Koldhævede 5 korns boller – sprøde og seje

Opskrifter på brød

Koldhævet boller med 5 korns blanding – seje, sprøde og boller, som er velegnet til brunch- eller morgenbordet, madpakken eller som tilbehør til vinteren supper.

Her får du min gode opskrift på koldhævet boller med 5 korns blanding. Dejen er nem at røre sammen og der er både fem korn, havregryn og hvedemel i dejen.

Koldhævet boller med 5 korns blanding

Opskriften på koldhævede boller med 5 korns blanding giver ca. 18- 20 grovboller, selvfølgelig afhængig af hvor store du laver dem.

Bollerne er dejlig grove med masser af bid. De er spækket med massevis  af de sunde grove fibre og dejen er nem at arbejde med, da du slipper for grissede dejfingre, da dejen blot røres sammen med en ske eller en køkkenmaskine, hvis du har. Bollerne er koldhævet og skal blot have tid til at hvile i køleskabet. Jeg rører gerne dejen sammen om aftenen og bager så bollerne om morgenen eller rører dem sammen om morgenen og bager dem så om aftenen, hvis de for ekempel er tilbehør til en aftensmadret, som suppe eller ostebord.

Om bollerne hæver i 6-7 timer eller 12 timer kommer ikke så nøje. Minimum er dog de 6 timer, da dejen skal have lov til at udvikle sig med den smule gær der er i. Når bollerne er sat på bagepladen får de et lille drys yderligere med fem korns blandingen- det giver den sprøde overflade.

Nyd de koldhævede boller helt nybagte eller frys dem ned. De kan de snildt klare. Spis dem kold eller lun dem op inden de spises.

Koldhævet boller med 5 korns blanding

Koldhævede boller med 5 korns blanding

Koldhævede boller med 5 korns blanding

Opskrift på koldhævet brød med 5 korns blanding
Print opskrift Pin opskrift
7 t 35 min
Antal: 18

Ingredienser

  • 12 gram gær(1/4 del af en gærpakke)))
  • 8 dl. kold vand
  • 700 gram hvedemel
  • 3 spsk. olie
  • 200 gram fem korns blanding
  • 100 gram havregryn
  • 1 tsk. groft salt
  • 1 spsk. honning

Fremgangsmåde

  • Opløs gær i vandet og tilsæt salt, olie og honning.
  • Ælt mel, havregryn og femkorns blanding i. Brug gerne en køkkenmaskine, hvis du har.
  • Lad dejen hvile med låg på i ca. 6-8 timer i køleskabet.
  • Sæt ovnen på 215 grader(du kan bruge mellemdamp, hvis du har en dampovn- ellers bruge almindelig ovn)
  • Beklæd to bageplader med bagepapir. Med to spiseskeer sættes klatter af boller- ca. 9 pr. plade. Drys med ekstra korn på bollerne, ca. en halv teske pr. bolle.
  • Når bollerne har hvilet i ca. 15 min. og ovnen er fuldt opvarmet bages en plade af gangen i ca. 18 min. til bollerne er let gyldne og sprøde på overfladen.

Koldhævet boller med 5 korns blanding

Koldhævede boller med 5 korns blanding

Jeg har gerne en pose med fem korn liggende i mit bageskab. På den måde er det nemt at komme en masse kerner i sit bagværk eller hjemmelavet müsli.  Rugkerner, knækkede hvedekerner, sesamfrø, solsikkekerner og hørfrø er gerne i blandingen. Du finder 5 korns blandinger i de fleste velassorterede supermarkeder.

Jeg laver så ganske ofte koldhævede boller. Ja, altså  både bager herhjemme i køkkenet, men så sandelig også de koldhævede af slagsen.

Min erfaring er at de ofte får en mere saftig krumme, simpelthen fordi der er mindre gærmængde i.  De giver nogle boller, som holder sig saftige lidt længere end de hurtige hævet med en større gærmængde. Jo, vist dejlige svampede, søde og saftige klassiske theboller med en større gærmængde, de skal laves lige præcis med den mængde gær der skal til.  Men det er ofte boller der skal bliver høje og ekstra luftige og så er det som det skal være.

Men grove og lækre hverdagsboller som de her, der skal med i madpakken eller lægge en god bund i mavsen, dem laver jeg gerne koldhævede med en mindre gærmængde. Det hænger godt sammen.

Vild med konceptet om de koldhævede boller?

Se nogle af mine gode opskrifter her:

Koldhævede sigtemelsbollerKoldhævede boller med danskvandKoldhævede boller med mask

Tak fordi du læste med. Det betyder alverden.

Hvis du prøvet min opskrifter af er du meget velkommen til at give den x antal stjerner eller smide en kommentar. På den måde kan andre læsere se mere.

Du kan i øvrigt finde mig på de sociale medier, bl.a. Instagram og facebook – Benedictes mad. Det ville være hyggeligt at mødes herinde 🙂

💜Benedicte 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest