Kartoffel jordskokkesuppe – cremet og skøn suppe.
Det er familien store svaghed: supper altså. Og magisk er det jo at i en børnefamilie som vores med flere børn, som alle har madvarer de ikke så gerne spiser(herunder også grøntsager), ja så er det som om at supper med masser af grøntsager. De ryger lige ned.
Det er budgetkost, sådan en omgang kartoffel jordskokkesuppe. Råvarerne er billige, sunde og er samtidig lokale råvarer vi dyrker her i Danmark. Jeg bruger gerne bage eller spisekartofler til en suppe med kartofler. De er mest velegnede, da de kan koges helt igennem uden at beholde en fasthed. Jordskokker er heldigvis blevet mere og mere populært i de sidste år og smager også herligt med den mere neutrale kartoffel.
Suppen gøres mere cremet med fløde. Om du bruger fuld fløde eller en mere mager udgave går lige fint. Jeg har skrevet 38 og 18 % i opskriften, men du kan også tage en mere mager udgave, som fx. kaffefløde. Dog står det klart, at jo mere fed en fløde, desto mere cremet suppe. Smagen er dog lækker. Uanset hvad.
Er du vild med chili? Så kan du spice den op ved ved at tilføre knust tørret eller finthakket frisk chili. Jeg har altid et glas med tørret chili i mit køkkenskab. Det kan drysses på de fleste madretter og jeg synes at alt hvad der er stærkt er noget af det skønneste. Måske du har det ligeså?
Kartoffel jordskokkesuppe
Og nu til min opskrift på suppe med kartofler og jordskokker
Kartoffel jordskokkesuppe
Ingredienser
- 1 kg jordskokker(skrællet og i grove bidder)
- 500 gram kartofler (skrællet og i grove bidder)
- ca. 1,3 liter vand
- ca. 2 stk. boullionterninger(gerne grøntsags- herbamare er god)
- 2-3 dl fløde 18 eller 38 %
- 0.5 stk. citron(saften heraf)
- salt og peber
- 0,5 stk. citron(saften heraf)
Fremgangsmåde
- Skræl kartofler og jordskokker. Skær i grove stykker.
- Kom lidt olie i en støbejernsgryde eller en stor gryde. Svits grøntsager heri på mellemvarme. Det skal ikke brunes, blot klares.
- Kom vand og boullion ved og lad simre i ca. 15 min.under låg. Kom i en blender og blend. Tilsæt fløde og blend med. Smag til med salt og peber og en anelse citronsaft. Varm op og server. Ønskes suppen mere lind kan der tilsættes lidt ekstra vand.
- Server suppen skoldhed og top eventuelt med en klat creme fraiche, hakket purløg. Skiver af bacon kan også ristet og toppes på suppen.
Flere supper:
Supper er noget af det bedste i vinterhalvåret. Og i sommerhalvåret for den sags skyld. I de varme måneder er jeg dog mere vild med kolde tomatsupper eller iskolde melonsupper til dessert.
Men fra september og frem til april? Så bliver der i stor stil kokkereret supper herhjemme. Hele vinterhalvåret er det ofte en suppe med kartofler, som er en del af ingredienserne. Kartofler er sunde, billige og giver grøntsagssupper en cremethed, som andre rodfrugter eller grøntsager alene ikke kan give.
Og supper kan varieres i det uendelige. Om efteråret, når butikkerne har græskar er det gerne det der laves herhjemme og derindimellem er det gerne godt krydret supper som fx. en karry suppe med kylling.
Jeg ved at jeg ikke er alene om det her. Men i de senere år er vi begyndt at have flere og flere kødfrie dage herhjemme. Eller i hvert fald maddage med en noget begrænset mængde kød. Supper som de her er en god måde at indføre de mere kødfrie dage. Sprødstegt bacon eller parmaskinke er koncentreret i smagen og kræver blot et lille drys over suppen. En 200 gram bacon eller parmaskinke er nok til en familie på seks som vi er. Så stille og roligt bliver mængden mindre.
Her er bare nogle af vores favorit supper:
Cremet kartoffelsuppe med gulerødder
Skøn hokkaido suppe med kokosmælk og linser
Opskrift på panang karry suppe med kylling
Tak fordi du læste med. Det gør mig mega glad! Du er velkommen til at smide en kommentar, give opskriften stjerner eller skrive dig op til at modtage en mail, når der er nyt herinde fra. Bare rolig. Jeg spammer ikke 🙂
Kh, Benedicte
Kan man fryse resterne?
En dejlig suppe.
Dejligt at høre😊 Og ja, det kan du sagtens.