Vensysselske pebernødder – de her pebernødder smager så julefuglene synger. Intet mindre. Smagen er krydret, pebernødderne er sprøde og så er de særdeles nemme at røre sammen.
Jeg tænker godt at de sprøde pebernødder kan holde sig i op til en måned i en tæt kagedåse. Men strengt taget ved jeg det ikke. De er nemlig altid spist længe før det. Stille og roligt bliver kagedåsen tømt. Så et lille råd herfra. Går du i gang med pebernøddebagningen længe før juleaften. bør du nok bage en god dobbeltportion. I hvertfald hvis de skal nydes på den store aften!
Pebernødder skal som bekendt indeholde peber, deraf navnet pebernødder! Og spare på det hvide peber? Det skal man ikke. Pebernødder skal ikke være stærke(som i stærk mad), men de skal være krydret og det synes jeg, at de her er. Jeg håber de vil bringe lige så meget lykke hos dig, som de gør i mit hus. Mine fire børn elsker dem!
Vensysselske pebernødder
Vensysselske pebernødder
Ingredienser
- 250 gram smør(blødt)
- 230 gram sukker
- 1 dl fløde
- 2 tsk. stødt kanel
- 2 tsk. stødt ingefær
- 2 tsk. hvid peber
- 2 tsk. kardemomme
- 1,5 tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- 500 gram hvedemel
Fremgangsmåde
- Det bløde smør blandes med sukker. Pisk sammen sammen med en håndmixer eller foodprocessor og pisk fløde ved.
- Vend mel med krydderier og blend eller rør med sukkerblandingen.
- Tril nu ca. 225 stk. pebernødder.
- Tænd ovnen på 180 grader varmeluft og bag pebernødderne i ca. 8 minutter til de er let gyldne og hævet. Tag ud og afkøl. Pebernødderne bliver sprøde, når de afkøler.
Pebernødder fra Nordjylland
Nu ligger Nordjylland, ja helt præcist vendsyssel, mig lidt ekstra særlig nært. Når man gifter sig med en stolt vendelboer, som samtidig har efterladt hele sin familie tilbage, i ja, Nordjylland, så bliver det i sagens natur til en del ture nordenfjords. De fem hundrede kilometer fra dør til dør tager vi ofte. Visse vasse. Langt? Nej da. Den tur bliver man vant til. Hans Henriks familie er noget af det rareste og turen for at besøge dem tager man gerne.
Kager må der til
Og jo, netop kager, er de i særdeleshed god til at servere deroppe i det nordjyske. Og kaffe. Det da klart. Og kaffe “Sytten dråber”, som det hedder deroppe. Det skal nydes. Og jeg elsker det. Stemningen, livet, den rå natur og hårde blæst, som naturen netop deroppe byder på. Og måske derfor, er det ekstra rart for mig at lægge en opskrift på min madside, fra netop den landsdel. Vensysselske pebernødder.Det lidt kringlede navn til trods.
Du vil måske være interesseret i:
Hjemmelavet marcipan med mandelmel, Sirupskage med smørcreme, Jødekager
Pebernødderne smager fantastisk. Jeg kan godt lide, at krydderierne “bider” lidt på tungen. Og så er dejen meget nem at arbejde med. Dog trillede jeg dejen i lange pølser og satte dem på køl natten over, hvorefter jeg blot skar dem i skiver og satte dem på pladen. Det bliver vist min fremtidige favoritopskrift på pebernødder. Tak for den.
Og selv tak😊 Og tak for din søde besked. Så dejligt at høre at de blev gode👍🏻
Og super fif med at sætte dem på køl og komme i ovnen som skiver. Det må da prøves. Mange hilsner Benedicte