Koldhævet boller med 5 korns blanding – seje, sprøde og boller, som er velegnet til brunch- eller morgenbordet, madpakken eller som tilbehør til vinteren supper.
Her får du min gode opskrift på koldhævet boller med 5 korns blanding. Dejen er nem at røre sammen og der er både fem korn, havregryn og hvedemel i dejen.
Opskriften på koldhævede boller med 5 korns blanding giver ca. 18- 20 grovboller, selvfølgelig afhængig af hvor store du laver dem.
Bollerne er dejlig grove med masser af bid. De er spækket med massevis af de sunde grove fibre og dejen er nem at arbejde med, da du slipper for grissede dejfingre, da dejen blot røres sammen med en ske eller en køkkenmaskine, hvis du har. Bollerne er koldhævet og skal blot have tid til at hvile i køleskabet. Jeg rører gerne dejen sammen om aftenen og bager så bollerne om morgenen eller rører dem sammen om morgenen og bager dem så om aftenen, hvis de for ekempel er tilbehør til en aftensmadret, som suppe eller ostebord.
Om bollerne hæver i 6-7 timer eller 12 timer kommer ikke så nøje. Minimum er dog de 6 timer, da dejen skal have lov til at udvikle sig med den smule gær der er i. Når bollerne er sat på bagepladen får de et lille drys yderligere med fem korns blandingen- det giver den sprøde overflade.
Nyd de koldhævede boller helt nybagte eller frys dem ned. De kan de snildt klare. Spis dem kold eller lun dem op inden de spises.
Koldhævede boller med 5 korns blanding
Koldhævede boller med 5 korns blanding
Ingredienser
- 12 gram gær(1/4 del af en gærpakke)
- 8 dl. kold vand
- 800 gram hvedemel
- 3 spsk. olie
- 200 gram fem korns blanding
- 100 gram havregryn
- 1 tsk. groft salt
- 1 spsk. honning
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet og tilsæt salt, olie og honning.
- Ælt mel, havregryn og femkorns blanding i. Brug gerne en køkkenmaskine, hvis du har.
- Lad dejen hvile med låg på i ca. 6-8 timer i køleskabet.
- Sæt ovnen på 215 grader(du kan bruge mellemdamp, hvis du har en dampovn- ellers bruge almindelig ovn)
- Beklæd to bageplader med bagepapir. Med to spiseskeer sættes klatter af boller- ca. 9 pr. plade. Drys med ekstra korn på bollerne, ca. en halv teske pr. bolle.
- Når bollerne har hvilet i ca. 15 min. og ovnen er fuldt opvarmet bages en plade af gangen i ca. 18 min. til bollerne er let gyldne og sprøde på overfladen.
Koldhævede boller med 5 korns blanding
Jeg har gerne en pose med fem korn liggende i mit bageskab. På den måde er det nemt at komme en masse kerner i sit bagværk eller hjemmelavet müsli. Rugkerner, knækkede hvedekerner, sesamfrø, solsikkekerner og hørfrø er gerne i blandingen. Du finder 5 korns blandinger i de fleste velassorterede supermarkeder.
Jeg laver så ganske ofte koldhævede boller. Ja, altså både bager herhjemme i køkkenet, men så sandelig også de koldhævede af slagsen.
Min erfaring er at de ofte får en mere saftig krumme, simpelthen fordi der er mindre gærmængde i. De giver nogle boller, som holder sig saftige lidt længere end de hurtige hævet med en større gærmængde. Jo, vist dejlige svampede, søde og saftige klassiske theboller med en større gærmængde, de skal laves lige præcis med den mængde gær der skal til. Men det er ofte boller der skal bliver høje og ekstra luftige og så er det som det skal være.
Men grove og lækre hverdagsboller som de her, der skal med i madpakken eller lægge en god bund i mavsen, dem laver jeg gerne koldhævede med en mindre gærmængde. Det hænger godt sammen.
Vild med konceptet om de koldhævede boller?
Se nogle af mine gode opskrifter her:
Koldhævede sigtemelsboller, Koldhævede boller med danskvand, Koldhævede boller med mask
Tak fordi du læste med. Det betyder alverden.
Hvis du prøvet min opskrifter af er du meget velkommen til at give den x antal stjerner eller smide en kommentar. På den måde kan andre læsere se mere.
Du kan i øvrigt finde mig på de sociale medier, bl.a. Instagram og facebook – Benedictes mad. Det ville være hyggeligt at mødes herinde 🙂
💜Benedicte
Skal 5 korns blandingen i blød før den bruges i dejen
Hej
Skal fem korns blandingen ligge i blød først?
Hejsa;
Nej det skal de ikke 😊
Hilsen Benedicte
Jeg overvejer at prøve din opskrift senere i dag. Kan jeg lave dejen ca. kl. 14.00 i dag også lade den hæve i ca. 6 timer. Så jeg bager boller ca. kl. 20.00 i aften. Også lader dem køle helt af inden jeg pakker dem sammen også blot luner dem i ovnen i morgen tidlig inden de skal spises?
Eller er det bare bedst hvis det er helt nybagte?
Hejsa,
Det lyder som en god plan du har. Det burde lykkedes fint😊
Hej.
Jeg forsøgt mig med din opskrift i går aftes, men her til morgen var dejen ikke hævet. Jeg havde halveret mængden, men det burde ikke have betydning. Hvad kan det mon være gået galt?
Det var mærkeligt. Kom du honning i? til gæringen? Var den i køleskabet? Det må ikke blive for koldt- koldere end det, for så hæver den ikke. Kan det være melmærket eller selve fem korns blandingen mon?Ellers har jeg ikke noget bud desværre .
mvh Benedicte
Hej Benedicte !
De er fantastisk gode, nemme og hurtige- og så er der den bonus at man ikke behøver at få dej på fingrene .
Jeg skifter ca 100 g mel ud med hvedeklid. Det gør dem ikke ringere !
Tak for opskriften!
Dejligt at høre og selv tak!😊 Jeg er også ret begejstret for både smag – og ikke mindst nemhed.
Lyder lækkert med hvedeklid. God idé.
Super lækre boller. Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet. Jeg tænker på om man kan dele den op og kun bage halvdelen den første dag og så gemme den anden halvdel og bage den dagen efter eller måske dele den op til tre dage ?
hejsa,
Tak for stjernerne 🥳 De er nemlig lækre og kernerige. Jeg har ikke forsøgt mig med at gemme dejen og bliver i tvivl om gærmængden er for stor i f t. til at gemme dejen. Men hvis jeg var dig ville jeg da give det et forsøg og evt blot tage en smule af dejen fra, for så at eksperimentere med den?
Hilsen Benedicte 😊