Sådan en opskrift på øllebrød- hel enkel og klassisk opskrift. Det holder altså! Det smager tæske godt, synes jeg. Enkelt og god mad.
Endvidere passer sådan en gang øllebrød lige ind i tiden, da det er en genial måde at få brugt sine rugbrødsrester på. Selv de noget dagstørre og halvkedelige rugbrødrester kan trylles om til den klassiske dessert/ mellemmåltid. Om den skal serveres skoldhed eller tæt på afkølet, bestemmer du selv. Og skal den i øvrigt toppes med flødeskum? Jeg stemmer for, men jeg har også en stor svaghed for flødeskum, ja i det hele taget fløde!
Skal en gang hjemmelavet ølle brød være med eller uden klumper? Det er klart en smagssag. Jeg foretrækker min med, hvis rugbrødet er med kerner. Jeg kan anbefale en kartoffelmoser, den er god til at lave en jævn og blød øllebrød. Er der brugt kernerugbrød i øllebrøden og ønsker du en mere lind grød kan den med fordel blendes.
Opskrift på øllebrød
Øllebrød
Ingredienser
- 300 gram rugbrød
- 5 dl. vand
- 33 cl. hvidtøl
- 20 gram sukker
- Fløde pisket til skum til at toppe på grøden.
Fremgangsmåde
- Skær brødet i grove stykker og kom i en gryde med vand og hvidtøl. Lad gerne hvile i mellem 1 time og 12 timer på køl.
- Tag gryden ud af køleskabet og varm op. Lad det simre under låg i ca. 20 min. Du kan nu vælge at blende grøden, hvis du ønsker den uden klumper. Den varme øllebrød koges op med sukker.
- Servér lun med en klar flødeskum.
Øllebrød
Øllebrød er en af de klassiskere, som jeg egenlig er lidt ærgerlig over at jeg ikke har præsenteret mine børn for lidt oftere. Jo vist, som helt små, før de fik tænder var det ofte øllebrød der var på menuen, sammen med alle andre former for grød. Men desto større de er blevet, som tænderne er vokset ud, er øllebrød kommet i glemmebogen. Det har jeg så taget konsekvensen af og er nu begyndt at servere øllebrød for mine tre evig sultne teenagere. De er ikke sådan helt overbevist. Endnu. Men lære det. Det skal de!
En portion som den her grød passer også godt ind i tidens trend med mindre madspild. Personlig hader jeg virkelig at smide mad ud og gør det yderst sjældent. Det er kun i de tilfælde at maden er blevet decideret skummel at se på, at det ryger ud. Og forvandles nogle skiver halv kedelig rugbrød ikke til en gang øllebrød, så bliver det gerne til en portion rugbrøds croutoner. Det smager herligt og lige så godt som chips.
Du ville måske være interesseret i:
Grød kommer i alle afskygninger, farver, konsistenser og smage. Og jeg elsker grød. Fra en portion risengrød i de kolde måneder til en portion rødgrød med fløde i de varme måneder. Det er herligt. Jordbærgrød, Sommergrød med skovbær
Har lige læst op til flere opskrifter på øllebrød, inspireret af Masterchef.
Her lavede de det totalt anderledes end jeg kender til, som er den “almindelige”.
Jeg kommer dog altid en æggeblomme i til sidst, må ikke koge med.
Er det slet ikke brugt andre steder?
hejsa og tak for din kommentar 🙂
Det med æggeblommen er jeg ikke bekendt med – lyder som om at det kan bidrage med noget cremethed.
Jeg holder mig gerne til den skønne klassiker – den holder hele vejen… meeeen måske skal jeg prøve den der æggeblomme af næste gang?
Hilsen Benedicte