Bananer – det perfekte mellemmåltid.
Vild med bananer? Det er vi mange der er. Vidste du også at bananer er på top tre listen over de frugter danskerne foretrækker?
Jeps. den er god nok. Derfor har jeg lavet en lille banan – manual (sig det højt. Det rimer så fint 🙂
For den fine, søde og smagfulde gule frugt(som botanisk set er et bær), men jeg kalder den en frugt her, er noget af det bedste. Den mætter, giver god energi og er tilpas sød, uden at være for sød. Den kan snildt stille den lille søde eftermiddagssult – eller “efter aftensmad sulten”!
En halv banan er i øvrigt helt suveræn at dyrke motion på, i hvertfald for mig. Det giver hurtig energi, men gør ikke kroppen tung.
Sådan. Vi har varmet op til hvorfor det er godt at spise bananer. Nu til de små tips:
Økologiske bananer
Jeg køber langt fra alle mine frugter og grøntsager økologiske, men jeg prøver og efterhånden som flere og flere fås i økologiske udgaver med en overkommelig pris også. Så foretrækker jeg det.
Bananer er dog den frugt jeg altid køber økologisk og har gjort i mange år. Hvorfor? Konventionelle bananer er sprøjtet med midlerne chlorpyrifos- methyl og chlorpyrifos. Stoffer der vel er mærke er under stærk mistanke for at skade hjernerne på børn. Ret uhyggeligt. Studier fra Fødevarestyrelsen og andre mere internationale studier i øvrigt er årsagen hertil.
Chlorpyrifos… hva´for noget?
Chlorpyrifos er en pesticide man bruger for at fjerne orme og insekter der angriber frugten. Det her sprøjtemiddel angriber tilgengæld også nervesystemet på både mennesker og dyr. I Danmark bruger man det ikke på dansk jord, men man må gerne modtage varer fra andre lande, hvor det er tilladt at sprøjte med stoffet. De økologiske bananer? De sprøjtes ikke med de her sprøjtemidler.
Opbevaring af bananer
Læg ikke bananer i køleskab. De opbevares bedst ved omkring 10 – 15 grader. Kulde er de altså ikke vilde med. Det gule frugtkød mister den gule farve og bliver brunligt. Har du en kælder eller et svalt sted som et viktualierum? Så er det fint.
Herhjemme bliver bananerne dog gerne spist ret hurtigt, så jeg når aldrig at komme det andre steder end i frugtskålen på køkkenbordet.
Fryseren, derimod. Det er en helt perfekte sted at komme bananerne, når de er blevet for overmodne, eller du kan se at du ikke får dem spist i tide. Sæt dem eventuelt på en pind, frys ned og tag op, når det er tid. Så kan du jo komme en smule smeltet chokolade over og nyde et sundt alternativ til is. Mine børn spiser det med største glæde.
Bananer kalorier
I 100 gram bananer, svarende til en lille en, er der cirka 88 kalorier. Jo mere moden, desto mere frugtsukker har den udviklet. Bananer er den ultimative træningssnack, med gode kulhydrater.
Bananer kalium
og mange andre vitaminer
Bananer indeholder kalium, som er nødvendigt for vores muskel og hjertefunktion. De hjælper også med til at opretholde vores væskebalance i kroppen. Jeg har en gang fået fortalt, at skal man ind og se en længere kamp, koncert, foredrag eller i hvert fald ikke lige kan komme ud og tisse i en længere periode, ja så kan man med fordel spise en banan inden. Måske det har noget at gøre med væskebalancen? Jeg ved det ikke?(igen, det er blot noget har jeg fået fortalt, men kender ikke sandhedsværdien i det)
Bananer fylder perfekt i maven, uden at gøre den tung og indeholder endvidere kostfibre, C vitamin, magnesium og kalium.
Bananer kan bruges i det søde køkken, i dejlige kager og is og så smager det faktisk også ret godt sammen med kylling. Her får du nogle bud på gode opskrifter med bananer.
Opskrifter med bananer
Sunde muffins med banan og havregryn
Saftig bananbrød med hvid chokolade
Ovnbagt kylling med banan og bønner
Mange hilsner – og tak fordi du læste med –
Kh, Benedicte
0 kommentarer