Enchiladas med oksekød er endnu en af de populære mexikanske retter på spisebordet herhjemme. Børnene og de voksne synes det smager dejlig, når der er enchiladas på menuen.
Fyldet og krydderi kan varieres og er du til en godt krydret enchiladas med oksekød kan du tilsætte frisk eller tørret chili i rigelige mængder og toppe med friske koriander. Sidstnævnte er jeg ret begejstret for, men da jeg ved at koriander er lidt af en smagsdeler er det helt frivilligt.
Retten er familievenlig og både børn og voksne kan lide de mexikanske majspandekager som fyldes med den dejligste tomatsauce og toppes med cheddar ost. Fyldet kan varieres og ønsker du en udgave med kylling i stedet for oksekød kan du se den her: Enchiladas med kylling – den bedste opskrift
For den vegetariske udgave, se mere her: Vegetarisk enchiladas med sorte bønner
Men nu til den her opskrift på enchiladas med oksekød. Den smager dejligt. Sådan laver du den:
Enchiladas med oksekød
Enchiladas med hakket oksekød
Ingredienser
- 1 stk. løg(helt finthakket)
- 2 spsk. olie
- 2 fed hvidløg(fintrevet)
- 500 gram hakket oksekød
- 1 spsk. spidskommen
- 2 tsk. stødt koriander
- 0,5 tsk. stødt kanel(kan undlades)
- 3 tsk. paprika
- salt og peber
- 1 dl. majskerner
Sauce
- 2 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 400 ml. hakkede tomater(svarende til en dåse eller en karton) Tomatpassata kan også bruges.
- 1 tsk. caynnepeber
- 3 tsk. spidskommen
- 3 tsk. paprika
- 1 stk. boullionterning(ex. okse, kylling eller grøntsags)
- 0,5 dl. vand(til boullion)
tortillaer
- 8 stk. tortillaer
cheddar
- 250 gram revet cheddarost eller tex mex ost
fyld og topping
- ex. guacamole, finthakkede tomater, gulerødder, friske korianderblade, agurk, snittet salatblade, creme fraiche, nachos og så videre
Fremgangsmåde
- Lav først fyldet.
- Skræl løg og hak fint. Pil hvidløg og riv fint
- Varm en gryde eller wok med olie og tilsæt begge slags løg. vend rund på mellemvarme- det skal ikke brunes, blot steges til det er gennemsigtigt.
- Tilsæt oksekød, spidskommen, kanel, koriander, paprika, salt og peber. Skru op for varmen og brun kødet i et par minutter. Lad simre under låg i fem- 10 minutter. Vend majskerner i inden gryden tages af varmen
Tomatsauce
- Løg hakkes fint og hvidløg rives. Kom i en gryde med olie og vend et par minutter, vend hakkede tomater ved. Krydr med caynnepeber, spidskommen, paprika. Opløs boullion med vand og og kom i saucen. Lad saucen simre imellem 5-30 min på lav varme. Rør undervejs.
- Saucen kan nu blendes. Sådan foretrækker jeg det, men den kan sagtens serveres, som den er, hvis du foretrækker en mere grov tomatsauce.
Sådan samles din enchiladas med oksekød
- Kom ca. 1 spsk. tomatsauce på hver tortilla.
- Fordel oksekød i midten på langs og kom ca. 1-2 spsk. cheddar over. Rul sammen og kom i et ildfast fad, som er smurt med en smule olie.
- Fortsæt til alle majspandekager er brugt.
- Fordel den sidste tomatsauce over alle enchiladas og drys med den sidste ost. Gratiner og varm i ovnen på 200 grader i ca. 15 min til osten er smeltet og fyldet gennemvarmt.
- Servér evt. med fintsnittet forårsløg på toppen.
Chili opskrift
Mexikansk inspireret mad er meget populært herhjemme og sådan generelt i DK. Jeg er sikker på at det er på spisebordet månedligt – ikke mindst hos børnefamilier. Fyldes kan varieres og laves på så mange måder og retten kan krydres op og ned i styrke afhængig af hvem der spiser med.
Frisk chili har jeg altid på lager i mit køleskab. Ikke at jeg synes, at de friske chilier man kan købe i supermarkederne egenlig smager af ret meget. I hvertfald ikke af nok, hvis du spørger mig! Nå, men det er trods alt bedre end ingenting og en god omgang enchiladas må gerne være godt krydret.
Du kan derfor tilsætte både mere eller mindre af krydderier end opskriften foreskriver. På den måde kan du få det præcis som du øsnker det. Herhjemme er børnene ikke glade for mad der er alt for krydret. Skulle uheldet alligevel være ude og har du komme til at “vælte krydderi og chili” i gryden, vil jeg sige at det gamle husmodertrick med at serverer store mængder creme fraiche til maden, stadig er holdbart. En mild og god guacamole er også velegnet. Fedt fra creme fraiche og avocado lægger sig på tungen og skaber en form for hinde, som på den måde gør det muligt at klare ret krydret mad. Just sayin´!
Dejligt at have dig med herinde i mit madunivers. Det gør mig super glad at du kigger forbi. Har du afprøvet opskriften eller har du spørgsmål til den er du meget velkommen til at skrive en kommentar. Jeg bestræber mig på, at svare så hurtigt jeg kan 🙂
Kh, Benedicte 🤍
Hej!
Kan retten fryses?
Vh Helle
Hejsa,
ja det kan den i hvert fald. Opvarm i ovn dækket med folie eller i mikroovn for lille portion:)
hilsen Benedicte