Langtidshævede håndværkere eller koldhævede om man vil, det er lige hvad de er de her hjemmebagte rundstykker. Det er en god grundopskrift som jeg er gået hen og blevet ganske glad for efterhånden.
Opskriften kan nemlig varieres og kan laves med enten klassisk hvedemel eller tipo 00 mel. Kernerne som de langtidshævede håndværkere drysses med kan i øvrigt også varieres, hvis køkkenskabet skulle være tømt for birkes eller hvis du bare sådan ikke er birkes fan. Det er jeg dog!
Jeg rører gerne dejen på en køkkenmaskine. Det gør jeg da dejen gerne skal æltes ganske længe, sådan cirka en ti minutters tid på maskinen. Indtil den slipper kanten. Det er tricket der giver de luftige og lette håndværkere, som vi går efter.
Og det kræver altså lidt tålmodighed, hvis det gøres ved håndkræft. Men måske er du mere tålmodig (og det er du givetvis) end jeg og ejer du ikke sådan en maskine, kan du blot væbne dig med tålmodighed – eller have noget at ønske dig:)
Langtidshævede håndværkere
Langtidshævede håndværkere
Ingredienser
- 14 gram gær
- 4 1/2 dl kold vand(ikke iskold men lige fra hanen)
- 550 gram tipo 00 mel eller alm. hvedemel(begge kan bruges)
- 5 g salt
- 3 spsk olie(til skålen)
- birkes, sesam eller hørfrø (men birkes er at foretrække)
Fremgangsmåde
- Kom gær og vand sammen og rør til opløst. Her kan du med fordel bruge en køkkenmaskine, da dejen skal æltes grundigt.
- Kom mel og salt ved og ælt grundigt til dejen slipper skålen
- Kom godt med olie i skålen(bruges røreskålen i køkkenmaskinen, kan olie komme over dejen i stedet. Dæk med film, tilhørende låg eller en omvendt tallerken.
- Sæt på køl i ca. 8 timer - eller natten over
- Tag dejen ude af køleskabet i ca. 20 min inden den skal bruges, for at dejen kan nå at "temperatur omstille" sig.
- Tænd ovn på 220 grade varmeluft (jeg bruger gerne dampprogram, som jeg anbefaler, hvis ovnen kan?)
- Kom birkes i en tallerken. Med en bagespartel eller skarp kniv skæres ca. 10 rundstykker(sørg gerne for at olie kommer med, da det får frøene til at sætte sig fast, samt giver en god overflade) og vend bollen i frøene. Bollerne må gerne være lidt rustikke, så de skal ikke æltes og formes, blot vendes i birkes og vippes på pladen
- Lad efterhæve i ca. 15 min.
- Bages i midten af ovnen i ca. 15-18 minutter til en sprød overflade, som er let gylden
De hjemmebagte håndværkere vækker altså lykke på morgenbordet og smager jo helt vildt godt, uanset om den smøres med et lag smør, en stykke ost eller et gavmildt lag marmelade… Ren weekendlykke.
De færdigbagte rundstykker kan i øvrigt fryses ned og opvarmes på en brødrister eller i ovnen og endnu bedre? I en airfryer hvis du har en sådan?
Andre opskrifter på hjemmebag
Skulle den store bageiver komme over dig, så tænker jeg at du kunne have lyst at prøve nogle af de her forskellige opskrifter på hjemmebagte boller?
Hjemmebagte boller med havreklid, Koldhævede sesamboller, Langtidshævede yoghurtboller
Benedictes mad på de sociale medier
Hvis du er vild med hjemebagte håndværkere og alle andre former for opskrifter i øvrigt, så er du velkommen til at finde mig på både instagram, facebook, pinterest…
Jeg håber vi høres ved,
Hilsen Benedicte
0 kommentarer