Koldhævet grydebrød med ølandshvede – glem alt om smarte dyre ovne og special bagetilbehør. Bare rør dejen her sammen, kom på køl i ca. 6 timer(eller et par timer mere) og bag så på skoldhed varme i en gryde der tåler varme. Resultatet? Det skønneste brød med en sprød brødskorpe og en saftig krumme.
Alt du skal bruge er en stegeso eller en gryde der kan tåle at komme i ovnen og så er du i gang med at bage det lækreste koldhævet grydebrød.
Dejligt sprød skorpe og en saftigt brød. Tro mig. Når du først er gået i gang med at bage det her brød, er der en risiko for at du vil vende tilbage igen og igen og igen….Det gør jeg i hvert fald 🙂
Brød i støbejernsgryde
Brød i støbejernsgryde er en fremragende måde at sikre sig et særligt saftigt brød. Dampen forsejlet sig inden brødet og sikrer det mest saftige brødværk. Du kan i virkeligheden forsøge dig frem med dine foretrukne brødopskrifter og så bage dem i en gryde som den her. Det er da et sjovt forsøg?
Noget opskrifter vil nok fungere bedre end andre, men jeg tvivler stærkt på at du ender med et uspiseligt brød. Hold dog øje med brødet undervejs, så det ikke brænder på. Både koldhævede brød og de hurtige med en større mængde gær fungerer.
Koldhævet grydebrød med ølandshvede
Ølandshvede er en gammel kornsort, som stammer her fra norden. Ølandshvede giver et godt og saftigt resultat i brødet og og får en let sødme. Ikke meget, men lidt. Når brødet koldhæver med kun en lille smule gær, får du et saftigt grydebrød får den lille mængde gær mulighed for at arbejde i brødet – og resultet bliver et mere saftigt brød, som holder sig frisk længere til gengæld for brød med en større mængde gær.
Grydebrød med ølandshvede
Grydebrød med ølandshvede
Ingredienser
- 14 gram gær
- 7 dl. kold vand
- 2 tsk. honning
- 2 tsk. groft salt
- 600 gram hvedemel
- 265 gram ø lands hvedemel
Fremgangsmåde
- Rør gør sammen med vand. Kom honning og salt ved og pisk sammen. Kom hvedemel og ølands hvede ved og ælt nu dejen grundigt. Gerne med en køkkenmaskine - dejen skal røres grundigt i i 10 min for at gluten i melet kan udvikle sig. Har du ikke en køkkenmaskine kan du bruge dejkroge på en elpisker, eller alternativt håndkraft. Men det synes jeg er lidt hårdt.
- Lad dejen hvile på køl i 6-8 timer.
- Tag dejen ud af køleskabet. Sæt et støbejernsgryde ind i midten af ovnen på en bageplade og varm ovnen på på 250 grader.
- Tag den varme holder ud og smør olie i bunden. Lad dejen glide over i holderen og kom låg på igen. Sæt brødet ind ovnen i ca. 30 min. Tag nu låget af, skru ned på 225 grader og bag brødet færdigt i yderligere ca. 15 min.
- Tag brødet forsigtigt ud af formen, når det er let afkølet og køl af på en rist.
Du vil måske være interesseret i:
Italiensk grydebrød med tipo 00, Grydebrød med amaranth, Verdens bedste grydebrød
Ser MEGA lækkert ud. Hvor stor er den gryde du bruger?
Hejsa, og det er også et utrolig lækkert brød.
Mener formen er ca 6 liter, men mit brød fylder heller ikke formen helt ud, så den behøver ikke være helt så stor, hvis din er mindre 😊