Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Opskrifter på brød

Koldhævet grydebrød med ølandshvede – glem alt om smarte dyre ovne og special bagetilbehør. Bare rør dejen her sammen, kom på køl i ca. 6 timer(eller et par timer mere) og bag så på skoldhed varme i en gryde der tåler varme. Resultatet? Det skønneste brød med en sprød brødskorpe og en saftig krumme. 

Alt du skal bruge er en stegeso eller en gryde der kan tåle at komme i ovnen og så er du i gang med at bage det lækreste koldhævet grydebrød.

Dejligt sprød skorpe og en saftigt brød. Tro mig. Når du først er gået i gang med at bage det her brød, er der en risiko for at du vil vende tilbage igen og igen og igen….Det gør jeg i hvert fald 🙂

Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Brød i støbejernsgryde

Brød i støbejernsgryde er en fremragende måde at sikre sig et særligt saftigt brød. Dampen forsejlet sig inden brødet og sikrer det mest saftige brødværk. Du kan i virkeligheden forsøge dig frem med dine foretrukne brødopskrifter og så bage dem i en gryde som den her. Det er da et sjovt forsøg?

Noget opskrifter vil nok fungere bedre end andre, men jeg tvivler stærkt på at du ender med et uspiseligt brød. Hold dog øje med  brødet undervejs, så det ikke brænder på.  Både koldhævede brød og de hurtige med en større mængde gær fungerer.

 

Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Ølandshvede er en gammel kornsort, som stammer her fra norden. Ølandshvede giver et godt og saftigt resultat i brødet og og får en let sødme. Ikke meget, men lidt.  Når brødet koldhæver med kun en lille smule gær, får du et saftigt  grydebrød får den lille mængde gær mulighed for at arbejde i brødet – og resultet bliver et mere saftigt brød, som holder sig frisk længere til gengæld for brød med en større mængde gær.

Grydebrød med ølandshvede

Grydebrød med ølandshvede

Koldhævet grydebrød med ølandshvedeme - dejligt sprødt skorpe og blød og sej krumme
Print opskrift Pin opskrift
Antal: 1 brød

Ingredienser

  • 14 gram gær
  • 7 dl. kold vand
  • 2 tsk. honning
  • 2 tsk. groft salt
  • 600 gram hvedemel
  • 265 gram ø lands hvedemel

Fremgangsmåde

  • Rør gør sammen med vand. Kom honning og salt ved og pisk sammen. Kom hvedemel og ølands hvede ved og ælt nu dejen grundigt. Gerne med en køkkenmaskine - dejen skal røres grundigt i i 10 min for at gluten i melet kan udvikle sig. Har du ikke en køkkenmaskine kan du bruge dejkroge på en elpisker, eller alternativt håndkraft. Men det synes jeg er lidt hårdt.
  • Lad dejen hvile på køl i 6-8 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet. Sæt et støbejernsgryde ind i midten af ovnen på en bageplade og varm ovnen på på 250 grader.
  • Tag den varme holder ud og smør olie i bunden. Lad dejen glide over i holderen og kom låg på igen. Sæt brødet ind ovnen i ca. 30 min. Tag nu låget af, skru ned på 225 grader og bag brødet færdigt i yderligere ca. 15 min.
  • Tag brødet forsigtigt ud af formen, når det er let afkølet og køl af på en rist.

Koldhævet grydebrød med ølandshvede

Du vil måske være interesseret i:

Italiensk grydebrød med tipo 00Grydebrød med amaranthVerdens bedste grydebrød

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

2 Kommentarer

  1. Mette Guldborg Gabel

    Ser MEGA lækkert ud. Hvor stor er den gryde du bruger?

    Svar
    • Benedicte Thrane

      Hejsa, og det er også et utrolig lækkert brød.
      Mener formen er ca 6 liter, men mit brød fylder heller ikke formen helt ud, så den behøver ikke være helt så stor, hvis din er mindre 😊

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest