Et kanelbrød må være noget verdens klogeste menneske har skabt. Jeg mener, man får det bedste af alle verdener. Lidt brød, lidt sødt og så noget af det bedste i verden. Brun farin, kanel og smør. Sammen. Mums jo.
Der er ikke sparet på remoncen her og det er sådan det bør være. Smørret bobler så lækkert op i kanten, når det bages og giver en sprød og gylden overflade. Og sukkeret i midten…? Det kan man da ikke modstå.
Jeg spiste så ofte kanelbrød som stor teenager. Ikke så langt fra min skole lå et supermarked, hvor de i bagerafdelingen ved 10 tiden bagte kanelbrød. Hver dag. Tror du det var svært at stå for? Det tror jeg på. Det var alt for fristende for en sukkersmølf som mig(og mange andre af mine venner)Så flere gange om ugen kom der lige sådan et lunt kanelbrød under armen. Ren lykke. Den her opskrift på kanelbrød minder meget godt om netop det brød fra dengang.
Kanelbrød
Kanelbrød
Ingredienser
- 50 g gær(en pakke)
- 2,5 dl lunken mælk
- 100 gram blødt smør
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
- 550 g hvedemel
Kanelfyld
- 150 g blødt smør
- 2 spsk. stødt kanel
- 140 g farin
Glasur
- flormelis og kogende vand piskes sammen til en let stiv konsistens
Fremgangsmåde
- Lun mælk og opløs med gær i en skål
- Det bløde smør kommer i med mælk, salt og æg og mel
- Ælt grundigt. Brig evt. en køkkenmaskine, da dejen er lidt blød
- Dejen hæver under et klæde i ca. 40 min.
- Rør fyldet sammen og fordeles på dejen, som er slået sammen og formet til en aflang firkant ca. 40x 50cm.
- Dejen rulles sammen på tværs. Her kan du med fordel twiste brødet rundt et par gange, så fyldet bliver godt fordelt. Kom nu i en brødform på 2 liter beklædt med bagepapir
- Lad efterhæve i 30 min.
- Bages på 200 grader ved alm. over og undervarme i ca. 30 min.
- Det let afkølede brød tages ud af formen og afkøler på en rist, hvorefter glasur hældes på
Søde hjemmebagte brød og andre opskrifter på hjemmebag
Det holder bare. At bage selv. Det er simpelthen top lækkert at lave noget godt til sig selv eller familien og glæde sig over, når duften spreder sig i huset, som den gør når for eksempel et brød med kanel og sukker er i ovnen. Ja eller andre former for sødt hjemmebag i øvrigt. Det er samtidig ofte så meget bedre end de købebrød man kan købe i bageren. Og mere budgetvenligt.
Et gammeldags kanelbrød som det her, som jeg ville kalde det fordi jeg så ofte spiste det som barn, kan der med fordel bages flere af. Hvis du undlader at kommer glasur på kanelbrødet, kan det nemlig fryses ned. Lun herefter på brødristeren eller toasteren, eller på genopvarmning, hvis ovnen kan det. Så er det (næsten) så godt som et nybagt kanelbrød. Det smager dejligt som det er eller med et generøst lag smør på.
Saftigt bananbrød med chokolade, Gulerodsboller – madpakkeboller med revet gulerødder, Kanelsnurrer
0 kommentarer