Dulce de leche er hjemmelavet karamelcreme af kondenseret mælk.
Himmelsk! Det er lige hvordan det smager. Bare himmelsk.
Det er, om noget, jordens nemmeste at lave. Ikke desto mindre smager det bare helt og aldeles skønt. En karamelcreme, eller Dulce de leche som det også hedder består i alt sin enkelthed blot af kondenseret mælk, som har stået og boblet i et glas i ca. 4 timer.
Jeg laver aldrig min opskrift på dulce de leche på dåse, men på glas. Jeg har læst, at det ikke er sundt, da metallerne i dåsen kan risikere at komme ud i karamellen undervejs. Så jeg kommer den sødet mælk på et patentglas, som lukker tæt og kommer i vandet i stedet. Det fungerer rigtig fint. Lad mælken helt afkøle inden den åbnes. Så det nemmere.
Efter de timer går det fra at være en sød og hvid mælk til den lækreste karamelcreme. Sammen med små fine drys af flagesalt, får du den bedste kombi.
Dulce de leche uden dåse
Jeg bruger den gerne til sød smørelse på boller eller lyst brød. Tør jeg antyde, at det er meget populært herhjemme?
Du kan bruge dulce de leche til meget end smørelse på brødet. Som fyld i kager eller som frosting til muffins er det også super læks!
Som sagt indeholder Dulce de Leche intet andet end sød kondenseret mælk og kræver ikke andet end at du er hjemme i de timer, den kondenserede mælk står og simrer. Du bør sikre dig undervejs at glasset er dækket af vand nede i gryden, så karamelsaucen ikke brænder på. Men lader du den blot simre lige så stille, ryger der ikke så meget damp ud og vandet forbliver i gryden, hvor den skal være!
Dulce de leche
dulce de leche (salt karamel)
Ingredienser
- 1 dåse sødet kondenseret mælk
- En smule flagesalt
Fremgangsmåde
- Kom indholdet af dåsen i et et glas med et tæt tåg. Kom i en gryde og dæk med vand, sådan at alt mælken står under vand. Sæt nu i kog og lad mælken simre i ca. 3,5 -4 timer til den bliver gyldenbrun.
- Lad den afkøle og kom i en skål. Rør lidt saltflager i. Bare en smule. Bruger du saltkaramelen til at smøre på brød kan du i stedet drysse med en anelse flagesalt. Det smager himmelsk!
dulche de leche karamelcreme af kondenseret mælk
Hvad er dulce de leche – karamelcreme
Tre 13- årige sad I går omkring bordet og hyggede sig med de her boller med karamelcreme. Willums kammerat har boet et par år i et sydamerikansk land. Pludselig udbryder han: “Er det ikke dulce de leche det her”?
Jo, det er lige hvad det er. Men at en 13 årige lige kommer på det ord og i det hele taget anede hvad det var. Det overraskede mig. Dulche de leche er åbenbart meget populært i de sydamerikanske lande, hvor de ofte spiser det på kager og brød.
Jeg kan i øvrigt læse at Dulce de leche er spansk for “slik [fremstillet] af mælk” eller “karamel. Deraf navnet.
Dulce de leche er, ligesom nutella og peanutbutter en af favorit-smøre-på-brødet-sager. Dem kan du se opskrift på lige her, hvis du er i “kokkereringshumør”:
Denne her:
Eller denne her:
Og så kommer jeg da lige på, at jeg da helt glemte…. lemoncurd. Det er personligt min favorit. Den smager ekstremt godt. Sødt og let syrligt på en og samme gang!
Tak fordi du læste med!
Kh Benedicte
0 kommentarer