Tærtedej med grahamsmel

Alt det andet, Opskrifter på brød

En tærtedej med grahamsmel – grov tærtebund er så nem at lave og er med  få ingredienser. En grov tærtebund, som har bid, fuldkorn og sprødhed.

Glem gerne alt om Maizena dejblandinger! Den her er ultra nem at lave selv og kræver blot fem ingredienser(herunder vand)

Den her grove tærtedej  er mindst lige så nem som købedeje(som jeg tidligere har sværget til) er uden sjove numre og er bare… en sprød og lækker grov tærtebund med grahamsmel.

For en god tærtebund er ligesom grundlaget for den gode madtærte, ikke? Rør dejen sammen og kom i et tærtefad, smurt med lidt olie eller smør. Bag i ovnen for en ekstra sprød dej og fyld så med dit favoritfyld.

Tærtefyld

Til en tærte med grahamsmel laver jeg jeg gerne en grundæggemasse af æg og mælk.

En æggemasse består typisk af: 3-4 æg og 2 dl væde, fx. fløde, mælk eller en blanding. Ingredienserne piskes og salt og peber tilsættes.

Fyld i en grov tærtedej kunne bestå af rent grøntsager eller en blanding af grøntsager og kød, feks. kalkun eller svinebacon.

Den helt enkle om lækre tærte kunne være:

2 mellemstore gulerødder(finthakket), 1 peberfrugt(finthakket) og 150 gram baconskiver(grofthakket).

Kom de finthakkede grøntsager i bunden af den forbagte tærtedej og kom baconstykker over. Tilsæt æggemasse og slut af med revet ost. Det kunne være 100 gram gratinerings- eller revet mozarellaost.

I grunden kan du tilsætte fyld til din tærte, ud fra fra hvad du har i køleskabet og ellers foretrækker. Får vi madtærter herhjemme, laver jeg gerne en vegetarisk udgave og en mere kødrig udgave. Børnene i huset foretrækker en med f.eks. bacon og jeg kan godt lide de grønne udgaver med spinat, søde kartofler, peberfrugter, gulerødder og så videre.

Her kommer en grundopskrift på en grovtærte:

 

tærtedej med grahamsmel

Tærtedejen inden den bages

 

tærtedej med grahamsmel

sådan ser den let bagte tærtedej med grahamsmel ud, inden den fyldes og bages igen.

Tærtedej  med grahamsmel

Lignende opskrifterVegetar tærte med søde kartofler og grønkålMadtærte med bacon og fetaostSprød madtærte med pak choi, pølser og bacon

Tærtedej med grahamsmel

Opskrift på sprød tærtedej med grahamsmel
Print opskrift Pin opskrift
Antal: 4

Ingredienser

  • 60 gram grahamsmel
  • 120 gram hvedemel
  • 100 gram blødt smør
  • 1 knivspids salt
  • 3 spsk. vand

Fremgangsmåde

  • Kom mel i enten en skål, foodprocessor eller køkkenmaskine og ælt med smør, salt og vand.
  • Smør en smule smør eller olie i en tærteform på ca. 30 cm i diameter.
  • Kom tærtedejen i tærtefadet og lav nogle prikker i tærtebunden. Tænd ovnen på 200 grader og sæt i midten af ovnen i ca. 20 min.
  • Lav i mellemtiden fyld og fordel på tærtebunden. Bag tærten til fyldet er fast. Det vil sige at æggemassen er fast, men blød. Bagetid afhænger af indholdet af tærten

Tærtedej med grahamsmel – grov tærtebund

Ved at tilsætte grahamsmel til en tærtedej, tilsætter du udover bid til tærtedejen, jo også fuldkorn.

Jeg laver gerne helt lyse og hvide hvedeboller, når det er på sin plads- feks. i boller som de her  hveder, men ved mange andre opskrifter er det ofte nemt at skifte lidt af hvedemelet ud med en fuldkornsmel, som rug eller grahamsmel.

Start i det små og skift måske 1/10 del af hvedemelet ud med det grovere mel. Måske kan det slet ikke smages og så kan du tilsætte lidt mere næste gang. En grovere melsort kan påvirke hævningen af brødet – derfor kan man ikke udskifte hele meltypen fra hvede til fuldkorn.

Fuldkorn mætter og giver gode fibre. Fuldkorn giver mæthed i maden og sikrer en langsommere fordøjelse.

Tak fordi du læste med,

Hilsen Benedicte  

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

2 Kommentarer

  1. Kim

    Hej! Jeg har læst din opskrift på en tærtedej. Men jeg synes ikke, at der i opskriften står, hvor længe tærten skal bages efter at fyldet, æggemassen er kommet i.
    Med venlig hilsen
    Kim Holm

    Svar
    • Benedicte Thrane

      hejsa,
      Det er fordi at indholdet af æggemassen varierer afhængig af hvad der kommer i- derfor den varierende bagetid. Men jeg har noteret at den skal bage til æggemasse er fast. Det er typisk en 30 min på 180 grader ved varmeluft
      Hilsen Benedicte😊

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest