frikadeller i fad – alt i en ret

Hverdagsmad til store og små

Frikadeller i fad – alt i et fad. Kød, grøntsager og sovs.  Det er da nemt mad, som passer helt sig selv i ovnen. 

Når først frikadellefarsen er rørt sammen og de tre slags grøntsager skåret ud i grove stykker klarer maden sig selv i ovnen. Det er nemt og rart, for så kan man såmænd bare smide fødderne op og vente…

Frikadeller er absolut på top 10 listen over børnenes favoritter- og de voksnes også 🙂 Det jo en klassiker der holder.

Har du en yndlingsopskrift på frikadeller, som du plejer at trække frem, bruger du bare den. Frikadeller er jo nok en af de klassikere, som folk har aller flest holdninger til. Hvor meget salt der skal i? Må der komme mel i? Joooo, det ikke nemt:)

Har du i øvrigt tjekket min frikadelle manual?  Hemmeligheden bag bedstes bedste frikadeller!

Frikadeller i fad, smager i øvrigt også rigtig godt dagen efter, blot lunet op i ovn eller mikroovn. Eller du kan fryse den ned og så sende i ovnen inden middagsmad. Det er nemt og godt. Grøntsagerne bliver i øvrigt ikke ringere dagen efter. Så har de haft god tid til at suge den gode sovs til sig.

Det er derfor en god idé, at tage retten ud et kvarters tid eller lidt mere inden den skal spises. Så sovsen ligesom “sætter sig”. Dæk den med folie eller allerhelst bagepapir og et viskestykke, så den holder sig lun.

Hvor meget kød

Opskriften på frikadeller i fad er til 4 personer. Det skriver jeg fordi der normalt påberegnes 500 gram for en familie på 4 personer. Det holder dog ikke for os. Jo, måske da vi var en familie på 4 personer med to mindre børn. Jeg kan godt lide konceptet om, at spise mindre kød, sådan helt generelt. Men serverer jeg retter med  blot 500 gram kød til fire mennesker, så er det simpelthen ikke nok!

I vores familie er vi seks(heraf to teenagere!) Så jeg kører gerne med en pakke med 1000 gram kød, så er der masser af tilbehør i form af grøntsagsstave og f.eks. brød . Det her nævner jeg, så du kan doble op og ned i opskriften, afhængig af hvor mange I er og hvor sultne I er. To af mine børn er teenagere- i voksealderen! Dermed den relativ store mængde kød! Fordobler du mængden på kød i opskriften,  kan du tilsvarende fordoble grøntsagsmængden, så det passer sammen.

Opskrift på frikadeller i fad

 

frikadeller i fad

frikadeller i fad

frikadeller i fad

 

Frikadeller i fad

 

Frikadeller i fad

Frikadeller i fad på grøntsagsbund i creet sauce
Print opskrift
Antal: 4

Ingredienser

  • 500 gram hakket kalv og flæsk
  • 1 æg
  • 2 mellemstore løg(finthakket
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 1,5 dl mælk
  • ca. 1 dl havregryn

Grøntsager

  • 2 stk. porrer(i skiver)
  • 6 mellemstore gulerødder(i mindre tern)
  • 6-8 stk. mellemstore kartofler( i grove bidder)
  • 1 stk. boullionterning(enten grøntsags eller svin)
  • 2 dl vand
  • 3 dl fløde
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Rør frikadellefarsen sammen. Tilsæt evt lidt mere mælk, hvis den mangler væde. Lad den hvile, mens du tilbereder grøntsagerne.
  • Skræl gulerødder og kartofler og skær i tern.
  • Porrerne skylles og skæres i skiver.
  • Kom grøntager i et ildfast fad.
  • Opløs boullion i kogende vand og kom over grøntsager. Kom fløde ved.
  • Form frikadeller og fordel på grøntsagerne. Drys med salt og peber.
  • Sæt i ovnen på 180 grader(varmeluft) i ca. 50 min. Læg eventuelt folie eller bagepapir over retter, hvis frikadellerne bliver for brune.
  • Lad gerne retten stå i 10-30 minutter inden servering, så retten kan sætte sig og suge det sidste af flødesovsen til sig.
  • Servér frikadeller i fad blot som den er, med et godt brød til eller en let salat.

Retter der passer sig selv

Retter der passer sig selv i ovnen er da konge altså! Retter som i sig selv ikke er så besværlige, uden alt for meget hakken og røre sammen. Mad der bare er ukompliceret og nemt. Når først retten er sat i ovnen og bordet dækket er det en fryd at foretage sig noget andet end madlavning og bare vente. Det er retter som frikadeller i fad, jeg er ret begejstret for herhjemme. Det passer bare rigtig godt på særlige dage.

Det er de dage, hvor tiden er lidt knap. Dage hvor der er ekstra med kørsel til diverse sportsaktiviteter eller dage, hvor vi spiser så tilpas forskuds af hinanden, at maden hverken bliver mere kedelig og tør af at spises på forskellige tidspunkter i løbet af aftenen.

Lignende opskrifter:  Hakkebøffer i skøn paprika flødesovsSprøde koteletter paneret i pankokrebinetter(eller karbonader) med revet squash

Nyt fra Benedicte: Du finder mine nyeste opskrifter på blandt andet pinterest og instagram

 

Tak fordi du læste med,

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest