Boller med fuldkornshvedemel. Luftige og lette boller med fuldkornshvedemel, som oven i købet er nemme at lave og holder sig friske i et par dage på køkkenbordet.
De her boller er sådan et miks mellem bløde og luftige boller og boller med fuldkorn. Altså et miks vi egenlig er godt tilfredse med herhjemme. Bollerne får stadig bid og fibre, men er stadig luftige og lette i konsistensen. At de samtidig er nemme at lave og ikke kræver lang hævetid er lidt win- win. De er for eksempel gode i madpakken, som tilbehør til vintersuppen eller til morgenbordet i weekenden. Eller hvor du foretrækker det 🙂
Fuldkornsboller
Boller til børn
Det slog mig lige, at 5 stk. 12-13 årige unger(heraf de 3 af dem drenge) kan spise en del mad. Der kom fem af dem på besøg til det vi kalder madgruppe, hvor børnene skiftes til at have en gruppe fra klassen hjemme og spise sammen.
Nå, men brød havde jeg egentlig ikke sørget for at der var, så pludselig fandt jeg ud af at det skulle gå lidt stærkt med at få bagt noget! Her passede denne her nemme opskrift på boller med fuldkornshvedemel rigtig godt. Bollerne hæver kun 2 x 30 minutter og skal også blot bages i cirka 20 minutter i ovnen. Så på en god times tid har man de her lækre boller, som endte med at blive noget af en hitter, med smør og pålægschokolade.
Boller med fuldkornshvedemel
Boller med fuldkornshvedemel
Ingredienser
- 5 dl. lunken vand
- 25 gram gær(en halv pakke)
- 2 spsk. olie
- 1 tsk. groft salt
- 2 tsk. sukker(eller 2 tsk. honning)
- 210 gram fuldkornshvedemel(svarer til 3 dl)
- 620 gram hvedemel(svarer til 10 dl. hvedemel)
- (evt. 1 pisket æg til pensling)
Fremgangsmåde
- Opløs gær i det lune væske. Kom salt, sukker, olie, fuldkornhvedemel i og ælt. Kom nu hvedemel ved og ælt til en let fugtig dej. Kom klæde over og hæv i 30 min.
- Med to spiseskeer sætter ca. 18 boller på en bageplade. De bager lidt ind i hinanden, men det gør intet. Lad hæve under klæde i 30. min.
- Pensl evt. hver bolle forsigtigt med pisket æg og drys evt. en smule fuldkornshvedemel over hver bolle. Sæt ovnen på 210 grader alm. under/overvarme og bag pladen med boller i ca. 20 min. til de er gyldne og lyder hule, når der bankes let på undersiden af en bolle. Afkøl gerne på en rist og servér.
Du vil måske være interesseret i nogle af disse opskrifter:
Kærnemælksboller, saftige boller med græskarkerner, Grovboller med kærnemælk og kerner
Tip:
Jeg synes både det giver lidt bid og ser dekorativt ud, hvis du pensler bollerne med lidt fløde eller pisket æg og herefter drysser lidt fuldkornshvedemel over inden bagning.
De er lækre og saftige de her boller, men hvis du har bedre tid kan du også lave samme portion, hvor du blot halverer gærmængden og sætter dejen i køleskab natten over eller ihvertfald lader den hæve i minimum 8 timer på køl, så gæren har tid til at udvikle sig. Og ellers bare tilbereder dem som ovenstående. Når bollerne skal spises med det samme er det ikke så vigtigt, hvor længe de holder sig saftige. Men spiser du dem over et par dage, får du her en bolle, som holder sig saftige lidt længere på grund af den mindre gærmængde…
Det er super lette og suuuuper lækre boller. Vi er helt vilde med dem her i huset – og bager dem i store portioner, der fryses ned.
Tusind tak for opskriften, Benedicte. <3
Det var da bare super dejligt at høre. Tusind tak for beskeden – og stjernerne.
Det er nemlig bare en god idé at bage mange og så fryse dem ned. Så er der altid hjemmebag klar👍🏻
mange hilsner Benedicte 😊
Hej Benedicte.
Varmluft eller alm ovn?
Hejsa,
helt alm. over/under varme😊
Nemme og gode
Jeg har lige bagt dine boller i går og NØJ de smager godt. Laver 2. omgang nu mens min lille dreng sover. han er 2 år og elsker dem også. Vi brugte smeltet smør i stedet for olie, da vi ikke havde mere tilbage. Virkede også perfekt.
Hejsa:o) Det er jeg så glad for at høre- dejligt I kunne li´ dem. Mange hilsner Benedicte
Kan man bytte noget af hvedemelet ud med mere fuldkorns hvedemel ?
Hej,
Jeg vil nok ikke komme mere fuldkornshvedemel i end opskriften skriver. Så kan de blive for tunge😊