Ovnbagte grøntsager med salvie

Alt det andet, Vegetariske retter

Bagte grøntsager i fad.

Vi får altid at vide, at det der med grøntsager er noget så sundt, ikke? Og grøntsager er skønne, virkelig, Men at komme på så mange forskellige måder at tilberede dem på, så det bliver varieret og alt andet den blødt og udkogt(!) se det kan godt være noget af en opgave.

Og det opgave har jeg sat mig for. For jeg elsker grøntsager, ligesom mange af I andre og så er det fedt, at fylde sig med sunde grønne sager med alle de gode vitaminer og fibre.

 

Bagte grøntsager i fad

Bagte grøntsager med salvie.

Blomkål er lidt af en smagsdeler. Det er jeg helt med på. Enten er du helt med på det med blomkål, eller også er du slet ikke. Måske  har du endda haft en lidt dårlig oplevelse med de hvide og måske lidt for overkogte blomkålshoveder?

Det en skam. Blomkål kan så meget mere end det, når det er tilberedt. Jo, vist. Rå blomkål, fintsnittet som blomkålsris, er populært og sundt, men tilberedes blomkålen skal den have for meget, nej den må slet ikke overkoges. Bliver den ikke det, er den til gengæld noget af det aller bedste.

Faktisk var blomkålsgratin en af mine yndlingsretter som barn. Og er det i øvrigt stadig (blomkålsgratin)

Det samme gælder for spidskål. De fleste spiser den fintsnittet i salater og det er den da også ret velegnet til. Men den er lige så god tilberedt og får en dejlig sødme, når den har været i ovnen.

Bagte grøntsager i fad

Jeg har en svaghed for salvie. Måske har du også? Eller måske kender du ikke rigtig til den. Den smukke og grønne salvie er egenlig en staudie og er også kendt som lægeurt, da den efter sigende er bakteriedræbende. Salvie kan købes i velassorterede supermarkeder, men kan også dyrkes hjemme i urtebedet.

Den er ganske taknemmlig og kræver ikke så meget opmærksomhed. Bladende dufter kraftigt og smager dejlig – særligt når de er tilberedt. Prøv fx. at vende salvieblade med smør  et par minutter på panden og komme i friskkogt pasta.

Salvie tilfører en dejlig duft og mild smag til grøntsagerne, men du kan sagtens skifte ud med rosmarin eller timian. Både friske eller tørret. Det er i hvert fald ikke det der bør afgøre om du laver de bagte grøntsager. For det er sundt, nemt og super lækkert.

Bagte grøntsager i fad

Ovnbagte grøntsager. spidskål, blomkål, søde kartofler og butternut squash med et drys af salvie. Dejlig og nem vegetarisk ret.
Print opskrift Pin opskrift
1 t 5 min
Antal: 4

Ingredienser

  • 1/2 stk. blomkål( i grove buketter)
  • 1/2 stk. mellemstort spidskål (groftsnittet)
  • 1 stk. stor sød kartoffel( skrællet og i grove tern)
  • 1/2 stk. butternut squash(gerne med skræl og i grove tern)
  • 6 spsk. olie
  • 5 spsk. smørklatter
  • 1 håndfuld salvieblade
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 180 grader(varmeluft)
  • Kom alle grøntsager i et ildfast fad og vend med olie, salvieblade(på nær en et par spiseskefulde), salt og peber.
  • Kom smørklatter ovenpå grøntsagerne og drys med de sidste par salvieblade.
  • Sæt i midten af ovnen i ca. 40-45 min. til de er let gyldne. Vend gerne et par gange undervejs.
  • Sæt folie på, hvis grøntsagerne bliver for mørke, men stadig ikke er tilberedte. Tag fadet ud, mens grøntsagerne stadig har bid.

Sådan ser de bagte grøntsager i fad ud, inden de kommer i ovnen. Dejlig nem måde at lave sundt tilbehør på.

Bagte grøntsager i fad

Bagte grøntsager med salvie. Nem vegetarisk grøntsagsret. Servér som tilbehør eller som et vegetarisk ret med et godt stykke brød til.

Andre sunde og grønne  opskrifter med grøntsager:

De bedste hasselback gulerødderOvnbagte søde kartofler med dipVegetar tærte med søde kartofler og grønkål

Opskrift på ovnbagte grøntsager  i fad

Jeg håber du bliver lige så begejstret for min opskrift på ovnbagte grøntsager  i fad. Det er en nem måde at lave sundt tilbehør til maden. Eller alternativt servere som et enkelt måltid, blot serveret med et godt stykke brød? Måske et gavmildt drys af friskrevet parmesan?

Grøntsagerne i retten kan i øvrigt sagtens skiftes ud og varieres i det uendelige. Hvidkål i stedet for spidskål? Auberginer, squash, peberfrugter, rødløg, kartofler. I det hele taget kan der udskiftes med det grøntsager du har liggende. Derfor er det en alletiders “tøm køleskabet” ret.  Ændrer du i grøntsagerne, bør du tilpasse det ift. stegetid. Squash skal fx. ikke have nær så lang tid og kernerne bør fjernes inden dag.

Tak fordi du læste med. Det glæder mig super meget. Du er meget velkommen til at skrive dig op til at modtage en mail, når der er nye opskrifter herinde fra. Du kan også finde mine nyeste opskrift på både pinteres, instagram og Facebook. 

Kh, Benedicte 

 

Benedicte Thrane

Hvis du har lyst til at følge mere med i min mad-verden, kan du finde mig på Instagram, Facebook og Pinterest.
Når du følger med, får du opdateringer om nye eller kommende opskrifter. Det ville være super skønt, at mødes derinde 🤍
Kh. Benedicte 🤍

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor godt synes du opskriften og maden smagte?




Pin It on Pinterest