altid til madpakken eller som tilbehør til den nemme aftensmad, f.eks.som tilbehør til supper.
Se mit bud på nogle bolle – opskrifter lige her:
Langtidshævede boller med tipo 00
Lækre gulerodsboller med fuldkornshvedemel
God bagelyst!
Hej Benedicte. Denne kommentar omhandler ikke opskriften på dine boller bagt i dampovn, men min lettelse over at læse, dit ærlige svar omkring, at du ikke liiiige var kommet igang med at bruge din nye dampovn. Jeg har det på præcis samme måde, og var så befriende at læse din kommentar. Kan forstå at du er blevet glædeligt overrasket. Giver mig mod på at komme igang, så tusind tak 🙏❤️
Synes dine opskrifter er godt forklaret, og glæder mig til at afprøve dem. Jeg er så stadig lidt i tvivl om, hvordan jeg bager surdejsbrød, hvor de sidste 10 min skal være uden damp, men må vel være, at jeg fjerner vandbeholderen, og indstiller ovnen på enten varmluft, eller over/under varme🤔🙈
hejsa,
Ja, dejligt at finde ud af hvordan det fungerer og at det faktisk fungerer. Dampovn er ret smart👍🏻😊
Ift. den sidste tid af bagningen, så tænker jeg at man fjerner vandbakken, og skifter over til over-og undervarme eller alternativ varmeluft.
God fornøjelse😊