En tærtedej med grahamsmel – grov tærtebund er så nem at lave og er med få ingredienser. En grov tærtebund, som har bid, fuldkorn og sprødhed.
Glem gerne alt om Maizena dejblandinger! Den her er ultra nem at lave selv og kræver blot fem ingredienser(herunder vand)
Den her grove tærtedej er mindst lige så nem som købedeje(som jeg tidligere har sværget til) er uden sjove numre og er bare… en sprød og lækker grov tærtebund med grahamsmel.
For en god tærtebund er ligesom grundlaget for den gode madtærte, ikke? Rør dejen sammen og kom i et tærtefad, smurt med lidt olie eller smør. Bag i ovnen for en ekstra sprød dej og fyld så med dit favoritfyld.
Tærtefyld
Til en tærte med grahamsmel laver jeg jeg gerne en grundæggemasse af æg og mælk.
En æggemasse består typisk af: 3-4 æg og 2 dl væde, fx. fløde, mælk eller en blanding. Ingredienserne piskes og salt og peber tilsættes.
Fyld i en grov tærtedej kunne bestå af rent grøntsager eller en blanding af grøntsager og kød, feks. kalkun eller svinebacon.
Den helt enkle om lækre tærte kunne være:
2 mellemstore gulerødder(finthakket), 1 peberfrugt(finthakket) og 150 gram baconskiver(grofthakket).
Kom de finthakkede grøntsager i bunden af den forbagte tærtedej og kom baconstykker over. Tilsæt æggemasse og slut af med revet ost. Det kunne være 100 gram gratinerings- eller revet mozarellaost.
I grunden kan du tilsætte fyld til din tærte, ud fra fra hvad du har i køleskabet og ellers foretrækker. Får vi madtærter herhjemme, laver jeg gerne en vegetarisk udgave og en mere kødrig udgave. Børnene i huset foretrækker en med f.eks. bacon og jeg kan godt lide de grønne udgaver med spinat, søde kartofler, peberfrugter, gulerødder og så videre.
Her kommer en grundopskrift på en grovtærte:
Tærtedejen inden den bages
sådan ser den let bagte tærtedej med grahamsmel ud, inden den fyldes og bages igen.
Tærtedej med grahamsmel
Lignende opskrifter: Vegetar tærte med søde kartofler og grønkål, Madtærte med bacon og fetaost, Sprød madtærte med pak choi, pølser og bacon
Tærtedej med grahamsmel
Ingredienser
- 60 gram grahamsmel
- 120 gram hvedemel
- 100 gram blødt smør
- 1 knivspids salt
- 3 spsk. vand
Fremgangsmåde
- Kom mel i enten en skål, foodprocessor eller køkkenmaskine og ælt med smør, salt og vand.
- Smør en smule smør eller olie i en tærteform på ca. 30 cm i diameter.
- Kom tærtedejen i tærtefadet og lav nogle prikker i tærtebunden. Tænd ovnen på 200 grader og sæt i midten af ovnen i ca. 20 min.
- Lav i mellemtiden fyld og fordel på tærtebunden. Bag tærten til fyldet er fast. Det vil sige at æggemassen er fast, men blød. Bagetid afhænger af indholdet af tærten
Tærtedej med grahamsmel – grov tærtebund
Ved at tilsætte grahamsmel til en tærtedej, tilsætter du udover bid til tærtedejen, jo også fuldkorn.
Jeg laver gerne helt lyse og hvide hvedeboller, når det er på sin plads- feks. i boller som de her hveder, men ved mange andre opskrifter er det ofte nemt at skifte lidt af hvedemelet ud med en fuldkornsmel, som rug eller grahamsmel.
Start i det små og skift måske 1/10 del af hvedemelet ud med det grovere mel. Måske kan det slet ikke smages og så kan du tilsætte lidt mere næste gang. En grovere melsort kan påvirke hævningen af brødet – derfor kan man ikke udskifte hele meltypen fra hvede til fuldkorn.
Fuldkorn mætter og giver gode fibre. Fuldkorn giver mæthed i maden og sikrer en langsommere fordøjelse.
Tak fordi du læste med,
Hilsen Benedicte
Hej! Jeg har læst din opskrift på en tærtedej. Men jeg synes ikke, at der i opskriften står, hvor længe tærten skal bages efter at fyldet, æggemassen er kommet i.
Med venlig hilsen
Kim Holm
hejsa,
Det er fordi at indholdet af æggemassen varierer afhængig af hvad der kommer i- derfor den varierende bagetid. Men jeg har noteret at den skal bage til æggemasse er fast. Det er typisk en 30 min på 180 grader ved varmeluft
Hilsen Benedicte😊