Tilberedning af asparges. Omkring maj måned er det sæson for asparges. Åh, hvilken herlighed det er.
Men lige så godt det kan smage, lige så kedeligt kan de hvide og grønne stængler smage, hvis de ikke tilberedes korrekt. Derfor har jeg lavet en lille asparges manual(om man vil). Den kommer lige her.
De grønne asparges kan heldigvis nydes året rundt, hvor de hvide kun er her i en kort periode og her gælder samme regel, som er det forår og de (særligt)lækre asparges er fremme. De må ikke overkoges. Skamkoges. Bulderkoge. Bare ikke koge. Ja, det samme gælder i øvrigt også de hvide asparges. Vi taler om at stå ved gryden, når de er i de kogende vand. Så risikerer man ikke at give dem et minut for meget (tro mig, jeg taler af erfaring. Det er sket alt for mange gange for mig!)
Hvad er egentlig asparges?
Asparges er de nye skud fra en staude plante.
De grønne asparges gror over jorden, hvorimod de hvide dækkes af små volde af jord. På den måde vokser de sig tykke og hvide i stedet for grønne.
Bløde asparges?
Har du glemt at få brugt dine grønne eller hvide asparges i tide?
Fortvivl ej!
Skulle du stå i den kedelige situation at dine asparges er blevet trætte og bløde, så prøv med dette trick.
Læg stænglerne i et glas med kold vand.
Rensning af asparges:
Asparges bør skylles ordentlig- i hvertfald hvis de er med jord, når du får dem. Bevæg dem i et glas med vand med hovedet nedad. På den måde kommer jorden af.
Hvilke vitaminer indeholder asparges:
Dejligt at noget så lækkert kan være så sundt. For det er de. Udover at være gode for din fordøjelse, indeholder de et minimum af kalorier og er rige på B og C vitaminer.
Tilberedning af asparges
De grønne:
De grønne asparges skal ikke skrælles, blot man knækker enden af der hvor de naturligt knækker af sig selv.
De hvide asparges:
De bør altid skrælles, da de ellers er ganske trevlede og slet ikke spiselige. Skær enderne af og skræl fra hovedet og ned til roden. Nogle skræller også lidt af hovedet, men jeg synes ikke altid det er nødvendigt. Det kommer an på, hvor grove eller fine de er.
Tilberedning af asparges
Ingredienser
- 1 bundt grønne asparges
- 1 bundt hvide asparges
Fremgangsmåde
- Tilberedning af asparges:Kogevandet bør være let saltet. Damp herefter, hvad enten det er de hvide eller grønne asparges i et par minutter under låg. Kom en smule salt i kogevandet og damp dem ganske kort under låg. Ofte ikke mere end et minuts tid for de grønne og et par minutter for de hvide.
- De hvide asparges bør nydes med det samme, når de er nydampede. Måske med koldt smør og lidt salt og peber. Det er kræs. Skal de serveres kolde kan de nydampede hvide asparges komme i et glas med iskoldt vand, så de ikke koger videre.
- De grønne smager dejligt varme eller kolde, men behøver ikke at få et kuldechok i koldt vand.
- Både hvide og grønne asparges har godt af lidt salt, da smagens ellers kan være lidt neutral.
Andre opskrifter med asparges:
De hvide asparges er mest velegnet til at servere lige som de er, blot med peber, flagesalt og iskold smør.
De grønne asparges derimod er meget velegnet som fyld i salater, kyllingeretter eller i den efterhånden klassiske udgave med asparges i baconsvøb. Se eventuelt mine bud på lækre opskrifter med grønne asparges her:
Asparges i baconsvøb, Saftig kyllingebryst med ost, pesto og asparges, salat med asparges
0 kommentarer