Et lækkert ostebord er noget af det bedste.
Et vellavet ostebord er samtidig noget af det nemmeste at lave og er samtidig skønt at sætte sig omkring, når der skal hygges ( gerne længe) om middagsbordet. Om det er sommer eller vinter er det lige passende at serverere og lave et ostebord. Om sommeren kan det anrettes med sommerfrugter og om vinteren omvendt mere vinterligt tilbehør.
Jeg har taget nogle billeder af ostebord til mit foreslag til inspiration til ostebord. Så kan det bruge som inspiration til, hvordan et ostebord kan se ud.
Jeg mindes, at osteborde var meget populære, da jeg var barn i 1980´erne og 1990´erne. Desværre har jeg ikke sådan meget varme minder om det, nok mest fordi man er barn og måske fordi udbuddet af oste var lidt mere begrænset dengang ? I hvert fald var udbuddet af de oste man kunne købe herhjemme mindre. I dag findes der et hav af både pølser og oste i alle supermarkeder og det kan nærmest blive lidt af en jungle at bevæge sig ud i.
I dag kan du sagtens finde milde oste og pølser, som børn holder af. Derfor er det ikke så sjældent at vi laver et ostebord herhjemme. Så sidder vi længe over maden og napper løs. Middagen varer da dejligt længe og det er oplagt til en hyggestund i weekenden.
Jeg selv er ikke til de skrappe oste, som er ekstra, ekstra lagret, ej heller for mange blåskimmeloste. Men jeg har sat mig for mål at lære det, da der findes så mange spændende opskrifter, hvor blåskimmeloste indgår, fx. i opvarmede retter.
Anyway, du kan jo tilpasse og ændre lidt i sammensætningen. Det her er bare mit bud.
Ostebord
Ost til dessert fungerer også godt. Hvis du serverer en let aftensmad med for eksempel fisk og har hele aftenen til at hygge jer om bordet er det rigtig lækker med ost til dessert. Lav en tallerken med en lille osteanretning til hver en gæst. Forhør dig eventuelt inden du laver dem, så du ved at alle er til ost- også de stærke af dem. Et par kiks, lidt druer, staver af peberfrugt og et lille glas med figenmarmelade. Servér en skive emmentaler, brie og måske en skive skæreost- en mild eller stærk udgave.
Tilbehør til ostetallerken
Ostebord
Et ostebord bør som minimum have 4 slags oste og gerne 2-3 pølser, så der er lidt at vælge imellem. Konsistensen må gerne være lidt forskellige, dvs. både flødeoste, en fast ost, ost med saltflager osv.
Ift. pølser må der gerne være en let krydret ala en chorizopølse, gerne med chili eller jalapenos og samtidig en mild pølse, som alle er med på. Så er der lidt til alle og både noget mildt og krydret. Parmaskine rullet med en tandstik i midten er mildt og om sommeren, når det er sæson for melon kan der komme et stykke honningmelon inde i skinken. Det holder stadig!
Brød til osten
Om du køber kiks, brød eller knækbrød til ostebordet er hvad du har tid og lyst til. Har du en ekstra halv time i køkkenet sammn dag eller et par dage før servering kan jeg anbefale det her knækbrød (Knækbrød med kerner). Det er super nemt at lave og kan knækkes i både store og små skiver, så det fungerer fint som en blanding af en kiks og knækbrød. Et grovbrød med kerner, som det her kernebrød er også rigtig velegnet.
Et lyst brød kan alle lide og det hører sig næsten til: toastbrød eller måske det her: Boller
Tilbehør til ostebord
Fetaost i krydderlage
Frugter afhængig af sæson. (Meloner er oplagte i sommerhalvåret og pærer, druer, æbler og appelsiner i vinterhalvåret.)
Figenmarmelade,
Blåbær,
Kiwi eller kiwibær,
Hummus,
Grissini,
Oliven(jeg selv foretrækker kalamata. Børn starter gerne med de milde grønne med rød peberfrugt eller sorte oliven uden sten)
Cherrytomater eller semidried tomater,
Druer,
Lidt inspiration her fra. Håber det kunne bruges. Tilføj selv det du synes hører sig til på listen og smid en kommentar til mig. Så kan vi måske inspirere hinanden?
Tak fordi du læste med,
kh, Benedicte
0 kommentarer