En kammerjunker opskrift ligger klar herinde. En opskrift på kammerjunkere, der skal toppes ovenpå den ultimative sommerdessert. Koldskål med kammerjunkere.
Skal de brækkes, knuses eller spises hele ovenpå koldskålen? Se det er store spørgsmål. Spises det skal de i hvertfald!
Det er smagen af sol og det er smagen af sommer. Og her har solen nu skinnet sådan helt vildt igennem i løbet af de sidste par uger og man glemmer helt, at vi lige har forladt en grå og kedelig vinter, med bare regn, regn og regn.
Nu er solen her og det betyder koldskål med kammerjunker. Og sådan er det så dejligt forudsigeligt. Det samme sker år efter år. Når solen sætter ind, hiver folk koldskål ned fra hylderne. Den kolde og læskede koldskål kan så toppes med kammerjunkere af forskellig kvalitet.
Når du bager kammerjunkerne selv er det lettere at begrænse sukkermængden og så er det bare lidt hyggeligt at bage dem selv. Hele køkkenet dufter af vanille og det er svært at vente. Men vente det skal man. Heldigvis ikke så længe dog. Kammerjunkerne skal jo bages af to omgange- det er jo det der giver den sprøde overflade, som kendetegner kammerjunker.
kammerjunker opskrift
Sprøde, søde kammerjunkere

kammerjunkere
Ingredienser
- 250 gram hvedemel(almindelig eller stenformalet)
- 2 tsk. bagepulver
- 1,5 spsk. vanillesukker
- 80 gram sukker
- 75 gram blødt smør
- 1 æg
- 0,5 dl mælk
Fremgangsmåde
- Bagepulver og mel røres sammen. Tilsæt vanillesukker og sukker.
- Smør, æg og mælk tilsættes. Ælt dejen hurtigt sammen. Dejen er nu sammenhængende, men let blød og blank.
- Kom lidt mel på køkkenbordet. Skær kugler ud af ca. 1 cm tykkelse og 2-3 cm i diameter.
- Kom på beklædt bageplade.
- Bages i ca. 7 minutter på 200 grader i forvarmet varmeluftsovn.
- Tag pladen ud, men sluk ikke for ovnen.
- Når kammerjunkerne er afkølede halveres de og bages igen på 200 grader (varmeluft) i ca. 6-7 minutter.
- Lad dem afkøle inden de kommes i en kagedåse eller glas med låg, hvor de kan opbevares.
En lille sukkersnak
Der er noget over en sommerdessert som den her… koldskål med kammerjunkere. Og det er jo den dejligste forårsbebuder. Så blir´jeg skisme sådan lidt i ekstra godt humør. Vinterhalvåret, jovist koldskål er stadig på hylderne- dog i små mængder, men man ser det ikke rigtig. Så snart solen skinner og temperaturen lægger sig på over 10 grader(!). Så det tid.
Jeg laver ofte koldskålen selv. Købeudgaverne varierer noget i smag, synes jeg. Nogle er lidt tynde og smager ikke sådan over læks og andre er cremede, søde og let syrlige. Mums!
Har jeg kærnemælk, tykmælk( eller en frugtyoghurt på lager), æggeblommer, vanille og citron laver jeg den selv. Det smager aldeles fremragende og er noget så nemt.
Mine børn er, som jeg selv, deres far (og mange andre i øvrigt)glad for søde sager! Og det må de også gerne være.
Jeg har bare erfaret, at når en dessert som koldskål med kammerjunkere kommer på bordet så ganske ofte i sommerhalvåret, kan det blive til ganske store mængder af sukker. Det gælder så særligt, når det er købeudgaverne. De smager som sagt godt, men de er ofte til den noget søde side. For det er det kunderne forventer og kan lide?
Laver du den selv, kan du lave den lidt mindre sød og vælge at søde med vanillesukker, vanillespulver. Eller lade udgave være måske helt uden sukker og så teste, hvad familien synes om de forskellige udgaver. Så kan de sødes hen af vejen til den sidder lige i skabet!
Kammerjunker
Kammerjunker uden sukker -sådan helt uden sukker? Det er den ikke i min opskrift, men mængden er alligevel begrænset og du får en ok stor mængde kammerjunker ud af portionen her.
Ofte er sådan noget med smag også en tilvænningssmag. Er man vant til den noget søde udgave skal man lige vænne sig til at de er knap så søde, til gengæld smager de skønt og er dejlig sprøde. Fik jeg nævnt at mine børn ikke tilkendegav så meget som én gang brok, da jeg første gang serverede de hjemmelavede kammerjunker?
Nope! Det gjorde de ikke og det er et smagspanel jeg regner med. Her får jeg nemlig altid den helt sande anmeldelse. De er nådesløse. Også når det gælder kritik af mors mad 🙂
Lignende opskrifter: sommerkoldskål med appelsin, Sprød havegrynsknas til koldskålen
Nyeste opskrifter: Deler jeg ud af på facebook, pinterest eller instagram. Fedt hvis du sender mig en kommentar, hvis du prøver resultatet af. Jeg ville elske at høre fra dig.
Mange hilsner,
Benedicte
0 kommentarer